Share

Polonnaruwa en Anuradhapura

Koningssteden van Sri Lanka

In 380 voor Christus vestigde zich in Anuradhapura de eerste koning. Vijftienhonderd jaar later en 119 koningen verder, werd de stad afgedaan als koningsstad. Maar de heiligdommen zijn er in de loop der jaren niet minder heilig op geworden. Publiekstrekkers zijn de dagoba's, de grootste stupa's van Sri Lanka. Deze enorme boeddhistische monumenten maken Anuradhapura tot een pelgrimsplaats. Dagelijks lopen pelgrims als eerbetoon aan de goden drie rondjes om de stupa. Bezoekers zijn welkom om mee te lopen.

Een plaats in de spotlights is er ook voor de Sri Maha Bodhi boom, de 'Bo Tree'. Deze reus was ooit niet meer dan een stekje, maar wel een stekje van de boom waar de Boeddha onder zat toen hij verlicht werd, en het ware inzicht kreeg.

Het kleinere Polonnaruwa is ruim duizend jaar jonger en de brokkelende paleizen en kloosters zijn hier dan ook in betere staat. De omgeving is groen, maar het is de jungle niet gelukt dit terrein te veroveren. De ruines uit de twaalfde eeuw zijn daarom nog duidelijk te herkennen als tempels. Oude zuilen staan nog overeind. En naast de enorme boeddha's voelen bezoekers zich nog steeds klein. De eeuwen hebben een zwart laagje achtergelaten op de ooit witte stenen van deze heiligdommen. Maar de Boeddha heeft nog altijd een glimlach op zijn gezicht.

  • Familie Blees

    Helemaal verliefd geworden op het land en de inwoners

    Meer informatie
sluiten