Share

Riobamba en de Duivelsneus

Hoogtepunten vanuit Riobamba

Riobamba ligt in centraal Ecuador op een hoogte van 2760 meter, dichtbij verschillende vulkanen, zoals de Chimborazo. Het is een belangrijk commercieel centrum voor de centrale hooglanden. De grote markt die op zaterdag in de stad wordt gehouden is dan ook een ontmoetingsplek voor lokale mensen uit de wijde omgeving. Riobamba is tevens het vertrekpunt voor de spectaculaire treinreis naar El Nariz del Diablo (de Duivelsneus).

Treinreis El Nariz del Diablo

De treinreis El Nariz del Diablo (tussen Riobamba en Alausi) was onderdeel van het oorspronkelijke traject van Quito naar Guayaguil. Het commerciële nut van dit traject is door de aanleg van snelwegen verdwenen, maar gelukkig is het meest spectaculaire stuk behouden. De trein rijdt door de ruige binnenlanden van Ecuador met prachtige vergezichten en komt door lokale dorpjes. Bij het laatste traject van de trein wordt de Duivelsneus (El Nariz del Diablo) afgedaald. De afdaling is zo steil dat haarspeldbochten niet meer voldoen, de trein zigzagt tussen wissels achtereenvolgens voor en achteruit naar beneden!

De markt van Guamote

Ten zuiden van Riobamba bevindt zich Guamote waar op donderdag een indianenmarkt plaats vindt. Het hele stadje kleurt op deze dag rood door de traditionele rode poncho’s die de lokale mensen, die vanuit de hele omgeving naar Guamote komen, dragen. 
Er worden o.a. schapen, varkens, lama’s, aardappelen, wol, kleding en gereedschappen verkocht. Of men komt alleen om elkaar te ontmoeten. Er vindt hier nog ouderwetse ruilhandel plaats!

Reserva Faunística Chimborazo

Het Reserva Faunística Chimborazo ligt ten noordwesten van Riobamba. Het park is opgericht ter bescherming van de vicuñas, de alpacas en de lama’s welke hier geherintroduceerd zijn. De blikvangers zijn de besneeuwde vulkanen Chimborazo van 6310m (de hoogste vulkaan in de Andes) en de Carihuayrazo van 5020m, ook wel de “besneeuwde Andesreuzen” genoemd. Onderdeel van het reservaat is een groot zanderig plateau, de Arenal, op 4400m hoogte ten westen van de Chimborazo. Ondanks dat het hier guur en winderig kan zijn is het erg mooi met kleine bloemetjes die er groeien en de beste plek om vicuñas (kleinste lama-soort) te zien.

Inspiratie voor Ecuador en Galapagos

sluiten