Festivals

Culturele tradities staan in de schijnwerpers tijdens de vele religieuze festivals van Bhutan. Met gemaskerde dansen worden oude legenden opnieuw tot leven geroepen.

Festivals

Religieuze dansen verbeelden historische verhalen

Maskers veranderen de monniken in figuren uit oude mythen en legenden. Met kostuums vermommen ze zich als personages uit de boeddhistische geschiedenis. Hun religieuze dansen verbeelden historische verhalen. Tempels vormen het decor. De Bhutaanse bevolking is van verre toegestroomd: wie deelneemt aan de festivals ontvangt zegeningen van de goden. Maar wie voelt zich hier niet gezegend? Want wanneer de monniken hun maskers op doen, doet Bhutan haar masker af en toont haar culturele pracht aan ieder die aanwezig is.

Voor reizigers zijn de festivals een moment om de culturele tradities uit Bhutan van dichtbij mee te maken. Kleine festivals ontstaan spontaan bij het einde van de moesson of als dank voor een goede oogst. De grote staan op de kalender. Een bijzonder festival is Jambay Lhakhang Drup, in Bumthang. De heilige Jambay Lhakhang tempel werd in de zevende eeuw gebouwd door een Tibetaanse koning en behoort tot de oudsten van Bhutan. Hoogtepunt van dit driedaagse festival is de Tercham, een rituele vuurdans waarbij gemaskerde mannen naakt om het vuur dansen om demonen te verdrijven.

De kracht van het goede wordt gevierd tijdens het Gomphu Kora festival. In de achtste eeuw ontsnapte een kwade geest uit Tibet, hij verschool zich in een grot in Bhutan. Een goeroe wist hem te verdrijven door drie dagen op deze plek te mediteren. Het werd een pelgrimsplaats en tijdens het jaarlijkse festival verzamelt heel Oost-Bhutan zich in de smalle vallei om de gebeurtenis te herdenken. Andere festivals worden door het hele land gevierd.

Begin van lente en herfst: Tshechu

Het religieuze Tshechu festival vindt plaats ter ere van goeroe Padmasambhava (Guru Rinpoche), die het boeddhisme in de achtste eeuw naar Bhutan bracht. Het festival vindt plaats op de tiende dag van de Tibetaanse maankalender en luidt het begin van de lente of de herfst in. Tijdens het festival worden gemaskerde dansen opgevoerd en verhalen uitgebeeld uit het leven de heilige goeroe. De lokale bevolking draagt traditionele kostuums en is vaak behangen met mooie sieraden. Zij geloven dat het bijwonen van een festival goed is voor het karma, en ook is het een belangrijke sociale gebeurtenis. De grootste festiviteiten vinden plaats in Paro en Thimphu. Maar in de intimiteit van een kleine tempel, zoals de Trashigang Dzong in Oost-Bhutan, kunt u nog een stapje dichterbij komen.

Rondreizen door Bhutan

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!

Wij vinden het – zeker nu – belangrijk dat u juist geïnformeerd bent en met een goed gevoel op reis gaat. Lees meer over de laatste ontwikkelingen op onze Covid-19 pagina.

Benieuwd naar onze inspiratiereizen?

INSPIRATIE VOOR Festivals

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top