Rwanda wat ben je uniek!

Natalie had als één van de aanwezigen op Untamed's Vakdagborrel op de Vakantiebeurs 2019 het geluk een geheel verzorgde reis van acht dagen voor twee personen door Rwanda te winnen. Juist als ervaren reisspecialist genoot zij met volle teugen van een onvergetelijk avontuur dat haar in vogelvlucht liet kennismaken met het allermooiste dat het 'Land van duizend heuvels' te bieden heeft.

Rwanda wat ben je uniek!

Natalie had als één van de aanwezigen op Untamed’s Vakdagborrel op de Vakantiebeurs 2019 het geluk een geheel verzorgde reis van acht dagen voor twee personen door Rwanda te winnen. Juist als ervaren reisspecialist genoot zij met volle teugen van een onvergetelijk avontuur dat haar in vogelvlucht liet kennismaken met het allermooiste dat het ‘Land van duizend heuvels’ te bieden heeft.

Ik heb de enorme mazzel dat ik het prachtige, unieke en veilige Rwanda in Afrika mag bezoeken samen met mijn man. Met Turkish Airlines vliegen wij via Istanbul naar Kigali. Bij aankomst in de nacht gaan we direct naar ons hotel Amata n’Ubuki in Kigali, en gaan meteen slapen. De volgende dag is er de tijd om heerlijk buiten te ontbijten in de zon. Het is qua temperatuur heerlijk, niet heet dankzij de ligging op 1.500 meter hoogte. Met onze gids/chauffeur rijden we rond Kigali. Het valt ons op dat het erg groen is, veel heuvels telt en dat bijna iedereen zich hier verplaatst met brommers. Ze hebben hier ook veel brommers die als taxi dienen.

Nyamirambo Women’s Centre

In de ochtend bezoeken we het Nyamirambo Women’s Centre. Dit project is speciaal opgezet voor en door vrouwen uit de community. Zij leren om te werken met naaimachines zodat ze kleding kunnen maken, hoe ze haren moeten knippen, hoe ze een winkel moeten beginnen etc. Allemaal om geld te verdienen voor het gezin. We lunchen op een lokaal adres. Na de lunch kopen we nog een aantal mooie producten van deze organisatie. In de middag gaan we naar het Rwanda Genocide Memorial. Een stuk geschiedenis welke nooit meer vergeten mag worden. Bijzonder is om te zien dat het allemaal begon met de komst van de Europeanen die de bevolking in groepen ging indelen. En de uiteindelijke vreselijke periode 25 jaar geleden. We zijn er beiden stil van, wat een verdriet heeft dit gebracht, maar hoe bijzonder om te zien hoe vergevingsgezind iedereen nu is. Ze kijken vooruit.

Nyungwe National Park, in 50 tinten groen

De volgende ochtend gaan we naar Nyungwe National Park. Het is prachtig om te zien hoe anders dit stukje Afrika is vergeleken met het Afrika dat ik al gezien heb, en hoeveel verschillende kleuren groen er zijn. De 50 tinten groen van Rwanda… De temperatuur is zo’n 20 graden en zon en wolken wisselen elkaar af. De rit naar Nyungwe National Park duurt ongeveer vijf uur. Onderweg lunchen we boven op de berg met een schitterend uitzicht. Ons hotel Nyungwe House is prachtig gelegen tussen de theeplantages. Eind van de middag gaan we ook theeplukken en doen we een theeproeverij. In de avond hebben we binnen bij de open haard een heerlijk diner.

De dag erna staan we op tijd op en na het ontbijt gaan we de canopy walk doen. Eerst een prachtige wandeling door de natuur, je hoort de vogels om je heen. Het is een behoorlijke klim maar prima te doen. Een stok vergemakkelijkt het lopen. Als we op de 60 meter lange canopy walk staan hebben we een magisch uitzicht. Al met al zijn we hier de hele ochtend zoet.

Lake Kivu

Na de lunch rijden we naar ons hotel bij het Kivu meer. We gaan met een bootje naar een eiland in het meer. Hier woont een gemeenschap van ongeveer 300 mensen. Zij spreken hun eigen taal, hebben hun eigen school en zijn zelfvoorzienend. Ondanks dat er wel vaker toeristen komen zijn de kinderen nieuwsgierig. Ik maak wat foto’s en de kinderen vinden het geweldig om zichzelf te zien. We krijgen een dans te zien van de vrouwen en daarna kopen we prachtige zelfgemaakte manden. We lopen verder door naar de school. Ik heb een tas vol met schriften, pennen, potloden etc. meegenomen. Deze worden dankbaar aangenomen. In het donker varen we weer terug naar het vaste land.

