Blog

“Never for me the lowered banner, never the last endeavour”

31 januari 2017

Met deze zinsnede van Sir Ernest Shackleton, vertrek ik vanuit Ushuaia naar Falklands, South Georgia, Elephant island, Orkney island, Antarctica en de South Shetland eilanden. Een expeditie naar het weinig bezochte uiterste zuiden van onze planeet, 'the seventh continent'.

FALKLAND EILANDEN

Na twee dagen ruwe zee bereik ik de Falkland eilanden. Een prachtige eerste kennismaking met de uitbundige fauna en flora. Ik zie mijn eerste pinguins, 'rockhoppers', één van de acht soorten die ik zal zien. Ik bezoek een 'White browed albatros'-kolonie met duizenden vogels, op kliffen die voor de nodige thermiek zorgen.
Stanley, de hoofdstad, is laatste plek waar ik nog inkopen kan doen. Leuk is anders maar interessant om een biertje te drinken in één van de pubs. Het voelt 'British'.
Blank
Blank
Volgende dagen op zee worden we achtervolgd door 'wandering albatrossen', stormvogels en walvissen. Ik spot orca’s maar te ver weg om ze goed op beeld te krijgen.
Na twee dagen op zee passeren we 'Shag rock' een broedplaats voor 'blue eyed shags', een opwarmer voor South Georgia.
Blank Shag Rock

SOUTH GEORGIA

Wow, volgende morgen, met prachtig weer, sta ik klaar om het onbekende te ontdekken. South Georgia herbergt de grootste intensiteit van wildleven op de planeet. Dit moet je éénmaal in je leven zien, meemaken. De volgende dagen doen we drie verschillende landingen op verschillende plekken.
We bezoeken Grytviken, met kerk en 18 inwoners en als kers op de taart: vechtende zee olifanten in de kleine haven. Het verhaal van Shackleton loopt als een rode draad door mijn reis.
Hij kwam aan in Grytviken na een barre tocht over het eiland komende van 'Elephant Island', waar hij 22 bemanningsleden moest achterlaten. Hij redde hen 45 dagen later.
Blank
Blank
Blank Leopard Seal

ANTARCTICA – THE SEVENTH CONTINENT

Via Elephant Island, waar ik veel sneeuwval had, naar Antarctica. Het zevende continent, prachtig weer. Onze laatste dag op het Peninsula manoeuvrerend tussen ijsschotsen, kolossale ijsbergen spotten we verschillende zeehonden, (crab seal en weddell seal) en uiteraard de iconische 'leopard seal', lijkt inderdaad op een slang.  Adelai, chinstrap en gentoo pinguïn in zijn tienduizenden, overal zie ik pinguïns. Skuas en petrels zijn altijd aanwezig om een onbewaakt ei of kuiken te stelen. Sheatbills lopen als witte kippen door de kolonies. 
Blank Grytviken
Blank Pels robben bij Stromness Bay
Blank

Bij het lichten van het anker, schalt “orca’s!” door de luidsprekers. Een scala aan "oeh…" en "ah…" als gevolg. Wat is dit onbeschrijfelijk. Mijn foto’s spreken voor zich.

Blank
Blank

THE DRAKE PASSAGE - POLAR PLUNGE

The 'drake passage' bekend om zijn hoge golven, maar gelukkig niet bij mijn oversteek, is de laatste hindernis voor ik de groene bergen van 'Terra del Fuego' (Vuurland - Argentinië, red.) zie in de verte.

Ik kan iedere reiziger aanraden om zeker éénmaal in zijn leven voet te zetten op Antarctica. Landschap, dierenleven en het gemak om prachtige foto’s te maken. Ze hebben geen angst voor ons en dat is werkelijk onbeschrijfelijk. En vergeet niet de 'polar plunge', duik in Antarctisch water van 0,00 graden! 
Maar qua beleving vond ik zeker South Georgia een hoogtepunt van deze reis.
Blank
Blank
sluiten