"Untamed heeft onze wensen fantastisch vertaald naar een onvergetelijke reis!"

Familie Swart

De wildparken van Botswana, Zambia en Tanzania

De heer Swart en zijn gezelschap maakten een 19 dagen durende reis langs de vele wildparken in Botswana (Savuti region, Chobe N.P.), Zambia (Livingstone, Victoria Falls) en Tanzania (Tarangire N.P., Serengeti N.P., NgoroNgoro C.A.). Zij reisden per vliegtuig, transfers over de weg en ook de bijzondere ROVOS treinreis maakte deel uit van het vervoer.

De ervaringen van de aankomst in Savuti tot en met de terugvlucht naar Nederland zijn met geen pen te beschrijven. Maar ik ga het toch proberen…

Na een fascinerende vlucht over de bush waarbij we enorme families olifanten, buffels en nijlpaarden zagen, arriveerden we bij Savuti Camp. Meteen toen wij naar onze cabin wilden lopen, werden we hartelijk verwelkomd door een grote olifant met klapperende oren en geheven slurf. De volgende dag, onderweg naar de toiletruimte, stond er een hele familie olifanten te grazen direct bij de loopplanken. Later een korte koffiepauze buiten de auto tijdens de safari bij de rivier waarin nijlpaarden aan het waden waren toen er plotseling een antilope in volle gang op ons af kwam, achterna gezeten door een wilde hond. Met een scherpe bocht om één van onze reisgenoten te ontwijken schoten ze rakelings voorbij.

Daarna zagen we een familie van 25 wilde honden, druk met het vergaren van hun ontbijt. De ranger legde uit hoe intelligent de hele familie samenwerkte en probeerde met verkenners wild te selecteren en op te jagen naar de roedel. Waar wij middenin stonden... Vervolgens een luipaard dat in een boom zijn lunch verorberde en een hyena die daaronder roerloos lag te wachten in de hoop dat er wat eten naar beneden zou vallen. Dit speelde zich allemaal af op maar drie meter afstand van de auto! Je hoorde het luipaard knagen en sjorren aan zijn ontbijt. Even later waren we op 10 meter afstand getuige van twee vrijende leeuwen, gevolgd door twee mannetjes leeuwen die op 50 centimeter langs de auto slenterden. Dit was 'slechts' het begin van een aaneenrijging van belevenissen terwijl de ranger probeerde alles te vertellen over de bomen en dieren.

Het eten was zeer goed en de mate van gastvrijheid was hoog. De sfeer tussen medewerkers en gasten was goed. De tenten waren zeer comfortabel en boden wijds uitzicht over de rivier. Wij aten gezamenlijk aan één tafel zoals gebruikelijk tijdens safari’s.

Van Botswana naar Zambia moesten we de indrukwekkende Zambezi over. De organisatie vond de gewone grote veerpontveel te gevaarlijk; ze hadden een eigen veerdienst. Helaas bleek de veerman een siësta in te lassen en moesten we 1 uur wachten aan de oever. This is Africa…

Dan Toka Leya, gekozen omdat deze niet ver van de waterval is maar zonder de drukte van watervalbezoekers: schitterend gelegen direct aan de Zambezi, erg gastvrij en zeer comfortabel en luxe. Hier zagen we vlak bij de verhoogde vlonders krokodillen, nijlpaarden en antilopen. De safari’s vanuit Toko Leya waren minder dan de vorige.

De tocht over de Zambezi bestond grotendeels uit keihard racen over het kolkende water. Met een glaasje en wat hapjes genoten wij aan de walkant van de zonsondergang over de Zambezi. De waterval was een fantastisch, adembenemend en soms heel nat schouwspel. Tijdens een safari met de auto langs de rivier beleefden wij weer iets heel aparts: het gigantische nijlpaard dat wij observeerden bleek onze aanwezigheid niet te waarderen. Opeens kwam hij in volle vaart door het water op ons af met opengesperde bek. Zijn muil was niet verder dan twee meter van mij vandaan! Gelukkig bleek de walkant wat te steil en hoog voor hem en de auto schoot snel weg…

De ROVOS trein was gigantisch luxe, bovendien kregen wij een cabinupgrade omdat de trein niet was volgeboekt. De maaltijden waren voortreffelijk en de mooie wijnen en likeuren een genot. Samen met de algehele verzorging was het een fantastische beleving! Alleen niet voor herhaling vatbaar want we hebben nauwelijks geslapen. Dan zijn twee nachten al teveel. Behalve het adembenemende uitzicht was er weinig te beleven. Wel nog een excursie naar een farm met uitleg gevolgd door een heel matige safari.

Het African Rock Hotel bleek een oase met zeer hartelijke mensen. De kleinschaligheid gaf een heel intiem karakter aan dit mooie familiehotel.

Dan Tanzania: Tarangiri Safari Lodge was heel goed, met name de slaaptent was een gewéldige ervaring. Liggend op een goede matras, door de horren luisterend naar het nachtleven en het nachtlicht van het oerwoud aanschouwend op de momenten dat we even wakker waren en de vroege hemelverlichting, dat hadden we niet willen missen! Eten en gastvrijheid waren prima. ‘s Avonds konden we met de ondergaande zon genieten van het geweldige uitzicht. En voor Ndutu gold hetzelfde, al hadden we heimwee naar de tent.

Toen we op de eindeloze vlakten kwamen van de Serengeti openbaarde dat zich als een niet te beschrijven wonder. Zelfs de films die we van tevoren hebben gezien kunnen niet dat overweldigende en adembenemende gevoel geven. Wat voel je je daar nietig. Je wordt opgenomen in een golf van emotie… Helemaal als je tussen de gigantische kuddes van gnoes en zebra’s staat die opeens gaan rennen en dan als een lint van velen kilometers over de vlakten rennen. En niet één, maar vele andere linten kwamen en gingen er. Daartussen natuurlijk de leeuwen (op grote rotsblokken lagen 5 leeuwen te zonnen, spiedend naar een prooi), luipaarden en een cheeta (met twee net geborenen) enz. enz. Wat een feest om daar te vertoeven. Indrukwekkende kuddes olifanten, giraffes en buffels. Maar ook de imposante aaseters vormden een spektakel.

De Serengeti Serena Lodge was zeer luxe en ook weer met geweldige vergezichten. Daarna langs de krater naar de lunch bij de Serena Ngorongoro Lodge. Lunch was hier voortreffelijk en wat een fantastisch uitzicht! Een heel aangename verrassing was de upgrade naar de Kitela Lodge, veruit de meest luxe lodge van de reis. Koffiebonen van de struiken en groenten die vers uit eigen tuin kwamen, een oase na heel zware safaritochten.

Het zeer jachtige rijden in Tanzania was onprettig maar onvermijdelijk om de lange afstanden te kunnen overbruggen. Wij zijn blij dat we er in deze tijd waren want de natuur was groen en nu al stonden we met meerdere auto’s tegelijk bij iets bijzonders. Dat zal in het hoogseizoen wel anders zijn. Voor ons was één nacht verblijf en een halve dag in de Ngorongoro Crater voldoende geweest.

Untamed heeft onze wensen fantastisch vertaald naar een onvergetelijke reis. Jullie inzet voor het maken van een reisprogramma en daarna de flexibiliteit om de reisdata te verschuiven is onvergetelijk. Geweldig! Smaakt naar veel meer; dit soort reizen werkt verslavend!

Nogmaals hartelijk dank namens het reisgezelschap aan de opstellers van het reisplan en de organisatie hiervan.