Share

Penang

‘Typisch Aziatisch’

In het noordwesten van Maleisië ligt tropisch Penang, de 'Parel van de Oriënt'. Het bestaat uit een eiland en een strook land op het Maleisisch Schiereiland, verbonden door een brug van 13,5 km. Het eiland is een populaire bestemming, niet vanwege de stranden maar om de sfeer en de rijke en diverse cultuur, grotendeels Chinees-Maleisisch. Pak het treintje 821 meter omhoog naar Penang Hill, voor een koele ontsnapping en een spectaculair uitzicht over het hele eiland.

Bruisend Georgetown

Georgetown, toch wel de grootste trekpleister van Penang, is een bruisende, rommelige, hectische stad met veel Chinese invloeden. Bezoek de diverse tempels van verschillende geloven en clanhouses zoals Leon San Tong Khoo Kongsi, het Peranakan museum, de bijzondere boetiekhotels en hippe koffiebarretjes, en proef het wereldberoemde eten langs de straat. Probeer de Hokkien Mee, Assam Laksa en Char Kway Teow en ga ’s avonds naar de stalletjes bij Lorong Baru voor het beste street food. De binnenstad is sinds de George Town Festival vieringen in 2012 versierd met street art van de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic, een genot om rond te wandelen.

Vlakbij de luchthaven bevindt zich de 'Tempel van de Azuurblauwe Wolk', Snake Temple, die gebouwd werd ter herinnering aan een boeddhistische monnik, Chor Soo Kong. De legende vertelt dat hij bescherming bood aan slangen in de jungle. Toen de tempel klaar was in 1850, trokken de slangen er uit zichzelf in om nooit meer weg te gaan. Voor de zekerheid zijn de slangen gemolken, maar ze hebben nog steeds hun lange, holle giftanden waarmee ze gif kunnen injecteren…

De beste periode voor een bezoek aan het eiland is met Chinees Nieuwjaar; dan is Penang werkelijk schitterend. Overal zijn vieringen, de tempels zijn prachtig verlicht en er wordt dag en nacht vuurwerk afgestoken.

sluiten