Blog

Arctisch Canada, het onbekende Noorden

19 juli 2018

De extremen van Arctisch Canada, ik wil het ervaren. In ijzige kou op zoek naar de mythische narwal, een icoon uit de tijd van de vikingen, toen tronen werden versierd met de Narwal hoorn. Slapen in een wapperende tent op twee meter dik ijs, omsingeld door ijsberen. Ik verleg mijn grenzen en reis af naar het Noorden, op zoek naar het onbekende.

Pond Inlet is zes en een half uur vliegen vanuit Ottawa, op 78 graden noorderbreedte. Onderweg maak ik een tussenstop. Het is buiten 2°C. Aan een meisje op de luchthaven vraag ik grappend of het lente is. Ze antwoordt: “Inderdaad, het is bijna bikini weer. Eind februari was het hier nog -50°C!”.

Blank
Blank

Niets dan ijs

Baffin eiland is meer dan 500.000 km2 groot en is leeg. 20.000 inwoners die in enkele enclaves wonen. De hoofdstad Iqaluit heeft 7.000 inwoners.

Mijn huis voor een week is een tent op Eclipse Sound, tussen Baffin- en Bylot eiland. Om mij heen niets dan ijs, een bevreemdend terrein. Enkel wanneer men naar het noorden reist heeft men idee wat uitgestrektheid is. Het is fenomenaal om hier te zijn. Te genieten van de stilte, het uitzicht en de ruigheid van de natuur.

Blank
Blank
Blank

Met inuit jagers als gidsen word je ondergedompeld in de cultuur van het noorden. Je wordt specialist in ‘krakken’ in het ijs, en hoe gevaarlijk deze zijn. Door de wind worden soms hele ijsplaten weggeblazen naar open zee, in de richting van Groenland. Donker wordt het nooit. Zo eindigen onze excursies soms om 01H00 's nachts of nog later. 

Blank
Blank
Blank

De ruimte, het oneindige, het laat je nadenken over alles. Ik was op zoek naar mezelf en kwam mezelf tegen.

sluiten