"Wij zijn zeer tevreden hoe Untamed onze eerste ideeën over een reis naar Zuid-Afrika heeft weten te vertalen in deze reis"

Mevrouw C. Wiegand

Selfdrive Zuid-Afrika

Mevrouw C. Wiegand en haar echtgenoot deden met nog een stel een drie weken durende selfdrive door Zuid-Afrika. De route: Kaapstad - Hermanus - Knysna - Umdloti - St. Lucia - Swaziland - Kruger National Park - Greater Kruger N.P. - Ohrigstad - Panoramaroute.

Beste medewerkers van Untamed,

Middels een leuke kaart hebben jullie ons gevraagd onze reiservaringen van onze reis naar Zuid-Afrika met jullie te delen. Hieraan geef ik graag gehoor, namens alle vier de reizigers.

Het was een fantastische reis. Wij zijn nog steeds erg blij dat we het voorgestelde programma van Johannesburg naar Kaapstad hebben omgedraaid. Het is goed te beginnen in een 'westerse' stad als Kaapstad als je hier uit alle drukte komt om te eindigen met het echte Afrika en beter (warmer en zonniger) weer.

Als wij dezelfde reis nog eens zouden maken, zouden wij een kleine aanpassing voorstellen. Wij zouden één nacht langer in Camp Shawu willen blijven en één nacht langer in Iketla Lodge en het verblijf in Gomo Gomo Game Lodge schrappen. Dit is rustiger en beide accommodaties zijn de moeite waard er een extra nacht te blijven. M.n. in Iketla lodge, het laatste verblijf voor de terugreis, had het fijn geweest een extra dag te hebben om te relaxen. Nu wilden we ook graag een stuk van de Panoramaroute zien en bleef er geen tijd over om, zoals Untamed in het reisprogramma beschrijft, bij te komen van alle indrukken voordat we terug reizen.

Over de accommodaties:
Wij zijn over alle accommodaties zeer tevreden, met als toppers Trevoyan Guesthouse, Camp Shawu en Iketla Lodge. Het was opvallend dat ons bij diverse accommodaties gevraagd werd waarom de boeking was overgeboekt. Blijkbaar heeft Untamed de oorspronkelijke boeking overgeboekt via een andere lokale travelagent. Dit was bij ons niet bekend en wij konden de vragen dan ook niet beantwoorden. Ook was het opvallend dat bij een aantal accommodaties was aangegeven dat wij de Duitse nationaliteit hadden; dat klopt natuurlijk helemaal niet.

Wat wij bij het uiteindelijke Travel Itinerary al hadden gelezen, was dat we bij de Gomo Gomo Game Lodge een familiechalet hadden. Dit is nooit met ons overlegd en in de laatste twee weken voor vertrek hebben we geen gelegenheid meer gehad en noodzaak gezien hierover navraag te doen bij Untamed. In de praktijk is gebleken dat een familiechalet niet fijn is voor twee echtparen. De familiechalets zijn echt voor een gezin met kinderen. In het familiechalet was een masterbedroom en een kinderkamer met twee éénpersoonsbedden. Er was slechts één kluisje in de master bedroom en die is te klein voor papieren en apparatuur als telefoons en tablets van 4 volwassenen. Daarbij was de ingang van de chalet in de master bedroom en moest het echtpaar uit de 'kinderkamer' altijd via de kamer van het andere echtpaar naar buiten. Dit beperkte de privacy behoorlijk.

Opvallend was ook dat de medewerkers bij Whale Rock Lodge erg gehaast waren en niet altijd de juiste informatie hadden. Zo was onze geplande walvistocht gecanceld door de slechte weersomstandigheden. De volgende ochtend vroegen wij de medewerker na te gaan of de tocht nu wel door zou kunnen gaan. Wij zagen een blauwe lucht, een rustige zee en geen wind. De medewerker vertelde dat zij gebeld hadden en dat alle tochten wederom gecanceld waren omdat de zee een paar dagen moest bijkomen van de storm. Wij vonden het nogal een vreemd verhaal en zijn toch zelf nog even naar de haven waar vanuit de boot vertrok gelopen en daar bleek dat de tocht wel doorging en dat er niemand van Whale Rock Lodge had gebeld die ochtend. Gelukkig konden wij nog mee, want die middag moesten we verder reizen naar Knysna en dan hadden we de walvistocht moeten missen. Verder ook daar een prima verblijf op een goede locatie.

Over de auto:
Beide auto's waren prima. Untamed had ons geïnformeerd over een kastje in de auto voor de tolwegen en dat hiervoor een bedrag op de creditcard zou worden gereserveerd. Dat is nog niet helemaal duidelijk. Bij de tolpoorten zeiden de medewerkers dat het kastje (nog) niet werkt en moesten we cash betalen. In sommige gevallen hoorden we echter wel een piepgeluidje uit het kastje, wat ons de indruk geeft dat er wel degelijk iets geregistreerd werd. We hebben de eindafrekening van Avis van het tweede deel van de reis vanaf Durban nog niet ontvangen. Ik kan nu dus nog niet zien of er toch nog tol via de creditcard is ingehouden. Als dat zo is, zal ik het nog laten weten. Vooral in het Krugerpark is een stevige auto (in het regenseizoen wellicht 4x4) aan te raden. Wij waren in ieder geval blij dat we geen klein autootje hadden gereserveerd.

Over de routebeschrijvingen:
De routebeschrijvingen kloppen bijna allemaal. Uitzondering is de routebeschrijving naar Port Elizabeth Airport. Veel eerder dan in de beschrijving is aangegeven kom je borden tegen die je richting het vliegveld wijzen. Dat is verwarrend. Je weet dan niet of je de borden of de routebeschrijving moet volgen. Wij hebben gekozen de borden te volgen, maar dan klopt de routebeschrijving dus niet meer. Het bord dat wij gevolgd hebben heet: M12/airport/William Moffet. Als we een afslag later hadden moeten nemen, is het verstandig in de routebeschrijving op te nemen dat men niet bij het eerdergenoemde bord moet afslaan, maar echt door moet rijden tot de exit M4, zoals in de routebeschrijving staat. Verder zijn er in de routebeschrijving richting Gomo Gomo Game Lodge twee zinnen omgedraaid. Bullet 7 moet voor bullet 6 staan.

Over de ontvangst:
Wij zijn zeer hartelijk ontvangen door Tiamo.

Ik hoop dat Untamed iets met onze ervaringen kan doen. Op het geheel van de reis zijn bovenstaande meldingen te verwaarlozen en zeker geen punt van kritiek. Het was een fantastische reis en wij zijn zeer tevreden hoe Untamed onze eerste ideeën over een reis naar Zuid-Afrika heeft weten te vertalen in deze reis. Hartelijk dank hiervoor.

Met vriendelijke groet,
Christa Wiegand