Merak en Sakteng: jakherders van Oost-Bhutan

Hoge bergen lijken de doorgang te blokkeren. Maar door het eeuwenlange gebruik van de handelsroutes naar Tibet, zijn langzaam paden uitgesleten. Hoge bergpassen vormen de toegangspoorten tot Oost-Bhutan.

Merak en Sakteng: jakherders van Oost-Bhutan

De nomaden van het oosten

Om er te komen moet u heel wat bergpassen bedwingen. Maar het is de inspanning zeker waard. In het geïsoleerde en zelden bezochte oosten van Bhutan wacht een nieuwe wereld. Misschien nog wel mysterieuzer dan de rest van het land. Op het hoogste punt van Bhutan's hoogste bergpassen klapperen gebedsvlaggen in de wind. Minder fel van kleur dan ze ooit waren. Toch vormen ze hier, op meer dan drieduizend meter hoogte, een vertrouwde verschijning voor reizigers die Bhutan doorkruisen. Wie verder trekt naar het oosten, vindt vooral verschil.

Want Oost-Bhutan lijkt soms een land op zich. Hier trekken de nomadische Merak en Sakteng (Brokpa's) met hun vee door de hooglanden. Waar ze ook gaan, deze oorspronkelijk uit Tibet afkomstige jakherders dragen hun eigen culturele tradities met zich mee. Gehuld in vilten jassen en met karakteristieke zwarte hoed weten de Brokpa's zich te onderscheiden. In het najaar verzamelen ze zich tijdens hun festival voor de godin van de bergen, Jomo Kuengkhar. Door haar te vereren hopen ze op voorspoed in het gebergte, dat hun thuis is.

Toch hoeven reizigers niet ver de Himalaya in om hen te ontmoeten. De Brokpa's volgen de seizoenen. In de winter trekken ze naar het dal. Op de grote markt van Trashigang, een stad op de handelsroute naar Tibet, verhandelen ze al eeuwenlang hun producten. En hier kunt u een stukje verse jakkaas kopen.

Rondreizen door Bhutan

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!

Wij vinden het – zeker nu – belangrijk dat u juist geïnformeerd bent en met een goed gevoel op reis gaat. Lees meer over de laatste ontwikkelingen op onze Covid-19 pagina.

Benieuwd naar onze inspiratiereizen?

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top