Het mysterie van de vlakte der kruiken

De aanblik van velden vol enorme, half ingegraven stenen kruiken – daterend uit een ver verleden – prikkelt de verbeelding. Wie maakte deze kruiken, en waarvoor werden zij gebruikt?

Het mysterie van de vlakte der kruiken

BAN ANG, SITE#1

Na een korte klim bereikt u de top van de heuvel. U kijkt uit over een veld met ongeveer 250 manshoge, cilindrische kruiken. Elke kruik is uitgehouwen uit één stuk rots, sommige zijn wel 3 meter hoog. Pas als u dichterbij bent ziet u de details: enkele verweerde versieringen, de diepte van de kruiken, de structuur van graniet en zandsteen bedekt met korstmossen, fragmenten van wat een deksel zou kunnen zijn. Vragen dringen zich op, maar de kruiken zwijgen.

LOKALE LEGENDES EN ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

Volgens een lokale legende betreft het kruiken waarin lang geleden lau hai – rijstebier of rijstwijn – gebrouwen werd, om te vieren dat de vijand hier verslagen werd. Een andere legende vertelt over handelskaravanen, en een schaarste aan drinkwater in de regio. De kruiken waren bedoeld voor opslag van regenwater. Archeologen geven een andere uitleg. De kruikenvelden werden 2.000 tot 3.000 jaar geleden gebruikt voor begrafenisrituelen, waarbij de kruiken dienst deden als grafurnen. Hoe die urnen gemaakt zijn, hoe de rituelen eruit zagen en waarom er in de kruiken geen menselijke resten gevonden zijn, is iets waar wetenschappers geen eenduidig antwoord op kunnen geven.

MEERDERE KRUIKENVELDEN

In de provincie Xiangkhoung zijn meer dan 90 clusters van kruiken geïdentificeerd. Slechts een zestal van deze lokaties is te bezoeken. Lokale gidsen vertellen, maar het blijft een verhaal vol vraagtekens. Loop tussen de kruiken en kijk, luister, fantaseer. In gedachten komen de mysterieuze vlaktes der kruiken tot leven.

Rondreizen door Laos

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!

Wij vinden het – zeker nu – belangrijk dat u juist geïnformeerd bent en met een goed gevoel op reis gaat. Lees meer over de laatste ontwikkelingen op onze Covid-19 pagina.

Benieuwd naar onze inspiratiereizen?

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top