Share

Deception-eiland

Actieve vulkaan van 12 km doorsnede

Deception-eiland behoort tot de Zuidelijke Shetlandeilanden. Het is een actieve vulkaan van 12 kilometer doorsnede, waarvan de top is ingestort. De caldera liep vervolgens vol met water, alleen het grootste deel van de rand komt boven de zeespiegel uit. Via een smalle doorgang kan het cruiseschip de natuurlijke haven, Port Foster, bereiken. Dan bevindt u zich in het hart van een bizar universum.

UNIEK MICROKLIMAAT

De baai is begrensd door kale vulkanische hellingen, gletsjers die grijs zijn van de vulkanische as, en zwaar dampende stranden. Op de oevers zijn geothermische meren waar heet water opborrelt. Terwijl de luchttemperatuur kan dalen tot ver onder -20ºC, zijn er plaatsen waar de watertemperatuur maarliefst +70ºC is. Het contrast is niet te bevatten.

Dit unieke microklimaat levert een bijzondere flora: op sommige plaatsen zijn de rotsen gekleurd door diverse soorten mossen en korstmossen. De dieren van Antarctica zorgen dat ze ver van het warme water verwijderd blijven. Hoog op de rotsen zijn de broedkolonies van verschillende zeevogels, en aan de buitenkant van de kraterrand leven pinguïns. Bij Baily Head leeft zelfs de grootste kolonie stormbandpinguïns ter wereld.

VEILIGE HAVEN

Port Foster geldt als één van de veiligste natuurlijke havens van Antarctica. Het is tevens de plek waar u kunt genieten van een heerlijk warm, thermisch bad. Echter, het blijft een actieve vulkaan, die in de vorige eeuw nog enkele malen tot uitbarsting kwam. Vanzelfsprekend wordt de seismische activiteit nauwlettend in de gaten gehouden.

Inspiratie voor Antarctica

sluiten