‘Must see’ parken Panama


Panama
, de landtong die de continenten Midden- en Zuid- Amerika verbindt, is een nog nauwelijks ontdekt natuurparadijs. Dankzij de geografische ligging heeft het de op één na grootste biodiversiteit van heel Amerika. Panama heeft negen (!) nationale parken en drie aangewezen UNESCO werelderfgoed regio’s: La Amistad, Coiba en Darién. Drie ‘Must see’ nationale parken voor de nieuwsgierige reiziger. 

 

‘Must see’ parken Panama

Een absoluut paradijs voor natuurliefhebbers

De nationale parken beslaan circa 35% van de oppervlakte van Panama. In de natuurparken leven 954 verschillende vogelsoorten waarvan 120 migranten, 220 zoogdiersoorten, 354 reptiel- en amfibiesoorten en meer dan 10.000 soorten planten, een waar paradijs voor natuurliefhebbers! U kunt de parken op uw eigen manier verkennen: kanoënd, wandelend, raftend, vissend, duikend of te fiets.

La Amistad National Park: 

La Amistad National Park (570.000 ha) mag zich al sinds 1983 een UNESCO Werelderfgoed plaats noemen. Het park grenst samen met de gedeelde bergketen Talamanca aan Costa Rica. Alleen hier vindt u nog subalpiene paramo bossen, zuivere eiken, glaciale meren en hooggelegen moerassen. Er wonen vier verschillende indianenstammen in dit gebied die profiteren van een nauwe samenwerking tussen Costa Rica en Panama. In de provincies Bocas del Toro en Chiriquí rekent het park maarliefst 207.000 hectare regenwoud. In Bocas del Toro kunt u heerlijk vissen, kanoën en vogels spotten zoals de prachtige quetzal, de kolibrie en vele soorten meer.

Darién National Park: 

Darién is de meest afgelegen en minst bevolkte provincie van Panama. De totale provincie bestaat voornamelijk uit regenwoud, grote rivieren, imposante watervallen, mangroven, verlaten stranden en rotsachtige kust. De Panamarikaanse snelweg – die van Mexico in het noorden tot Chili in het zuiden loopt – stopt in dit ruige gebied, dat een natuurlijke grens vormt tussen Panama en Colombia. Het nationale park Darién, dat alleen per boot of vliegtuig bereikt kan worden vanuit de plaats Yaviza, is sinds de jaren '80 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Darién is het grootste Nationale Park van Panama (575.000 ha) en daarmee het grootste beschermde natuurgebied van Midden-Amerika en de Cariben. De inheemse Embera, Wounaan en Guna Yala Indianenstammen delen hun grondgebied met 450 verschillende vogelsoorten en 40 orchideesoorten. Hier komen cultuur en natuur samen. Omdat het park zo moeilijk begaanbaar is, is het nog steeds erg puur en een ideale plaats voor natuurliefhebbers. Het bezoeken van de Darién is een avontuur, waarbij u zeker een beetje zal moeten afzien. Alléén voor de echt avontuurlijke reiziger dus.

Coiba Island National Park: 

Coiba eiland ligt in de Golf van Chiriquí en is omsloten door enorme koraalriffen. Het is onderdeel van een groep van 38 eilanden die samen met de wateren rondom Coiba Island National Park vormen. Coiba National Park omvat in totaal 270.000 hectare. Coiba eiland heeft in het verleden gediend als strafkolonie van Panama, waardoor de toegang tot het eiland zeer beperkt was. Hierdoor zijn 80% van de natuurlijke bronnen onaangeroerd gebleven en zijn flora en fauna onaangetast. Het eiland ligt op de migratieroute van walvissen en dolfijnen en zeeschildpadden leggen hun eieren op de omgelegen stranden. Coiba is sinds 2005 onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sindsdien een natuurlijk laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek. 

MEER UIT ONS BLOG

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top