Share

Rondreis Natuurlijk Sabah

Reis langs tropisch regenwoud, grotten en strand

Tijdens de vlucht naar Sandakan ziet u dat het grootste deel van Sabah bedekt is met tropisch regenwoud. Misschien ontwaart u de hoogste berg van Zuidoost-Azië, Mt Kinabalu. Rivieren meanderen op zoek naar de blauwe zee, waar tropische eilanden opdoemen in de verte. De meest oostelijke staat van Maleisië is een uitgestrekt walhalla voor natuurliefhebbers!

Een boottocht over de Kinabatangan-rivier is een zalig ontspannen manier om te speuren naar de talrijke diersoorten, waaronder honderden vogelsoorten. Op zoek naar orang-oetans, neusapen en andere primaten loopt u in de schaduw van de dichte jungle. De geur van vochtige grond hangt tussen de onderste lagen van de vegetatie. Tijdens de canopy walk ziet u het woud vanuit het perspectief van de meeste woudbewoners, die zelden of nooit op de grond komen. De kakafonie van klanken uit het woud kent geen pauze.

Tot diep in het regenwoud wonen traditionele bevolkingsgroepen, zoals de Murut. De tijd dat de Murut koppensnellers waren ligt in een ver verleden, de huidige generatie ontvangt u gastvrij in hun dorp en in het longhouse.

De reis eindigt loom op een zilverwit strand. Het ruisen van de golven klinkt merkwaardig kalm, uw ogen moeten wennen aan de open ruimte. Onder de zeespiegel wachten schitterende koraalriffen.

Tips & Tops Rondreis Natuurlijk Sabah:

  • Ontmoet de lokale bevolking op Tanjung Aru-eiland, en spot proboscis-apen, otters en ijsvogels tijdens een boottocht. Na de zonsondergang vertraagt de boot, zodat u kunt genieten van het magische schouwspel van duizenden vuurvliegjes…
  • In het Sepilok Orangoetang-reservaat ziet u de grote mensapen in een verantwoorde, veilige omgeving. Even verderop ligt een Conservation Centre voor de Maleise beer. Dit wordt een leerzame dag, maar het is vooral buitengewoon genieten!
  • Tijdens de canopy walk in de jungle buiten de reservaten – tot 28m hoogte – kunt u talrijke vogelsoorten zien en horen. Met een beetje geluk ziet u ook hier orang-oetans.
  • Per boot verkent u verschillende ecosystemen van Kinanbatangan. Dit is een paradijs voor vogelliefhebbers, en het is tevens het leefgebied van de Borneose dwergolifant en verschillende primatensoorten. De vegetatie is uitbundig, de geluiden van het woud zijn intens.
  • Vogelnestjessoep, het bestaat echt! In de Gomantong-grotten ziet u hoe zwaluwnesten aan de rotswand kleven. Het zijn tere constructies, gemaakt van speeksel.
  • Diep in het hart van Sabah ligt de Danum-vallei, met oeroude regenwouden. Vanaf de grond zijn boomtoppen onzichtbaar, maar als u het aandurft: er is een lange canopy walk tot 26m hoogte.
  • Was het een onrustige nacht in het regenwoud? In de ochtend schreeuwt de jungle ‘goedemorgen!’. De schrille zang van de gibbons klinkt boven alles uit.
  • Een avontuurlijke rit van Kota Kinabalu leidt naar de jungle van de Crocker Range. Hier maakt u kennis met de Murut, hun cultuur en en het leven in een longhouse. Uw avontuur in de regenwouden van Sabah eindigt met traditionele zang en dans, en een overnachting op een spectaculair mooie plek in het woud.
  • Per speedboot vaart u naar Gaya-eiland, naar een prachtig resort aan het strand. En dan is er tijd voor de zee en zalig nietsdoen.

Hoogtepunten van deze reis

Danum Valley Conservation Area

Het regenwoud van de Danum Valley Conservation Area behoort tot de best bewaarde wouden van Maleisië, het is één van de meest complexe ecosystemen ter wereld. Een afgelegen, unieke bestemming voor natuurliefhebbers.

Meer informatie

Kinabalu National Park

De hoogste berg van Zuidoost-Azië en de grootste biodiversiteit van Borneo vindt u in dit fascinerende natuurgebied.

Meer informatie

Tunku Abdul Rahman Marine Park

Voor de kust van Kota Kinabalu ligt dit tropische paradijs met prachtige regenwouden en witte zandstranden. Het mariene park is bovendien een absolute toplocatie voor duikers.

Meer informatie

Kabili-Sepilok Forest Reserve

Er zijn goede redenen om een paar dagen door te brengen in het Kabili-Sepilok Forst Reserve. Om te beginnen heeft u hier de beste kansen om een orangoetan te zien.

Meer informatie
sluiten