Share

Forten en nederzettingen

Arabische architectuur van weleer

Oud, maar zeker niet verrimpeld. Nizwa, de oudste stad van Oman, is nog altijd een charmante verschijning. Hier geen flats of wolkenkrabbers. De ronde kanonstoren van het Nizwa Fort is de enige die zich naar de hemel uitstrekt. Zij worden omringd door zandkleurige huisjes. Boodschappen worden hier nog altijd in de souks gedaan. Zigzaggend tussen de aardewerken potten die metersdik staan opgestapeld en de toch al nauwe steegjes nog smaller maken.

In dezelfde kleur als de huisjes maar van een ander formaat is het Jabrin fort. Eén van de vijfhonderd forten die verspreid over Oman te vinden zijn. En niet zomaar één. Wie het fort binnenstapt, doet een stap terug in de tijd. Te midden van traditionele Arabische architectuur.

Even buiten Nizwa, in de bergen die de stad omringen, ligt de kleine nederzetting Bahla. Het lemen fort dat de huizen in de veertiende eeuw beschermde, staat nu op de werelderfgoedlijst van Unesco. Al wandelend over de lange muren van het fort vraagt ook het uitgestrekte berglandschap om enige aandacht. En terecht. De bergen stralen minstens zoveel gezag uit als het fort.

sluiten