“COSTA RICA – YOU ARE IN HEAVEN”


Costa Rica stond al enige tijd op mijn bucket list van landen die ik wil bezoeken. Jungle, vele endemische vogels, zwemmen met dolfijnen, een ongerepte groene oase in Midden-Amerika. Pas de laatste dagen van mijn reis krijg ik een goed beeld van Costa Rica, PURA VIDA. Ik heb deze blog dan ook op het allerlaatste ogenblik geschreven.

“COSTA RICA – YOU ARE IN HEAVEN”


Costa Rica stond al enige tijd op mijn bucket list van landen die ik wil bezoeken. Jungle, vele endemische vogels, zwemmen met dolfijnen, een ongerepte groene oase in Midden-Amerika. Pas de laatste dagen van mijn reis krijg ik een goed beeld van Costa Rica, PURA VIDA. Ik heb deze blog dan ook op het allerlaatste ogenblik geschreven.

“COSTA RICA – YOU ARE IN HEAVEN”

Na een korte stop in Panama City met een bezoek aan het Panama kanaal en de oude stad is het nog een uur vliegen over jungle en prachtige eilanden naar San José. Mijn eerste verblijf is Xandari Resort & Spa, op een boogscheut van de luchthaven, een prachtige oude hippietent met een mooie tuin. Mondriaans?

Een eerste kennismaking met de leuke ongedwongen sfeer en zeer vriendelijke mensen…

Ik heb een huurvoertuig, een stoere 4X4 die je ook echt nodig hebt in Costa Rica. Ik rij in oostelijke richting naar Puerto Viejo, via Limón aan de Caribische zee. Prachtig hotel, Le Cameléon. Hier geen grootschalige hotels. Kokospalmen en mooie stapelwolken, waar de Cariben bekend om zijn. Puerto Viego, een slaapstadje met vele kroegen, enkele fijne restaurants met namen als Amimodo en restaurante La Pecora Nera met een goede Italiaanse keuken en ja, ook een gezonde populatie rastafari’s, die vragen “Do you wanna smoke?”. “No I’m from Amsterdam.” Krijg je meteen een brede glimlach als antwoord.

Gym bij de locals, haha, wat een ervaring! Buiten, onder een stalen afdak kun je volledig uit je dak gaan met roestige gewichten. Het zweet uit je lijf sporten, het is 28°. Maar wát een ervaring. Enkele Amerikanen zien eruit als roestige oude MG’s die hier overwinteren en een stel Fransen in overdrive.

Tortuguero nationaal park is mijn eerste kennismaking met de groene jungle van Costa Rica. Wilde stranden, geen gebouwen, de kraamkamer van duizenden schildpadden. Luis vertelt me dat er nog 24 jaguars rondlopen, drie soorten apen en een honderdtal vogelsoorten. Tortuguero doet me denken aan de Amazone, water en moerassen. In de namiddag ga ik op zoek naar pijlgifkikkers en ‘spider monkeys’. Ik neem de stuka vliegen er van harte bij.

Mijn avontuur gaat vanaf Pavona – waar we de auto achterlaten – verder per boot, hoewel moeizaam vanwege het lage water. Dan via Guapiles naar Arenal. Hier valt jaarlijks meer dan 3m regen. Nayara Springs is een tophotel met een prachtige tuin. Hier klopt alles. De volgende ochtend krijg ik de vulkaan te zien, enkel in de morgen, namiddag regen. De regen in de tropen voelt aan als een warme deken, niet zoals bij ons. Het geeft je ook tijd om een boek te lezen of te genieten van een late lunch. Ik hou hiervan.

Via Gaunacaste, verblijf in ‘Rio Perdido’, een thermal spa lodge naar de Pacific. Volgende stop Manuel Antonio nationaal park. Wat een verschil met de Cariben. Het lijkt wel een kermis. Honderden hotels, villa’s, gentlemens bars, restaurants, golfclubs… alles is hier. Volgende morgen naar het park, vroeg uit de veren is de boodschap om de massa bezoekers te vermijden die ‘onder voorbehoud’ naar het mooiste strand van Costa Rica komen in het nationaal park en totaal geen interesse hebben in fauna en flora.

Ik begin toch te wanhopen. Is Costa Rica wel het jungle paradijs of is het de speeltuin van de USA met paragliding, abseilung, thermal spa, yoga en rafting dat overal aangeboden wordt?

Nee dus, eindelijk kom ik op een plek waar ik me helemaal thuisvoel. Lokale vriendelijke mensen, natuur om u tegen te zeggen, weg van het massa toerisme. Playa Cativo is enkel bereikbaar met een speedboot vanuit Golfito. Geen wegen hier. Aan de andere kant het Corcovado nationaal park. Prachtig! Ik vaar over een tropisch fjord! In augustus/september wordt de golf bevolkt door humpback whales met jongen. Niet alleen walvissen en dolfijnen maar ook, in dezelfde periode, walvishaaien.

De lodge, zes kamers en één casita gelegen in het primaire regenwoud van Piedras Blancas nationaal park, is een parel. Een oase van natuur, ik trek erop uit met een gids. Het is acht uur lopen naar de dichtstbijzijnde weg.

 

 

Mijn avontuur in Costa Rica loopt op z’n einde. De ‘fast and furious’ op de lokale wegen om vrachtwagens in kolonne voorbij te rijden, de kermis attracties in Manuel Antonio en Arenal, de vriendelijke mensen, het prachtige vogelleven met 95 endemische soorten, de brulapen die je ’s ochtends het bed uitbrullen.

Wat ik niet zal vergeten is het sporten met de locals in Puerto Viejo en de eigenaar van de gym Humberto, die tegen me zei: “Joseph, relax, you are in heaven”.

Jozef Verbruggen

Met passie en liefde voor het onbekende ben ik Untamed gestart. Nog steeds word ik enthousiast door het onbekende, door nieuwe accommodaties, het verleggen van je grenzen. Met grote regelmaat reis ik naar onze bestemmingen, om zelf te proeven, te beleven en te ontdekken. Reizen is kijken naar wat er om je heen gebeurt, maar ook jezelf ontdekken. Het houdt niet op, hoe meer je ontdekt hoe meer je wil weten. Reizen doet iedereen liefst op zijn eigen manier. Mensen, dieren, landschappen, culturen; ontmoeten en ontdekken. We zijn allemaal verschillend, dat maakt het juist zo interessant om “adventure of a lifetime” te delen met anderen.

Meer uit ons blog