Alle blogs over

Ruimteschepen in het oerwoud

Ruimteschepen in het oerwoud


Laatste avond in Sangha lodge. Een nachtelijk avontuur, een wandelsafari. Met onze eigen spotlight het oerwoud in. Het spookt. Een nieuwe uitdagende wereld. We voelen zich niet op hun gemak in het duister. Het lijkt of er ieder ogenblik een vijf ton slurfdier vanuit de struiken naar voren kan stormen. We belichten de bomen, die als kathedralen tot de wolken reiken en grote schaduwen vormen. We zien Potto, mooie ogen. Geweldig! Minuten later een ‘palm civet’, een omnivoor die jaagt op alles wat beweegt. Heel actief boven onze hoofden.

De volgende dag, vroeg uit bed. Onze ‘boatman’ komt punctueel om 5H30, we vertrekken 2 minuten later voor een zeer avontuurlijke tocht van acht uur naar Ouesso over een prachtige zijrivier van het Congo Basin. Ongetemd, een avontuur van je leven. 

Op zoek naar de Picathartes

Op zoek naar de Picathartes


Ons avontuur is begonnen. Eenmaal de hoofdstad verlaten, lijkt de beschaving stil te staan. We worden omarmd door een andere wereld. Voertuigen zijn nauwelijks aanwezig, prachtige mensen, geiten, soms schapen en later varkens die over de weg hollen. Langs stadjes met onbekende namen als Boda, Ngoto, Bimo, Ouodo. Langzaam aan verandert het landschap. Het Congo Basis doet zijn intrede, in één keer zitten we in het oerwoud. Raffia, bomen als kathedralen omringen ons. Een eerste blik op het Congo basin dat op ons wacht. Het vogelleven verandert. We zien de eerste “blue swallows” wanneer we een rivier oversteken.

CAR Bangui

Bangui Plage, a place to be!


Reizen in Centraal Afrika is niet voor iedereen weggelegd. Er gaan dagen voorbij zonder electriciteit, zonder afkoeling, zonder comfort. Voor mij persoonlijk, als gretig avonturier, is Centraal Afrika een waar paradijs. Bangui is de hoofdstad van de onbekende Centraal Afrikaanse republiek”. Bij aankomst op de luchthaven word je overvallen door handige foefelaars die je meteen naar een taxi of ander voertuig proberen te loodsen. Keep calm, neem alles met een korrel zout en vertrek naar Ledger palace hotel. Een grootschalig hotel, maar een waar genoegen om te verblijven in de hectiek van de stad. Het hotel heeft een zeer goede service, prachtig zwembad (enige van de stad) internet en ander westers comfort.

Zuid-Afrika Thonga Beach

Zuid Afrika – verrassend!


'Zuid Afrika, misschien wel het meest bezochte land van Zuidelijk Afrika en daardoor zou je bijna denken dat het niet de meest originele keuze is. Maar niets is minder waar! Het is natuurlijk niet voor niks dat een land zo populair is! Als je, zoals ik, een paar weken door het land mag reizen is het ongelofelijk wat je in die relatief korte tijd te zien krijgt. Door z'n goede infrastructuur, faciliteiten en accommodaties naar ieder z'n wens is het een heerlijk land om doorheen te reizen. En wat een variëteit! Het ene moment fiets ik door Kaapstad en sta voor de kathedraal waar Desmond Tutu bisschop was, het volgende moment springt een immense walvis voor m'n ogen uit het water bij Hermanus. Culinair word ik verwend bij een toprestaurant in Franschhoek en proef op een wijnboerderij de wijnen die van de achterliggende wijngaarden komen. En dan de landschappen, van glooiende heuvels, woeste kusten en eindeloze dennenbossen met meren tot de imponerende bergen van de Drakensbergen. Ik bezoek het Mountain Kingdom Lesotho en ontdek de bergen te paard en steeds maar weer die uitermate vriendelijke bevolking. De reis gaat verder naar de natuurgebieden Hluhluwe en Isimangaliso.