De volgende dag is er weer eentje met een hoogtepunt. Het vroege opstaan wordt beloond. We gaan op zoek naar chimpansees. Na een wandeling met een groep van acht mensen, één gids een stagiair, horen we na een tijdje het geluid van de chimpansees. Wat is dit geweldig. Je ziet ze vlooien, slapen, knuffelen en op een gegeven moment is het klaar en gaan ze omlaag en trekken ze verder. Er lopen ook andere apen rond, Blue Monkeys. Deze apen worden als enige geaccepteerd door de chimpansees. Wat een belevenis zo in de natuur. Na een heerlijke kop thee/koffie bij het beginpunt van onze chauffeur, gaan we naar het noordelijke gedeelte van Lake Kivu. We varen naar ons hotel dat magnifiek aan het meer ligt. In de avond eten we vers gevangen vis uit het meer.

Één met de natuur

De wekker voor de volgende dag hoeven we niet te zetten. Om ons heen klinken overal vogels die ons roepen dat we weer op stap mogen gaan. Na het ontbijt rijden we naar ons hotel in Volcanoes National Park. Na de lunch gaan we naar het Dian Fossey Gorilla museum in Musanze. Hier kun je goed zien wat zij allemaal bereikt heeft voor de gorilla’s. Vervolgens gaan we kanovaren. Een relaxte tocht die twee keer afgewisseld wordt door een stroomversnelling. Je bent één met de natuur en je kunt hier heel goed de vulkanen zien. We zien onder andere twee soorten ijsvogels en ibissen. Na het eten gaan we op tijd slapen; morgen is dé dag…

Dit is met geen pen te beschrijven. Wat is dit mooi, geweldig, uniek.

Het is alweer onze laatste dag maar het wordt er eentje om nooit meer te vergeten. Vandaag gaan we op zoek naar de berggorilla’s. We worden ingedeeld in de middelzware groep samen met nog drie andere mensen. Ook nu kun je weer dragers inhuren die je tas tillen maar die je ook helpen met het wandelen. Want een klim is het zeker. De tocht is zwaar. We lopen drie uur lang alleen maar naar boven via steile, smalle en blubberige paden. Ook begint het te regenen. We stijgen van 2.500 meter naar 3.200 meter hoogte. Maar eenmaal op de plek…

Dit is met geen pen te beschrijven. We zien een moeder en haar jong, een Silverback (de leider) en nog veel meer. In totaal is deze familie hier met negen gorilla’s. Wat is dit mooi, geweldig, uniek. De Silverback ligt heerlijk te slapen en kijkt soms naar ons en dan slaapt hij verder. Zo menselijk, je hoort hem zelfs snurken. Het kleintje is nieuwsgierig en wil niet slapen. Elke keer zie je hem naar ons gluren. Je ziet echt dat wij mensen en gorilla’s hetzelfde zijn. Als het zonnetje even doorkomt, gaan ze er allemaal lekker voor liggen om op te drogen. Doordat het af en toe behoorlijk regent, blijven de gorilla’s voornamelijk op één plek zitten. Na ruim een uur moeten we gaan. Dat is de afspraak. Per dag mogen maximaal acht mensen één uur bij een gorillafamilie zijn. De tocht naar beneden duurt twee uur. We lopen door de blubber, in slootjes en dwars door de struiken. Doodmoe en zo vol in ons hoofd van wat we gezien hebben.

Ook nu staat onze chauffeur/gids met een tafel klaar met drinken en eten. We rijden terug naar Five Volcanoes Boutique Hotel, frissen ons op en gaan terug naar Kigali. Het einde van onze reis is in zicht. We sluiten onze prachtige Rwandareis af en eten bij het Pili restaurant in Kigali met onze gids/chauffeur voor we naar de luchthaven rijden.

Rwanda is echt een prachtige bestemming. Echt niet gevaarlijk. Rwanda is zelfs één van de veiligste landen van de wereld en het veiligste land van Afrika.

Natalie van Polanen Petel-Ottens

Natalie werkt al meer dan 20 jaar in de reisbranche en is inmiddels al weer 12 jaar actief als Travel Counsellor. Zij heeft van haar hobby haar beroep gemaakt; met veel plezier werkt zij vanuit huis als Persoonlijke Reisadviseuse. Voor haar werk reist zij enkele keren per jaar. In 2015 kwam haar droom uit en ging zij op safari in het prachtige Kenia. In 2017 ontdekte zij het mysterieuze Oman. Eind 2019 kreeg zij dankzij Untamed Travelling i.s.m. Wolf-DMC de unieke kans om tijd door te brengen met berggorilla's in Rwanda. 

"Rwanda is een prachtige bestemming. Echt niet gevaarlijk. Rwanda is zelfs één van de veiligste landen van de wereld en het veiligste land van Afrika."

 

 

MEER UIT ONS BLOG

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top