DMZ

Het IJzeren Gordijn dat Noord- en Zuid-Korea scheidt

Ben Kucinski

DMZ

Het IJzeren Gordijn dat Noord- en Zuid-Korea scheidt

Ben Kucinski

DMZ

Het ijzeren gordijn

De grens van Noord- en Zuid-Korea is een gedemilitariseerde zone, een horizontale linie die het schiereiland in tweeën splijt. Deze vier kilometer brede DMZ strekt zich uit over een afstand van 248 kilometer, een niemandsland vol landmijnen dat van weerszijden wordt bewaakt met tanks, elektrische hekken en gevechtsklare legers. De zone, ingesteld nadat in 1953 een wapenstilstand de Koreaanse oorlog moest stoppen, is tot op heden de best bewaakte grens ter wereld.

DE KOREAANSE OORLOG

Na de tweede wereldoorlog was er onduidelijkheid over het bestuur van Korea, een voormalige annexatie van het Japanse Keizerrijk. Het prowesterse zuidelijke deel van Korea werkte aan de wederopbouw onder begeleiding van de Amerikanen, het communistische noorden onder gezag van de Volksrepubliek China en de voormalige Sovjet-Unie. Een nieuwe oorlog brak uit.

JOINT SECURITY AREA

Het ijzeren gordijn is behalve een naargeestige plek waar de immer woedende Koude Oorlog tastbaar is, surrealistisch genoeg ook een toeristische attractie met verschillende observatiepunten waar vandaan u een kijkje kunt nemen in de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea). De plaats waar de meeste bezoekers heen willen is de Joint Security Area (JSA), waar Noord en Zuid elkaar ontmoeten binnen de DMZ in het dorp Panmunjeom. U kunt hier onder andere de bekende blauwe barakken bezoeken, waar in 1953 de wapenstilstand is getekend en vervolgens meerdere (mislukte) vredesonderhandelingen zijn gevoerd. Where the world can’t find you...

 

Rondreizen Zuid-Korea

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!