Blog

Laatste oorden op aarde

30 april 2020

Deze week kwam in de media naar voren dat de oorsprong van het coronavirus een zoönose is, afkomstig waarschijnlijk van vleermuizen. Maar wat ligt daaraan ten oorzaak, is dat het kleinschalige toerisme naar hun nauwelijks toegankelijke leefgebieden of is hout logging de boosdoener?

De oorsprong van het coronavirus is dus een zoönose en vermoedelijk afkomstig van vleermuizen. Van wilde dieren die in totaal ontoegankelijke geïsoleerde wouden zo groot als West-Europa leven, waar virussen met een grootse verscheidenheid en ongekendheid als opgesloten schatten bewaard blijven.

Het is in Zuidoost-Azië dat deze wouden merendeels verloren zijn gegaan aan grootschalige ontbossing vanwege 'logging' en palmolie plantages. Uitgestrekte bossen transformeerden in groene woestijnen. Hetzelfde gebeurde in Afrika, in het machtige Congo basin met zijn prachtige oeroude bush.

Vrachtwagensterke toegangswegen

Met de aanleg van toegangswegen om het - hoofdzakelijk illegaal gekapte - hout te transporteren naar grote steden en havens worden de wouden ontsloten. Vrachtwagensterke toegangswegen die het mogelijk maken in een rap tempo heel diep het oerwoud in te reizen. Een mogelijkheid die houtlogbedrijven aangrijpen om hun arbeiders te bevoorraden en waar stropers en jagers dankbaar gebruik van maken om het gevangen wild razendsnel op de markten in de steden te krijgen. Wilde dieren die nooit in contact zijn geweest met mensen worden vrij gestroopt en gegeten. Het is het eten van deze dieren dat ziektes veroorzaakt.

Blank
Blank

Mijn idee is hout logging een halt toe te roepen en te stoppen met de aanleg van wegen naar deze gebieden. Het is niet het kleinschalige toerisme dat wij aanbieden dat deze pandemie heeft veroorzaakt, het zijn de logging bedrijven die de wouden hebben blootgelegd.

U moet bij ons zijn

Wilt u de pracht en glorie van deze ongetemde wouden met eigen ogen zien, luisteren naar vertellingen van pygmeën uit eerste hand, de pycathartes - één van de zeldzaamste vogels van de planeet - spotten en gorilla’s en oerang oetans in hun natuurlijke omgeving observeren? Dan moet u bij ons zijn. Wij kennen de gidsen en werken met accommodaties die toegewijd zijn aan het beschermen van deze laatste oorden op aarde. Where the world can't find you...

sluiten