Blog

De Baltische Staten 'Around the Clock'

29 juli 2020

De Baltische Staten vormen voor menigeen een nog onbekende reisbestemming. Voor mij reden genoeg om er zelf op uit te trekken. Wat ik aantrof overtrof mijn stoutste verwachtingen; van historische steden met funky hotels en kleurrijke café’s, een geweldige Noord-Europese keuken tot aan verlaten stranden, diepe bossen, schilderachtige meren en van vogels wemelende wetlands. En er is geen corona stress, geen gezeik over mondkapjes of afstand houden. Dat is er niet.

In slechts twee uur vlieg ik met Baltic Air in alle comfort van de gerenoveerde VIP Lounge op Schiphol naar Litouwen. Helemaal relaxed en rijkelijk voorzien van (alcoholische) versnaperingen landen we in het levendige en nauwelijks toeristische Vilnius.

Vilnius

Vilnius is een combinatie van barok/renaissance en oud gotisch en uiteraard modern, bulkend van toprestaurants. Ik verblijf in het prachtige Pacai Hotel, dat perfect gelegen is om de hippe stad te voet (culinair) te verkennen. Voor de lunch kozen wij voor het mooi gelegen La Province. Heel leuke keuken, top gerechten van ‘La douce France’ en een toffe wijnkaart. Andere aanrader is het strakke Dziaugsmas. Top keuken, funky met een zen/Scandinavische inrichting.

Blank
Blank
Blank
Blank

RIGA

Een prachtige rit van ongeveer 300 kilometer brengt ons bij het toeristische maar betoverend mooie Riga in Letland. Deze Jugendstil hemel is oud empire/new gothic en art nouveau, een typische Hanzestad met veel Duitse invloeden. Tijdens een interessante rondleiding vertelt de gepassioneerde gids mij alles over de boeiende geschiedenis van de rijke stad en word ik door de meest schitterende art nouveau straten geleid. We lunchen hier bij het mediterrane Riviera tussen de locals en laten ons verrassen door de geweldige wijnkaart. In het oude centrum strijken we neer bij Micanos, dat ons verrukt met de eerlijke en goede prijs/kwaliteit verhouding. Dineren doen wij bij NR3, op 100 meter afstand van de Sint Petrus. Ook hier is de keuken Scandinavisch en funky.

Blank
Blank
Blank

PARNÜ

De volgende rit is naar Parnü in Estland, een landelijke route van ongeveer twee en een half uur. Het landschap is afwisselend. Achterovergeleund trekken bossen, weilanden, graanvelden en af en toe een boerderij aan ons voorbij. Prachtig. Parnü is het vakantiedorp voor de Esten dat op ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad ligt. Het heeft stijl, is een groot outdoor (beetje Bloemendaal of Knokke maar dan 100 jaar geleden) en rijk aan stijlvolle hotels, van resorts tot boutique. Je vindt er grote speeltuinen en prachtige witte zandstranden met boulevards. We slenteren naar het centrum voor de fijne terrassen van pizza/burgers restaurants tot meer classy. Zeer aangenaam en voor iedereen, voor zowel families als stellen. Een toffe plek voor lunch en cocktails is Villa Wesset.

Blank
Blank

MUHU

We rijden van Parnü naar de ferry, waarna we over het eiland op weg naar het luxueuze Pädaste Manor met onze neus in de boter vallen en kraanvogels met kuikens spotten. In huis dineren we bij Alexander, dat zich kan meten met een sterrenrestaurant en innovatieve Nordic Cuisine serveert met veel verse producten uit eigen tuin. Muhu blijkt een heerlijke natuurbestemming, ver weg van alles en iedereen, waar rust het ritme van de dag bepaalt.

 

Blank
Blank
Blank

TALLINN

We toppen onze reis door de Baltische Staten af met een bezoek aan Tallinn, waar we bij hotspot Noa prachtig uitzicht hebben over de haven en ons verlustigen aan fine dining. Vanuit het Telegraaf Hotel in het oude stadsgedeelte verkennen we talloze bezienswaardigheden met als absoluut hoogtepunt 180 Degrees, het geesteskind van de met Michelin sterren gekroonde Chef Matthias Diether.
 

Blank
Blank
Blank

CONCLUSIE:

Niet somber en grijs zoals verwacht, maar uitnodigende historische steden met funky hotels en kleurrijke café’s, een geweldige Noord-Europese keuken en prachtige natuur. Tel daar professionele gidsen en de hartelijke locals bij op en u heeft alle ingrediënten voor een topreis. Where the world can’t find you…

Blank
sluiten