Share

Marktstad Nizwa

Voormalige hoofdstad Nizwa

Vrijdagochtend is het spitsuur in Nizwa. De eerste zonnestralen doen hun best om tussen de palmbomen door te schijnen maar winnen het nog niet van de schemer. Toch is het op de markt al druk. Koeien, geiten en schapen paraderen rond als ware het een modeshow. De eigenaars onderhandelen ondertussen driftig over de prijs. Een goudbruine koe is gewild. Koper en verkoper gebaren druk met hun handen maar slaan ze uiteindelijk ineen. Een traditioneel handjeklap laat er geen twijfel over bestaan: verkocht! De koe in kwestie moet nog even aan het idee wennen. Met enige aarzeling stapt hij bij zijn nieuwe baas in de laadbak.

De traditionele veemarkt is niet de enige reden voor een bezoekje aan Nizwa. Want niet alleen aan de kust, ook in de binnenlanden van Oman staan forten. De bergen achter de oude hoofdstad Nizwa lijken ondoordringbaar. Toch is zelfs in deze stad in de zeventiende eeuw een fort gebouwd. De ronde toren is al van verre te zien en straalt nog altijd gezag uit. Een wandeling over de muren van het fort, geeft bezoekers zelf een machtig gevoel: het uitzicht adembenemend.
In de omgeving van Nizwa liggen nog meer forten. Hoe het met deze bouwwerken is gesteld, wisselt. Het fort in Bahla staat op de Werelderfgoedlijst. In Manah staan nog slechts de resten van dit eens zo statige bouwwerk. Het verlaten stadje staat vol ruïnes, maar het fort bewijst dat het ooit de moeite van het beschermen waard was.

sluiten