Share

Antarctic Sound

Vlakke ijsschotsen en immens grote tafelijsbergen

Tussen de tip van het Antarctisch Schiereiland – bij Trinity- en Tabarin Schiereiland – en de Joinville eilandengroep, ligt de Antarctic Sound. Het waterlandschap wordt overheerst door vlakke ijsschotsen en immens grote tafelijsbergen. De ware proporties van deze massieve brokstukken worden pas duidelijk als het schip onderlangs vaart, en u omhoog kijkt langs een muur van ijs. De verhoudingen zijn die van een metropool, de gelaagdheid van het ijs laat zich lezen als tientallen verdiepingen. Al het andere is nietig. Meer van deze giganten ziet u als het schip richting de Weddellzee koerst, naar een wijds, surrealistisch landschap.

HOPE BAY, BROWN BLUFF EN PAULET ISLAND

Verschillende historische expedities strandden in het pakijs van de Antarctic Sound. De expeditieleden overleefden maandenlang in – voor mensen – uiterst barre omstandigheden in de baai, die de naam Hope Bay kreeg. De ruïneuze resten van hun stenen hut staan verloren in de vlakte.

De leefomstandigheden voor vele dieren zijn hier juist bijzonder gunstig. De grootste broedkolonies Adéliepinguïns zijn te vinden in de baaien en op de eilanden van de Antarctic Sound. Tienduizenden pinguïns staan opeengepakt op de kale rotsen. Een zodiac-landing in Hope Bay, bij Brown Bluff of op Paulet Island geeft u de kans om de dieren van dichtbij te zien. Kijk ook uit naar ezelspinguïns, kelpmeeuwen, zuidpoolkippen, subantarctische grote jagers en verschillende soorten stormvogels, Weddellzeehonden en zeeluipaarden.

sluiten