Stammen in de Omo vallei

In het zuiden van Ethiopië ligt de Omo vallei, waar verschillende kleurrijke stammen wonen. Elke stam heeft eigen uiterlijke kenmerken, zoals de bekende schotellippen van de Mursi.

Stammen in de Omo vallei

In het zuiden van Ethiopië ligt de Omo vallei, waar verschillende kleurrijke stammen wonen. Elke stam heeft eigen uiterlijke kenmerken, zoals de bekende schotellippen van de Mursi.

Stammen in de Omo vallei

Mursi, Hamar en Dassanech

In de Omo vallei, in Zuid-Ethiopië leven verschillende kleurrijke stammen nog op traditionele wijze. Het is bijzonder indrukwekkend om te zien hoe mooi de mensen zich versieren. Elke stam heeft andere uiterlijke kenmerken. De meest bekende stam is wellicht de Mursi, bekend om hun vrouwen met schotels van klei in oorlellen en onderlippen. Deze stam heeft de reputatie nogal ‘oorlogszuchtig’ te zijn, reden waarom u veel stamleden ziet met een AK-47. De wapens dienen om controle te krijgen over ‘zoveel mogelijk’ grasland als de Mursi nodig achten voor hun kuddes. Daarbij komen ze regelmatig in conflict met andere stammen. Telkens wanneer de Mursi-krijgers een tegenstander hebben gedood, maken ze een inkeping in hun huid ter hoogte van de schouders. De lichamen van de jonge mannen zitten vaak vol littekens van de stokgevechten die ze organiseren. Daarbij moeten ze over de ruggen van runderen lopen zonder te vallen. De winnaar krijgt vaak een huwelijksaanzoek van de toekijkende jonge vrouwen.

De Hamar onderscheiden zich door de fraaie kleikapsels van de mannen en vrouwen met rokjes van geitenvellen. Op hun lichamen dragen ze sieraden die roodbruin zien door de mix van boter en aarde waarmee ze zichzelf insmeren. De Hamar zijn zowel landbouwers als veetelers en leven op een bijzonder dieet van honing van wilde bijen. U ziet ze ook op de markt in Key Afer waar ook de Ari komen in hun rieten rokjes en de Bana met hun kalebassen. Bezoek ook de Bodi, de Dassanech, TsemaiErbore en Dorze, authentiek en indrukwekkend.

Rondreizen Ethiopië

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!