De Argentijnse Tango

Spannend, romantisch, passioneel, sensueel, verleidelijk... de Argentijnse Tango

De Argentijnse Tango

Spannend, romantisch, passioneel, sensueel, verleidelijk... de Argentijnse Tango

De Argentijnse Tango

De Argentijnse Tango is ruim honderd jaar geleden ontstaan in Buenos Aires en Montevideo. Arme immigranten maakten muziek en muziektradities uit Italië, Spanje en Oost Europa vermengden zich met inheemse Zuid Amerikaanse muziek. Ontstaan in de volkswijken en sloppenwijken mocht de tango zich steeds meer verheugen in belangstelling van de gegoede klassen. Maar de echte populariteit van de tango kon pas ontstaan toen er een tournee door Europa was georganiseerd voor een paar orkesten en dansers. De tango werd in de jaren 1915 -1920 enorm populair in veel Europese hoofdsteden. Uit de tango zoals die klonk in die tijd en zoals die werd gedanst is de ballroom-tango ontstaan, de tango die nu op de dansscholen wordt gedanst.

In de hoogtijdagen van de Argentijnse tango, zo in de jaren 1930 -1950, dansten in Buenos Aires op, een willekeurige zaterdagavond duizenden mensen de tango in clubs en voetbalstadions. En er speelden heel wat orkesten, elk met hun eigen stijl. Tango is wat dat betreft echt een volksdans, maar dan een volksdans uit de grote stad…

Met de opkomst van de jukebox en de Engelse en Amerikaanse rock & roll en popmuziek werd de tango minder populair. Orkesten waren immers niet meer nodig, en die Amerikaanse muziek was veel opwindender… Bovendien vaardigde de Argentijnse regering tijdens de repressie allerlei samenscholingsverboden uit, en raakte daarnaast de tango “besmet” met allerlei politieke idealen en opvattingen.

Veel Argentijnse vluchtelingen, bijvoorbeeld in Parijs, maakten de tango tot een hernieuwde manier om de banden met hun vaderland vast te houden. Ze combineerden tango bijvoorbeeld met jazz en dat leverde prachtige muziek op. Dat, alsmede een algemene bredere belangstelling voor allerlei soorten niet-westerse muziek, wakkerde de belangstelling over de hele wereld voor de Argentijnse tango als dansvorm weer aan. Inmiddels dansen miljoenen mensen over de hele wereld de tango, van Kaapstad tot Helsinki en van Tokio tot New York en Istanbul.

Inmiddels is de tango ook weer helemaal terug bij jong en oud in Buenos Aires. Naast traditionele milonga’s met muziek uit de jaren 1930-1950 zijn er ook hippere dansclubs met mooie jonge danskoppels en elektronische tango. Jaarlijks komen vele dansers uit de hele wereld op bezoek in de stad van de Tango om te leren, te aanschouwen, de nostalgie te beleven en natuurlijk om te dansen met de Argentijnen.

De tango is zo mooi en fascinerend, omdat de dans in principe helemaal geïmproviseerd is (in tegenstelling tot de ballroom-tango) en de muziek u meesleept. Dat maakt het spannend om te leren. Wij kunnen tango lessen op uw niveau organiseren in Buenos Aires of verblijf in een tango-hotel in San Telmo (Mansion Dandi Royal). Graag nodigen we u ook uit voor een lezing met muzikale omlijsting over de geschiedenis van de tango. Leuk is om een echte “milonga” bezoeken. De milonga is de plek waar de porteños (inwoners van Buenos Aires) dansen gaan; vaak speelt er een orkest, is er een zanger of zijn er dansvoorstellingen. U kunt hier zelf dansen en de codes en geheimen van de tango leren, bijvoorbeeld de “cabaceo” (de hoofdknik). De “cabaceo” is de manier om iemand ten dans te vragen; de man knikt, de vrouw kijkt en stemt toe of kijkt juist weg.

Warm geworden? Kijk bij onze reis Hot Spot Buenos Aires

Meer uit ons blog