ART IN THE BUSH

Reisbedrijven African Bush Camps en Untamed Travelling slaan de handen ineen met Rens Lipsius en Lieselotte Verbruggen voor natuurbehoud. Een maand lang doen de kunstenaars inspiratie op in de Zimbabwaanse bush en creëren zij lokaal bewustwording voor de noodzaak van behoud en bescherming.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ART IN THE BUSH

Reisbedrijven African Bush Camps en Untamed Travelling slaan de handen ineen met Rens Lipsius en Lieselotte Verbruggen voor natuurbehoud. Een maand lang doen de kunstenaars inspiratie op in de Zimbabwaanse bush en creëren zij lokaal bewustwording voor de noodzaak van behoud en bescherming.

Kunst als garantie voor behoud

African Bush Camps en Untamed Travelling zijn een vernieuwend project gestart; zij zetten kunst in als garantie voor behoud. Het initiatief biedt kunstenaars Rens Lipsius en Lieselotte Verbruggen een maand lang de gelegenheid om inspiratie op te doen in de omgeving van Bumi Hills Safari Lodge, aan de oevers van het majestueuze Lake Kariba in de nabijheid van het Matusadona National Park. Hier zullen zij hun talenten en ervaringen delen en middels hun werk aandacht vragen voor de benarde situatie voor natuurbehoud.

Lipsius en Verbruggen zullen lokale gemeenschappen bezoeken om hen bewust maken van stroperij en de noodzaak om onze dieren in het wild te beschermen. Een ervan is de Mangwara-gemeenschap die bezig is met het opknappen van de lagere school in het dorp, een project met grote impact op de ontwikkeling van de gemeenschap en de toegang tot onderwijsmiddelen van toekomstige generaties op dit gebied. Ook zal aandacht worden besteed aan het proces van communicatie met- en voorlichting aan de gemeenschap om bewustwording te creëren voor de noodzaak van behoud en bescherming van de omgeving.

Na de reis zullen Lipsius en Beks Ndlovu (oprichter African Bush Camps) bij elkaar komen om hun ideeën over de methoden om hun gemeenschappelijke doelen te bereiken uit te wisselen. Zodra Lipsius terugkeert naar Parijs volgen er twee evenementen, een in zijn studio in Parijs en een andere in Amsterdam, waar de tijdens de reis gemaakte kunstwerken worden tentoongesteld en geveild om zo een fonds voor instandhouding bijeen te brengen. Hier zullen Verbruggen (oprichter Untamed Travelling) en Beks bij aanwezig zijn.

Over de kunstenaars:

De in Parijs woonachtige Rens Lipsius (1960) is een gevestigde naam in de internationale kunstwereld. Het werk van de autodidacte Nederlandse multimediakunstenaar is te omschrijven als een experimentele vertaling van zijn liefde voor natuur en wetenschap naar onconventionele installaties, schilderkunst, fotografie en video. "Mijn werk verkent licht omdat het ruimtes en landschappen vormgeeft – het onderzoekt schilderkunst terwijl het hedendaagse kunst vormgeeft – het onderzoekt kunst terwijl het het landschap van ons leven vormt." Voor dit project stapt hij bij hoge uitzondering uit de ideale werkomgeving van zijn atelier en in de rauwe bush van Zimbabwe.

Lieselotte Verbruggen (1989), dochter van reisgoeroe Verbruggen (oprichter Untamed Travelling, red.) groeide op in Antwerpen en zag al veel van de wereld tijdens de reizen die zij van kleins af aan met haar vader maakt. De culturele diversiteit en rauwheid van de natuur die zij onderweg tegenkomt zijn de inspiratie voor haar werk. “Abstracte kunst, laag over laag, acrylverf die ik meng op het doek. Waar haal ik mijn inspiratie? Uit het dagelijkse leven en reizen. Mijn schilderijen zijn mijn dagboek.” De aspirant kunstenaar schildert al sinds zij een penseel vast kan houden, in 2018 is zij begonnen te exposeren in diverse galeries in België.

MEER UIT ONS BLOG

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top