"Onze reis India was een geweldige ervaring!"

Marie-Anne en Anton Koopman

Our trip to India was a great experience!

Nationale parken India

Marie-Anne en Anton Koopman reisden eind december naar vier nationale parken in India: Satpura, Pench, Kanha en Bandhavgarh. Ze maakten diverse safari’s en spotten daarbij onder meer tijgers en wilde honden.

We hebben genoten van onze vakantie.
Onze reis was een indrukwekkende eerste ervaring met India. Zo anders dan Afrika dat we veel beter kennen van vorige reizen.
De lodges waren uitstekend (Reni Pani Jungle Lodge – Satpura, Jamtara Wilderness – Pench, Kanha Jungle Lodge en Bandhavgarh Lodge, red.); iedere keer weer anders. Moeilijk om te bepalen welke onze voorkeur heeft. Persoonlijk vond ik onze tent met wrakhout vloeren en oude meubels misschien wel de meest sfeervolle (en ook de koudste!). Reni Pani Lodge was wat ons betreft de mooiste constructie: een centrale ruimte met vleugels in een vijfhoek rond die rokende open haard in het midden…..
De tijgers en wilde honden lieten zich in de verschillende nationale parken van hun beste kant zien. Eén tijger passeerde ons zelfs op slechts twee meter afstand (!) en keek ons recht in de ogen...!
 
We hebben genoten van twee uitgebreide village trips (één vanaf Jamtara Lodge en een tweede vanaf Kanha Lodge). De dorpen leven een leven door ons allang vergeten.

We waren gelukkig goed voorbereid op de kou in de ochtend. En de rubberen kruikjes werkten fantastisch. We hebben genoten van de snelle zonsopgang, en het afpellen van laagjes kleding.

 
Ontbijt (op de motorkap van de Gypsy), lunch en diner waren heel goed verzorgd. Maar helaas was het ontbijt binnen in een ouwe Britse jachtlodge in zone 2 van Kanha National Park een deceptie; sfeerloos, overvol en koud.
 
Iedereen was heel behulpzaam, servicegericht en betrokken. De gidsen vanuit de lodges verdienen een speciale pluim; zij waren onze vraagbaak; we hebben ze het hemd van hun lijf gevraagd. Arjun van Reni Pani Lodge, Ajay van Jamtara Lodge, Venot en James van Kanha Lodge en Arian van de Bandhavgardh Lodge hebben ons een lesje India geleerd.
 
Volgens ons was de bureaucratie in India enigszins verstikkend, maar onze reis India was een geweldige ervaring, en smaakt wellicht naar meer.