Share

Wandelreis pelgrimsroutes

Wandelreis door prachtige natuur

Zodra de veerboot het eiland Honshu verlaat en u de zeewind voelt, vangt de reis door landelijk Japan aan. De rust van de natuur is nooit ver weg, en steeds weer de zee…

Het eiland Shikoku en het Wakayama-district zijn sinds meer dan duizend jaar belangrijke bestemmingen voor pelgrims. Gekleed in het wit, met een konische strohoed en een houten staf, volgen zij de route van de 88 Tempels of de Kumano Kodo Trail. U treedt regelmatig in de voetsporen van deze pelgrims, en gaandeweg wordt u ingewijd in de Japanse cultuur en diepgewortelde gebruiken.

Zwaartepunt van deze reis is de Nakahechi-route van de Kumano Kodo Trail. Tijdens uw verblijf in een tempel in Koyasan – het spirituele centrum van Kumano Kodo – krijgen lichaam en geest de gelegenheid om op te laden. Gedurende vijf dagen doorkruist u mossige wouden en valleien waar beken kronkelend een weg naar beneden zoeken. Vanaf de passen kijkt u uit over benevelde heuveltoppen en – op de laatste dag – de Grote Oceaan. Onderweg passeert u vele schrijnen, waar pelgrims halt houden en offers achterlaten. Eén van de belangrijkste schrijnen is Nachi Taisha Schrijn, tevens het eindpunt van uw voettocht.

Hoe anders is het leven rond de berg Fuji! Vanuit een heerlijk hotel kunt u deze prachtige omgeving op allerlei manieren ontdekken. U kiest zelf of de nadruk ligt op inspanning of ontspanning.

Tips & tops van Wandelreis Pelgrimsroutes:

 • U reist grotendeels zelfstandig, maar waar het handig is wordt u begeleid door een Engelstalige gids. Daarnaast kunt u alle benodigde informatie steeds terugvinden in een speciale app, variërend van kaarten tot restaurants en zelfs menu’s die vertaald zijn in het Engels.
 • Culturele kennismaking in Kyoto, tijdens een theeceremonie en een wandeling door een historische stadswijk.
 • Liefhebbers van moderne kunst kunnen op Naoshima hun hart ophalen. Overweeg om hier een extra dag te blijven!
 • Gedurende de eerste week bepaalt u zelf het tempo. Er zijn veel wandelmogelijkheden, maar ook culturele opties zoals het openluchtmuseum Shikoku Village. Hier dwaalt u rond in het Edo- en Meijitijdperk.
 • Tijdens het tempelverblijf in Koyasan kunt u het ochtendgebed bijwonen. Een louterende ervaring, die zich afspeelt in een door kaarsen en lampionnen verlichte gebedsruimte.
 • Bij het Kumano Kodo Pilgrimage Centre leert u over de historie van route en u krijgt praktische informatie. Bent u er klaar voor?
 • De totale afstand die u tijdens de Kumano Kodo voettocht loopt, bedraagt 66 kilometer. De paden zijn van wisselende kwaliteit, het terrein is geaccidenteerd. U kunt gebruik maken van de bagageservice.
 • U overnacht tijdens deze tocht in authentieke ryokans en een minshuku (familiehotel). Uiterst gastvrij maar met beperkte faciliteiten, passend bij de traditie van de pelgrimstocht. Een onsen is altijd aanwezig, en het is een genot om na een flinke tocht te ontspannen in het warme water.
 • Er staan voornamelijk Japanse gerechten op het menu, en u krijgt een bento-lunchbox mee voor de volgende etappe.
 • Maak na de Iwagami-pas beslist even het kleine ommetje om het stenen beeld van Jagata Jizo te zien. Hij waakt over kinderen en reizigers, en beschermt ze tegen zwakte en vermoeidheid.
 • Voor u doorreist naar Hakone, verblijft u een nacht in een ryokan op een klein eiland. Vanuit het warme buitenbad kijkt u uit over de baai van Katsuura.
 • In het gebied rond de berg Fuji bent u terug in de wereld van weldadig comfort en eindeloze opties voor excursies: een boottocht over het Ashinoko-meer, bezoek aan één van de vele musea, of heerlijke wandelingen bijvoorbeeld door Okinawa Nature Park, met aansluitend lunch in Mt. Fuji’s 5th Station.
 • Pelgrims die de heilige berg beklimmen, hebben er al een lange tocht opzitten als zij bij dit 5th Station arriveren. Van juli tot half september kunt u hier aansluiten, en de klim naar de top van de Fuji-san ondernemen. Het is een zware tocht, maar tevens de vervolmaking van uw reis langs pelgrimsroutes.

Hoogtepunten van deze reis

Fuji-San

De berg Fuji, icoon van Japan, domineert het panorama zelfs op grote afstand. De werkelijke schaal wordt pas duidelijk als u in de regio rond de berg verblijft. Absoluut groots is het uitzicht vanaf de top.

Meer informatie

Onsen

Er is geen land waar baden zo nadrukkelijk deel uitmaakt van de cultuur als Japan. Het rustgevende ritueel gaat gepaard met een strikte etiquette. De warme baden worden gevoed met mineraalrijk water dat opborrelt uit de aarde.

Meer informatie

Ryokans

U wordt begroet met een hoffelijke buiging, en verwisselt uw schoenen voor huisslippers voordat u binnen treedt. De ruimtes worden bepaald door tatami-matten en panelen van rijstpapier, de sfeer is sereen. Dit is niet zomaar een hotel, dit is een ryokan.

Meer informatie

Shinto schrijnen en zen tempels

Het spirituele leven van Japanners wordt bepaald door Shintoïsme en Boeddhisme. Door het land verspreid zijn vele, vele duizenden schrijnen en tempels. Alleen al in en nabij Kyoto zijn er honderden. Het zijn plaatsen van bezinning en gebed.

Meer informatie
Bertrude Stein

Ongerepte natuur in overvloed

Japan is immens groot, en slechts een klein deel is bebouwd of gecultiveerd. Van noord naar zuid zijn uitgestrekte ruige gebieden waar u omringd bent door niets dan natuur. Er is zoveel diversiteit, ook al omdat elk seizoen een eigen gezicht heeft.

Meer informatie
sluiten