Zuid-Afrika & Mozambique

Na een soepele start op Schiphol stap ik samen met acht reisagenten aan boord voor een studiereis naar Zuid-Afrika en Mozambique. De Economy Extra van TAP Air Portugal is echt het prijsverschil waard met lekker veel beenruimte en comfort. In Lissabon kunnen we gebruik maken van de Premier Lounge met lekker eten en drinken, goede wifi en voldoende zitgelegenheid.

Bij aankomst op Maputo worden we direct opgewacht door een vertegenwoordiger van onze lokale agent om ons te helpen met een visa on arrival. Maar ‘this is Africa’, dus dit kost tijd en geduld. Het is vermakelijk om te zien hoeveel mensen er rondlopen en erbij staan te kijken. Na een aantal stempels, foto’s en vriendelijk glimlachen staan we buiten met onze koffers. We rijden naar de Ressano Garcia grenspost waar we moesten stempelen om Mozambique uit te gaan en Zuid-Afrika in te mogen. Vluchtig worden onze geprinte QR codes van de vaccinatiebewijzen bekeken. We hebben totaal geen problemen ervaren.

KRUGER NATIONAL PARK

Bij de Malelane Gate gaan we het Kruger National Park binnen en dan begint ons safari avontuur. Wat fantastisch om op een transfer al volop wilde dieren te spotten. Onze eerste overnachting is meteen een bijzondere; de Kruger Shalati Train on the Bridge. Prachtig gelegen op een oude spoorbrug over de altijd stromende Sabie rivier zijn oude treincompartimenten helemaal in stijl opgeknapt met grote panoramaramen zodat je volop kunt genieten van het schitterende uitzicht. Op de lange brug liggen de kamers/compartimenten achter elkaar met in het midden een kleine lounge met twee terrassen met een plunge pool. Wat een top plek voor een drankje. De inrichting is Afrikaans modern en dat geeft een fijne toegankelijke sfeer. Tijdens de game drives zien we veel wild waaronder leeuwen en een heerlijk relaxt luipaard hangend in een boom. De sundowner hebben we op een brug met uitzicht op een smaller riviertje, met een Gin & Tonic en biltong in de hand genietend van het uitzicht. Wat wil je nog meer in het leven? Terug in de lodge schuiven we aan bij een bush braai.


LION SANDS GAME RESERVE

En dan is het tijd voor ons volgende safari avontuur; we worden opgewacht door onze gidsen van Lion Sands Game Reserve. De safarivoertuigen zijn open en zeer comfortabel met plek voor gids, tracker en maximaal zes personen. Lion Sands River Lodge ligt ook aan de Sabie rivier, is ruim van opzet met een zeer luxe, modern Zuid-Afrikaans design, vriendelijk personeel en is geschikt voor zowel stellen als families. Na een overheerlijke lunch staat er weer een game drive op het programma en dat wordt een onvergetelijke rit; we zien een kill van wild dogs waarbij de hyena’s het direct overnemen… kippenvel. Dit is de meerwaarde van een luxe open safari voertuig waarin je off-road kan rijden en een tracker en gids tot je beschikking hebt. Terug in de lodge heerlijk dineren met de persoonlijke service van de chef kok aan tafel. De volgende dag spreken we de wens uit om een neushoorn te zien en dat lukt ook. Triest om te zien dat de hoorns worden afgezaagd maar dat is helaas bittere noodzaak.

MJEJANE PRIVATE GAME RESERVE

We rijden via Hazyview en White River naar de Mjejane River Lodge, gelegen in het zuiden tussen het Kruger Park en de Crocodile River. Een perfecte locatie naar/van Mozambique en daar wordt het veel voor gebruikt. Mjejane ligt in een privé Big Five reservaat, met een ruime tuin met zwembad en direct aan de rivier. De lodge zal eind 2022 gerenoveerd en uitgebreid worden. We hebben een middag game drive in de eigen concessie, hier wel met tien personen per voertuig, maar ik ben zeer verrast door het afwisselende landschap en we zien veel wild. De sundowner is aan het water waarbij we echt stil moeten zijn om de nijlpaarden niet te storen. Prachtige locatie en leuk om op een totaal andere plek te zijn.

MOZAMBIQUE… EEN ANDERE WERELD

Na een vlotte rit steken we weer de grens over naar Maputo. De sfeer in Mozambique is heerlijk en je waant je direct in een andere wereld, mede doordat er Portugees wordt gesproken. Langs de hoofdweg, die in zeer goed conditie is, lopen vele mensen van jong tot oud. We worden afgezet bij de Maputo Marina; een paar bootjes en een vervallen kade. Maar met een vriendelijke portier, kofferjongens, een prima speedboot en een leuke schipper komt het helemaal goed en we worden naar Machangulo eiland gebracht. Afhankelijk van de getijden is dat ongeveer 45 minuten varen. Dit prachtige schiereiland is onder Nederlanders bekend omdat koning Willem-Alexander en koningin Máxima hier een vakantievilla hadden.

