Blog

Thailand en Laos, Where the world can't find you...

24 januari 2020

Vriendelijk, veilig, rijk aan cultuur en nationale parken vol wildlife, het land waar zelfs het eten op straat 'divine' is; Thailand is voor iedereen! De hoogste tijd om dit in eigen persoon te ervaren, en bovendien gebruik te maken van de centrale ligging in Zuidoost-Azië. Op uitnodiging bezoek ik de attracties in Chiang Rai en Chiang Mai, maak ik een uitstapje naar het mooie Luang Prabang (Laos), en sluit ik dit achtdaagse avontuur af in Bangkok met een levendig avondje uit.

Op dinsdag 20 augustus is het dan zover! Ik vertrek van Schiphol naar Bangkok, Thailand. Bij aankomst op de luchthaven van Bangkok stap ik over op een vlucht naar Chiang Rai. In de wachtruimte voor deze vlucht ontmoet ik onze Frans-Thaise reisleider.

HET HOGE NOORDEN

Halverwege de middag komen wij aan op de luchthaven van Chiang Rai. Hier staat de gids genaamd Are ons keurig op te wachten. Hij begeleidt ons naar de chauffeur die op de parkeerplaats gereed staat met het vervoer voor de komende dagen.

Onderweg krijgen we de eerste indrukken van deze noordelijke regio van Thailand. Het klikt meteen met Are, wat een leuke, grappige en professionele gids. Onderweg strooit hij met allerlei interessante feiten. 

Blank Wat Rong Khun
Blank Wat Rong Suea Ten

De volgende dagen ga ik op verdere verkenning naar de Golden Triangle, het beroemde drie landen punt van Thailand, Myanmar en Laos. In het verleden was dit een belangrijke Thaise regio vanwege de papaverteelt en opiumhandel. Hier bezoek ik onder andere de door talloze teakbomen omringde Wat Pa Sak boeddhistische tempel uit het Lanna Koninkrijk.

Blank Golden Triangle
Blank Anantara Holden Triangle
Blank
Blank

Vervolgens door naar Chiang Mai waar we Wat Pra Singg, Wat Chedi Luang, Wat Suan Dok en Wat Phrathat Doi Suthep bezoeken, én Wat Chiang Man, mijn persoonlijke hoogtepunt van de dag!

Wat Chiang Man is een tempelcomplex met verschillende bouwwerken. Heel bijzonder is de oude olifanten chedi met gouden dak. Zeker een bezoek waard!

Blank
Blank Wat Chiang Man
Blank Anantara Elephant Sanctuary
Blank The House by Ginger Chiang Mai
Blank Wat Pa Sak

Bijzonder groen en vooral bergachtig

Op de luchthaven van Chiang Mai neem ik afscheid van de chauffeur en de onvergetelijke gids. Vanaf Chiang Mai wordt de reis per vliegtuig voortgezet naar Luang Prabang. Vanuit het vliegtuig krijg je de eerste indrukken van Laos. Het landschap is bijzonder groen en vooral bergachtig, een mooi voorproefje van wat nog komen gaat.

Op de luchthaven van Luang Prabang aangekomen word ik welkom geheten door de nieuwe gids. 

Blank Wat Xieng Thon
Blank Luang Say Residence

BIJZONDER ERFENIS UIT DE FRANS KOLONIALE PERIODE

De komende dagen gaan we op verkenning door dit oude Frans koloniale stadje dat is verstopt tussen de groene bergen van Noord-Laos. Het indrukwekkende Luang Prabang wordt ook wel de parel van de Mekong genoemd, dit kan ik zeker beamen. Wat mij betreft is het één van de leukste steden van Azië! Het staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Blank Sisavangvong Road

De meeste bezienswaardigheden liggen in het oude centrum op loopafstand van elkaar, heel overzichtelijk. Ook eenvoudig te verkennen per fiets. Een mooie wandeling of rondrit kan uitgestippeld worden in dit stadje, ga heen via de hoofdstraat en keer terug via de weg langs de rivier of andersom.

Ik bezoek onder andere The Royal Palace Museum. Dit voormalige koninklijke paleis is niet meer in gebruik voor officiële gelegenheden maar dient slechts als museum. Foto’s maken is niet toegestaan in het paleis. Vervolgens Wat Xieng Thon, één van de mooiste tempels van deze stad dat tevens een klooster is.

Blank
Blank
Blank

Verder bezoek ik de Pak Ou grot, bekend vanwege de grote aantallen aanwezige boeddhabeelden. Per boottocht kun je deze bereiken. Ook de markten zijn de moeite waard. Ik bezoek de night market aan het begin van de Sisavangvong Road en de minder bekende/bezochte lokale vroege ochtendmarkt op de straat links van het Wat May Souvannapoumaram, waar vooral eten aan de locals verkocht wordt.

Blank Pak Ou Caves
Blank Lokale vroege ochtendmarkt
Blank

Tip 1:

Verblijf minimaal 3 nachten om te genieten van alles wat het bijzondere en vrij onbekende Luang Prabang - helemaal ten opzichte van Thailand - te bieden heeft.

Tip 2:

De wandeling van de monniken door de Sisavangvong Road bij zonsopgang. Neem rijst mee om te offeren aan de monniken. Heel bijzonder om de monniken in een stoet voorbij te zien lopen. Deze activiteit van de monniken wordt wel steeds bekender onder toeristen.

Tip 3:

Maak een trip naar de Kuang Si waterval. Volgens velen indrukwekkend én een van de hoogtepunten van Luang Prabang, gelegen op circa 40 minuten rijden van de stad (stond niet op ons programma echter wel noemenswaardig, een must see voor mijn volgende bezoek aan Luang Prabang).

 

Blank Bangkok nightlife
sluiten