"De hele reis was tot in de puntjes goed georganiseerd door jullie, waarvoor onze complimenten."

Mariska & Michel Lieskamp

Rondreis Zuid-Afrika

De heer en mevrouw Lieskamp maakten in 2016 een reis van bijna drie weken door Zuid-Afrika. Na een vlucht op Johannesburg reisden zij naar Kapama Private Game Reserve, Kruger National Park, White River, Swaziland, Hluhluwe Imfolozi Park, Isimangolisa Wetland Park/St. Lucia en Salt Rock.

Beste Petra,

Gisteren zijn wij teruggekomen uit Zuid-Afrika van een geweldige reis. De hele reis was tot in de puntjes goed georganiseerd door jullie, waarvoor onze complimenten. Graag willen wij alle accommodaties even kort evalueren.

  • African Rock Hotel: perfect hotel om één nacht te verblijven om de volgende dag met een binnenlandse vlucht weer verder te reizen. Vriendelijke ontvangst, heerlijk ontbijt, mooie luxe kamer.
  • Kapama Southern Camp: absoluut een aanrader! Mooi privé reservaat, zeer goede service en vakbekwaamheid van het personeel. Blinkt misschien niet uit in hoeveelheid verschillende dieren (zoals bijvoorbeeld Krugerpark), maar we zagen wel vaak grote kuddes dieren. Voordeel dat er geen asfalt ligt; door de onverharde wegen en ook regelmatig off-road geeft dit een geweldig 'natuur-gevoel'. Ook heeft het als voordeel dat het niet zo massaal is. Als er bijv een leeuw ligt, mogen er slechts twee auto’s stil staan. Dit is toch wel een groot verschil met het massale Krugerpark. We hadden er ook een geweldige ranger (PJ) en tracker (Richard). Beiden leverden absoluut een meerwaarde en waren erg begaan met het welzijn van de dieren. Goed wifi-bereik in de bungalow en openbare ruimtes.
  • Rhino Post Safari Lodge: prima locatie, wat we echter jammer vonden is dat het in het Krugerpark gelegen is. Het Krugerpark vonden we echt te massaal, ook al hebben we met verbazing toegezien hoe sommige toeristen de dieren benaderden (totaal niet lettend op gedrag van de dieren, uit auto’s hangend etc.). Hier hebben we echter wel veel verschillende dieren gezien, maar dat waren geen grote kuddes vaak slechts één of twee dieren. Doordat er vrijwel uitsluitend op asfalt gereden wordt, waren dieren toch vaak alleen van een behoorlijke afstand te bekijken. Rhino Post wordt overigens aangeboden als volpension, dit was echter niet het geval! We kregen een ontbijt en diner. Rond 15.30 uur was er wel een high-tea, maar dit was zeker geen lunch. Eerder in de vorm van een drankje en een cakeje. Je krijgt hier een beperkt aantal MB’s aan wifi per dag gratis, onze ervaring was echter dat er zonder satelliettelefoon geen enkele verbinding mogelijk was.
  • Oliver's Restaurant & Lodge: supermooie kamer. Ook al was het eten vrij exclusief, dit was wel heel betaalbaar (nog geen ZAR 600 voor een drie gangen diner voor twee personen incl. drankjes). Zeer goed en uitgebreid ontbijt. Goede uitvalsbasis voor de Panoramaroute; welke wij zelf behoorlijk tegen vonden vallen. Uitzondering is God’s Window (vooral de tocht helemaal naar boven naar het regenwoud) en Bourke’s Lucky Potholes. Wel zouden wij toeristen als advies meegeven om eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Zelfs bij de meest toeristische plekken is dit niet te koop en onderweg kom je ook bijna niets tegen waar je iets kunt kopen. Wifi in de openbare ruimtes was prima, op de kamer zelf heel wisselend.
  • Mlilwane: wel even flink zoeken om hier te komen… In de Nederlandse kolonie, want het stikt hier van de Nederlanders. De Beehive hut was leuk om een keer mee te maken, zelfs groter dan verwacht. Maar wij zouden deze niet nog een keer kiezen. Het stonk enorm in de hutten, zo erg dat we alle schone kleren in de auto hebben laten liggen. En er is geen enkele kast of opbergmogelijkheid voor kleren o.i.d. Het park is erg slecht verlicht en dat geldt ook voor de hutten. Personeel in het restaurant was zeer vriendelijk, dat konden we zeker niet zeggen van de mensen bij wie je excursies kon regelen. Je kon hier erg goed en goedkoop eten, ZAR 165 voor een drie gangen buffet. Wel op tijd je tafel reserveren, want er zijn te weinig tafeltjes voor alle gasten. De excursie naar de Chief’s Village was commercieel maar wel goedkoop en leuk om te doen. De gamedrive hier was niet te vergelijken met andere parken. De chauffeur probeerde echt wel zijn best te doen om er iets interessants van te maken, maar de hoeveelheid (verschillende) dieren valt hier erg tegen. Wifi was zo goed als onmogelijk.
  • Rhino Ridge Safari Lodge: ondanks dat Hluhluwe een nationaal park is met veel asfalt, is dit qua natuur wel een erg mooi en groen park. Er waren inderdaad veel neushoorns (dichtbij) te spotten. De accommodatie was erg goed en luxe. Het diner bestond uit een à la carte keuzemenu. Ook al werd in onze reisbescheiden aangegeven dat de prijzen inclusief twee gamedrives en één bushwalk per dag zijn, voor de bushwalks moest extra betaald worden. Mooi aangelegde accommodatie. Voor mensen die met eigen auto komen: de weg naar Rhino Ridge is onverhard en behoorlijk steil dus een te kleine auto is af te raden. De parkfees voor Hluhluwe moesten nog betaald worden en deze zijn behoorlijk prijzig. Voor drie dagen in ons geval ZAR 870. Wifi alleen in openbare ruimtes, maar wel een goede verbinding.
  • Lidiko Lodge: leuk kleinschalig bungalowpark met erg vriendelijk, gastvrij en servicegericht personeel. Er lopen veel vervetmonkeys op het park rond. Dus het is zeer raadzaam om deuren en ramen gesloten te houden. Wifi verbinding is goed, ook in de bungalow. Deze was beschikbaar van 7.00 tot 21.00 uur. Het is raadzaam om excursies vanuit St. Lucia op voorhand al te boeken, omdat velen al volgeboekt zijn. We hebben hier de “Hippo and Croc boat trip” gedaan. Deze heeft de receptie voor ons geregeld bij Shakabarker; deze had als voordeel dat je bij de accommodatie zelf wordt opgehaald en dat er slechts 15 mensen op een boot zitten i.p.v. enkele tientallen op sommige andere boten. Boottripje was zeker een aanrader. St. Lucia zelf is niet erg groot, maar biedt wel wat eetgelegenheden. Wel een zaklamp meenemen, want na 17.30 uur is het pikkedonker in de straten.
  • Canelands Beach Club: mooi en luxe hotel, alleen jammer dat ondanks dat het hotel aan zee ligt de kamers met zeezicht amper zon op het balkon hebben. Erg veel kastruimte op de kamer. Vriendelijk personeel. Het eten was wat exclusiever, maar heerlijk en toch goed betaalbaar. (Zo’n ZAR 950 voor een drie gangen diner voor twee personen incl. drankjes en amuses.) Handdoeken voor de ligbedden van het hotel of het strand worden gratis ter beschikking gesteld. Wifi was goed in het hele hotel.