MACHANGULO

Bij aankomst moet je een klein stukje door het water lopen om aan wal te komen. Totaal geen straf en wat is dit een heerlijke ontvangst. De koffers worden uitgeladen door de mannen maar getild door een aantal sterke dames en wel op hun hoofd. De Machangulo Beach Lodge is prachtig gelegen tegen de zandduinen aan en de negen suites hebben allemaal een fenomenaal uitzicht op zowel de Maputo baai als de Indische oceaan en het tegenovergelegen Inhaca eiland. Door het grote verschil tussen eb en vloed verandert het landschap regelmatig en de zonsopgang en ondergang is hier spectaculair! De intieme lodge wordt verbonden door vele trappen dus er moet flink geklommen worden maar je wordt overal beloond met een prachtig uitzicht. Iedereen is het erover eens dat Machangulo een absolute aanrader is voor een relaxt strandverblijf in Mozambique.


We genieten van een heerlijk vers ontbijt en een lange strandwandeling voordat we per boot teruggaan naar Maputo. De transfer naar het White Pearl Resort duurt zo’n 2,5 uur, een boeiende rit via de nieuwe hangbrug over de Maputo-baai, de langste hangbrug van Afrika. Het laatste stuk van de route is off-road.

WHITE PEARL

De zon begint al onder te gaan, maar gelukkig komen we nog net in het licht aan bij White Pearl Resorts, schitterend beschut gelegen in een baai in het zuidelijk deel van Mozambique op slechts dertig kilometer van de grens met Zuid-Afrika. De suites, door middel van houten boardwalks verbonden met elkaar, ademen luxe en comfort. Alles is stijlvol in modern Afrikaanse stijl ingericht en elke suite beschikt over een privé butler die in alles voorziet waar de gast om vraagt.

Wakker worden onder de buitendouche en heerlijk wandelen op het oneindige strand, wat een rust en ruimte! Er zijn volop activiteiten te ondernemen zoals paddle boarden, paardrijden, zee-kajakken, snorkelen, duiken (eigen PADI centre) en spabehandelingen. Ook een begeleide wandeling ‘Save our Seas‘ waarbij veel aandacht is voor de conservation van White Pearl. We sluiten de dag af met een stargazing, verrukkelijke kreeft en garnalen van de grill en Afrikaanse lounge muziek bij de beachbar waar gelukkig warme dekens liggen, want de zeewind is erg fris. De volgende ochtend na een laatste strandwandeling en een heerlijk ontbijt in de zon vinden we het jammer dat we hier wegmoeten… paradijs went heel snel!


MAPUTO

We rijden weer terug naar Maputo en dan is het tijd voor een citytour door deze fascinerende stad. We maken een stop bij een oud fort en krijgen een rondleiding door het schitterende treinstation; een van de meest gedenkwaardige historische gebouwen van de stad. We bezoeken een ambachtsmarkt en een lokale markthal met volop etenswaren zoals noten en vis. Het gigantische standbeeld van de voormalige president Amora Machel Moisés op het plein van de onafhankelijkheid kunnen we natuurlijk niet overslaan. Om tegenwicht te geven aan de enorme invloed van China in Mozambique heeft de Verenigde Staten een ultramoderne ambassade laten bouwen, geopend in 2021 en met zijn ligging aan zee nu al iconisch. We verblijven in het Southern Sun Hotel, een groot maar sfeervol hotel direct aan het strand van Maputo met een leuke mix van vakantiegangers, zakelieden en ook veel locals die hier komen eten in het uitstekende restaurant. In de vlakbij gelegen beach bar verkennen we de lokale uitgaansscene en ik kijk mijn ogen uit met de kleurrijke en vrolijke mensen. In Maputo hangt een vertrouwde en prettige sfeer, absoluut een must-see als je in Mozambique bent.

Helaas is het tijd om afscheid te nemen van Afrika en na een prima vlucht komen we aan in Lissabon waar we tijdens onze stop-over heerlijk dineren in het prachtige Espelho de Agua restaurant. Na een korte nacht in het nieuwe moderne Lumen Hotel vliegen we de volgende ochtend door naar Schiphol. Wat was dit een fantastische reis met kippenvel momenten te over. Where the world can’t find you…