Het Noorden van Tanzania

Ik reis naar het noorden van Tanzania om de laatste veranderingen persoonlijk te beleven en kom terug met een hart vol safarimomenten

Het Noorden van Tanzania

Ik reis naar het noorden van Tanzania om de laatste veranderingen persoonlijk te beleven en kom terug met een hart vol safarimomenten

Het Noorden van Tanzania

Voor Untamed Travelling zijn persoonlijke kennis en ervaring een must om klanten goed te kunnen adviseren. Daarom reis ik eind mei af naar het noorden van Tanzania, om de laatste veranderingen persoonlijk te beleven en de kwaliteit van de lodges die we daar veel boeken zelf te bekijken.

CHEM CHEM, TARANGIRE

Op Kilimanjaro Airport wordt ik opgepikt door mijn gids voor de komende dagen, Seleman, en samen rijden we naar de eerste overnachtingslocatie. Onderweg passeren we een lokale markt en rijden we door authentieke dorpen. Ik geniet enorm van het typisch Afrikaanse sfeerbeeld, van vrouwen die grote emmers op hun hoofd dragen en Masai die in traditionele kleding lopen. This is Africa!

Mijn eerste overnachting is bij de luxueuze Chem Chem lodge, een prachtig kleinschalig tented camp in het wildrijke Burunge/Tarangire. Al tijdens de avondsafari gebeurt er iets bijzonders. We zien een troep leeuwen in een acaciaboom hangen. We parkeren onder de boom waar ze in zitten verstopt. Plotseling komen er olifanten aan. Een jonge welp houdt zich schuil in de struiken op de grond. De moederleeuw springt omlaag uit de boom en duikt samen met haar welp de bosjes in. Gelukkig blijft een conflict uit, de olifanten hebben niets in de gaten en passeren de troep leeuwen zonder ze op te merken.

Onder het genot van een gin & tonic in de jeep blijf ik de leeuwen nog een lange tijd observeren. Ik zie hoe ze langzaam wakker worden en één voor één de boom uit klimmen. Een oudere welp is te fanatiek geweest. Hij weet niet hoe omlaag te komen. De moederleeuw is geduldig, klimt naar hem toe en gaat hem voor. Eenmaal terug bij de lodge volgt een culinair diner met topwijnen en hoor ik een grote leeuw brullen. Ik val met dit geluid later ook in slaap. Afrika op zijn best.

THE HIGHLANDS, NGORONGORO

De volgende dag staat in het teken van accommodatiebezoek. Het is altijd leuk om een lodge zelf te bezoeken, de kamers te zien en soms ook te blijven lunchen om de kwaliteit van spijs en drank te beoordelen. Ik sluit de dag af met een overnachting in de prachtige lodge van Asilia, The Highlands, aan de rand van de Ngorongoro Krater. Het wordt vaak koud zo hoog gelegen. Na mijn diner staat de houtkachel te branden in mijn kamer en val ik in slaap met de stilte om mij heen.

Ik sta vroeg op voor een bezoek aan de Ngorongoro Krater. De Ngorongoro Krater is een biosfeer, en heeft de hoogste concentratie wilde dieren van heel Afrika. Een absolute must-see tijdens een Tanzania reis! De omgeving is mystiek en adembenemend. Eerst rijden we door de mist (wolken) en dan dalen we af, het kratergebied binnen. Om de kraterrand heen zien we wolken hangen. Dit is zo sprookjesachtig mooi. We zien een grote troep leeuwen met oudere welpen die actief zijn. Een prachtige leeuw ligt er als de king himself tussenin, een lust voor het oog en de camera!

Olifanten passeren en ik zie een neushoorn. Het blijft bijzonder om dit magnifieke dier te ontmoeten. We genieten van een bush lunch in de krater en bezoeken nog wat lodges aan de kraterrand. Dan rijden we Ndutu binnen, een deel van de Ngorongoro conservation area. Het ligt aan de rand van het zuiden van de Serengeti wat ‘eindeloze vlaktes’ betekent. Het is alleen de naam die de twee gebieden van elkaar onderscheidt, de dieren hebben geen idee. De komende dagen bezoek ik wat lodges en safari kampen in de Serengeti. Ik geniet van prachtige vergezichten over eindeloze vlaktes, soms afgewisseld met bossen en heuvels.

SERENGETI

De Serengeti blijft fascineren, onder meer door de grote aantallen wild die er zijn te vinden. Ik bezoek Ndutu, Seronera en Grumeti. Ik verblijf onder andere in een zogenaamd migratiekamp, een tijdelijk kamp dat wordt opgezet om de grote migratie van gnoes en zebra’s te volgen. Er is een centrale lounge en dining-tent en je overnacht in een luxe tent. Wanneer je wilt douchen dan wordt er op een door jou aangeven moment een emmer warm water gevuld waaronder je je kunt afspoelen. Het kamp staat op een eersterangs locatie met waanzinnige uitzichten over de vlakten en de migratie. Het blijft zo onwerkelijk mooi, om tussen duizenden gnoes te rijden, zover ik kan kijken. Letterlijk alsof ik live een aflevering van National Geographic binnen ben gereden.

Na mijn verblijf in de Serengeti vlieg ik terug naar Arusha, waar ik onze lokale partners van veel lodges waar we mee samen werken ontmoet op de Kilifair, een beurs voor de reissector.

NIEUWE EN BESTAANDE LODGES

Reizen in het Afrikaanse continent maakt mij altijd enorm blij. Ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Gevuld met een hart vol safarimomenten vlieg ik weer naar huis met de vertrouwde blauwe KLM-vogel. Ik ben weer up to date met alle laatste informatie over nieuwe lodges en de kwaliteit van de bestaande lodges waar we mee samen werken.

Michal van Bavel

Ik ben in 1997 begonnen met werken in de reiswereld. Ik heb als reisagent veel mooie plekken op de wereld bezocht. Toch ben ik tot de conclusie gekomen dat Afrika mijn thuis is. Vooral op safari gaan is een ervaring waar ik nooit genoeg van krijg. De geuren van de natuur, de geluiden, al je zintuigen worden geprikkeld! Ik vind het heel erg leuk om die speciale safari plekjes te vinden waar je weinig andere toeristen tegen komt en waar de dieren als het ware direct voor je neus staan voor je lodge. Slapen in een tent, de geluiden uit de bush horen als je in slaap valt en een leeuw in de nacht horen brullen, dat laat mij voelen dat ik écht in Afrika ben. Of zoals Ernest Hemingway het ooit zo prachtig zei: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy."

Meer uit ons blog