Mana Mãori

De eerste bewoners van Aotearoa
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mana Mãori

Nau mai

Zo’n 800 jaar geleden was het dat de eerste mensen de miljoenen jaren van isolatie van Aotearoa doorbroken. De mythe gaat dat de Polynesische, van Hawaika afkomstige zeevaarders van ene Kupe gehoord hadden van het ‘Land van de langgerekte witte wolk’. In kano’s gevuld met groenten, planten, varkens, kippen, ratten en honden reisden de Maori naar het land van de toekomst en verspreidden zich met hun gewassen en dieren eerst over het Noorder- en later Zuidereiland. Ze leefden in stammen, tribale groepen met een strikte vechtcode en een levenslange oorlogstraditie. Dappere krijgers werden van kleins af aan getraind in het gebruik van handwapens, vechttechnieken en de imponerende Haka-dans. Tijdens de jaarlijkse stammenoorlogen was het belangrijkste doel van elke krijger om de sterkste vijand van de rivaliserende stam te verslaan, op te eten en daarmee zoveel mogelijk spirituele kracht of ‘mana’ te krijgen.

Nog een kenmerkende traditie van de Maori is het snijwerk of ‘whakairo’. Unieke patronen gebeiteld in gezichten, nefriet jade, bot, basalt en hout dienden als versiering, legden vast wat er eerder is gebeurd en vertelden elk een eigen verhaal. Meester houtsnijders wijdden hun hele leven aan het kerven van hun tribes’ ‘mana’, schitterende decoraties die terug te zien zijn in deuren, huizen, kano’s, wapens, palen en snuisterijen.

De oorsprong

De Maori kennen vele mythen, mondelinge overleveringen van heroïsche verhalen waarin goddelijke voorouders de hoofdrol spelen. De mythe van het ontstaan van de wereld is dat de goden Ranginui, de hemelvader en Papatuanuku, de godin van de aarde samen met hun kinderen de aarde en het leven schiepen. De Maori geloven in een allesomvattend geheel en koesteren een diepe spirituele verbinding met de aarde die zij van hun goden geërfd hebben. Verdiep u in de dynamiek, de rijkdom en de tradities van de toenmalige én huidige cultuur tijdens een door een Maori begeleide tour door Waipoua Forest en bewonder de oude grote kauri bomen en de heilige Tane Mahuta boom. Where the world can’t find you…

Rondreizen door Nieuw-Zeeland

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!

Wij vinden het – zeker nu – belangrijk dat u juist geïnformeerd bent en met een goed gevoel op reis gaat. In ons blog leest u de laatste ontwikkelingen.

Benieuwd naar onze inspiratiereizen?

INSPIRATIE VOOR Mana Mãori

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top