Bij alle accommodaties in Zuid-Afrika was het mogelijk om de was te laten doen tegen een kleine vergoeding. Bij alle accommodaties in Zuid-Afrika was gratis shampoo en douchegel beschikbaar op de kamer. Vaak ook nog bodylotion, vloeibare zeep en insectenspray met DEET. Over het algemeen waren de accommodaties in Zuid-Afrika erg luxe en de service erg goed.

Helaas was het eten dat geserveerd werd heel internationaal geörienteerd. Dit had wat ons betreft wel wat meer Afrikaans mogen zijn. Kapama had wel wat meer lokale specialiteiten als eten.

We hadden een handgeschakelde huurauto gereserveerd, we kregen echter een automaat. Achteraf zijn we hier erg blij mee geweest; is echt aan te raden met de vaak steile en bochtige wegen in Zuid-Afrika. We hadden een gps gehuurd; het is echter wel aan te bevelen om ook een ouderwetse papieren landkaart mee te nemen.

Het is ons opgevallen dat al het personeel van de nationale parken (accommodaties Rhino Post en Rhino Ridge) erg neerbuigend deed over de 'private game reserves'. Ze zeggen dat het de privé parken alleen maar om het geld te doen is en dat dit ten koste gaat van het dierenwelzijn. Ons gevoel was echter dat het personeel van Kapama juist erg begaan is met het dierenwelzijn en zij ook goede kennis hebben van hun dieren en bijbehorend gedrag en hier ook op de juiste wijze naar handelen. Ook deden de nationale parken alsof er veel minder (verschillende) dieren te zien zouden zijn in een privé park doordat de oppervlakte kleiner is dan de nationale parken. Deze zienswijze delen wij echter absoluut niet!

De comfortstoelen in het vliegtuig waren zeker een aanrader en de extra kostenpost zeker waard.

Zowel het warme water als ook de stroomvoorziening gaf nergens enige problemen. Als tip zouden we reizigers wel aanraden om een verlengsnoer met meerdere stopcontacten mee te nemen. Zo kun je met één reisstekker toch meerdere dingen tegelijk opladen. Sommige accommodaties hadden ook Nederlandse stopcontacten.

Wellicht is het goed om als extra service voor de mensen die overstappen op Johannesburg (in ons geval eerst vlucht Durban-Johannesburg) wat uitleg te geven hoe zo’n transfer werkt en waar iemand heen moet op het vliegveld van Johannesburg. Bij ons was dit compleet onduidelijk en behoorlijk chaotisch. Op het vliegveld zelf staat dit niet dan wel heel erg slecht aangegeven. Ook navraag bij rondlopend personeel op de luchthaven werkte niet verhelderend, we werden meer van het kastje naar de muur gestuurd. Gelukkig vonden wij eindelijk een aardige meneer die ons de halve luchthaven heeft doorgesleept zodat we eindelijk bij de goede balie stonden en weer opnieuw door de douane konden. Wij waren overigens niet de enigen die dit probleem hadden.

Al met al zijn wij zeer tevreden over deze zeer geslaagde reis naar Zuid-Afrika. Een trip naar Zuid-Afrika is zeker voor herhaling vatbaar en wij zullen dan graag weer van jullie diensten gebruik maken.  Wellicht dat we over twee of drie jaar weer een mooie reis gaan maken.

Met vriendelijke groet,

Mariska & Michel Lieskamp