Botswana, “Heaven on earth!”

Jozef Verbruggen reisde in december opnieuw af naar Botswana. Hij genoot van het wildleven, van de delta en van de geweldige lodges van Wilderness. Een kort verslag van een onbeschrijflijke ervaring in een altijd weer betoverend land.

"De beste manier om van het ene eiland naar het andere te reizen is naar mijn mening vliegen. Bij het vliegen over de delta krijg je een goed beeld van de ongereptheid van dit mooie stukje aarde."

Botswana, “Heaven on earth!”

Jozef Verbruggen reisde in december opnieuw af naar Botswana. Hij genoot van het wildleven, van de delta en van de geweldige lodges van Wilderness. Een kort verslag van een onbeschrijflijke ervaring in een altijd weer betoverend land.

"De beste manier om van het ene eiland naar het andere te reizen is naar mijn mening vliegen. Bij het vliegen over de delta krijg je een goed beeld van de ongereptheid van dit mooie stukje aarde."

Botswana spreekt íedere zichzelf respecterende safariganger tot de verbeelding. De Okavango delta is met recht één van de beste regio’s op het continent voor het spotten van wildlife. Uiteraard de Big Five sinds de reïntroductie van neushoorn op het exclusieve Chief's Island. Voor de terugkerende safariganger is niet alleen het grote wild in goede aantallen te observeren, ook de kleinere dieren zoals de steenbok, common duiker, serval, caracal, bat eared fox en, één van de zeldzaamste roofdieren, de wilde hond zijn volop aanwezig. En birdlife is hier fantastisch, met ongeveer 600 soorten zul je je niet gauw vervelen!

Mijn reis begint in Central Kalahari Game Reserve, een brok natuur van ongeveer 50.000 km2. Enorm! Spiesbok, springbok, honingdas en natuurlijk niet te vergeten de Kalahari leeuw. Zwarte manen! Verschillende vogelsoorten zoals black korhaan, red backed shrike, secretaris vogel, onze ooievaar etc. etc.

Dan een vlucht van ongeveer anderhalf uur naar de Okavango delta. Dit is “big game” land! Ik bezoek eerst het in het uiterste zuidwesten van de delta gelegen Tubu Tree camp. Grote Ilala palmbomen afgewisseld met combretum, terminelia en sausage tree. De lodge is slechts vijf minuten van de landingstrip maar onderweg zien we al olifanten, koedoe, impala, bosbok en een dozijn vogelsoorten. In de namiddag volgen we een grote kudde buffels, het icoon van de Afrikaanse bush. 

Een vlucht van 10 minuten brengt me naar het meest exclusieve eiland van de delta, Chief's Island. Dit was vroeger het jachtgebied voor de lokale chiefs. De concentratie van wild is hier enorm! Een grote diversiteit van antilopen en de daarbij behorende top roofdieren: leeuw, hyena, wilde hond, caracal en serval.

De volgende bestemming bereiken we na een vlucht van 15 minuten: het oude jachtterrein van de Bechuana koningen. Mombo Lodge is gelegen in het noorden van het eiland. Chief’s Island wordt ook wel het land van “plenty” genoemd. Wildlife is enorm, een prachtig gebied midden in de delta, één van de beste wildlife ervaringen op het Afrikaanse continent.

De volgende dag een vlucht naar Abu concessie, Abu lodge. Ik heb zoveel gehoord over “elephant riding”. Ik wil het met eigen ogen zien en beleven. Abu is gelegen op een private concessie van 180.000 ha. De olifanten, 7 stuks – 2 families, worden in een groot stallencomplex gehouden (ook een gedeelte in open lucht) en alles is tot in detail verzorgd. De dieren zijn gelukkig, althans dat gevoel krijg ik. Het rijden en wandelen met de olifanten gebeurt tussen andere wilde dieren. Vanaf zeven uur ‘s morgens tot en met de late namiddag kunnen de olifanten vrij de natuur in. Het is mogelijk dat de dieren niet meer terugkomen, de keuze is aan hen.

Ik vond het geweldig! We waren nog maar net met de excursie gestart of we werden verrast door een roedel van 25 wilde honden. Op het einde van de wandeling kregen we bezoek van een bull van ongeveer 30 jaar. De begroeting was intens. Ik kan dit wel waarderen, immers de olifanten hebben een vrije keuze en genieten van deze vrijheid, elke dag. En ze worden ondersteund door een team van verzorgers.

Vumbura is eveneens gelegen in een private concessie, je komt er geen enkele toerist tegen. Een práchtig gebied waar we zowel met een mokoro (in ondiep water) als met een speedboot (in dieper water i.v.m. nijlpaarden en krokodillen) excursies maken op de lagunes en rivieren. Vumbura staat vooral bekend om de vele verschillende soorten antilopen waaronder de Sable antiloop, grote kuddes buffels en natuurlijk om een heel gezonde leeuwenpopulatie.

Mijn laatste halte is Linyanti, de beste plaats om roan te zien en duizenden olifanten. Alsook drie verschillende roedels wilde honden. Fenomenaal. Linyanti is veel rustiger dan het rivierafwaarts gelegen Chobe nationaal park, dat makkelijk voor dagtoeristen te bereiken is vanuit Victoria Falls en Livingstone.

Conclusie:

Botswana in de regen, met al zijn kleuren en geuren; ik kan het iedereen aanbevelen. De Wilderness lodges waar ik verbleef zijn stuk voor stuk pareltjes in de natuur: mooi gelegen en met tóp gidsen. Ik heb enkel enthousiaste jonge mensen ontmoet. N.B. vanaf volgend jaar zijn er geen jachtsafaris meer mogelijk in Botswana, een terechte keuze!

Botswana, ik zal altijd terugkomen!

Jozef Verbruggen

Met passie en liefde voor het onbekende ben ik Untamed gestart. Nog steeds word ik enthousiast door het onbekende, door nieuwe accommodaties, het verleggen van je grenzen. Met grote regelmaat reis ik naar onze bestemmingen, om zelf te proeven, te beleven en te ontdekken.

Reizen is kijken naar wat er om je heen gebeurt, maar ook jezelf ontdekken. Het houdt niet op, hoe meer je ontdekt hoe meer je wil weten. Reizen doet iedereen liefst op zijn eigen manier. Mensen, dieren, landschappen, culturen; ontmoeten en ontdekken. We zijn allemaal verschillend, dat maakt het juist zo interessant om “adventure of a lifetime” te delen met anderen.

MEER UIT ONS BLOG

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top