IJsland, land van vuur en ijs

Yes, we mogen weer! Na slechts drie uur vliegen belanden mijn man, ik en onze twee globetrotters van 8 en 10 jaar oud in magisch IJsland, het land van vuur en ijs. 

IJsland, land van vuur en ijs

Yes, we mogen weer! Na slechts drie uur vliegen belanden mijn man, ik en onze twee globetrotters van 8 en 10 jaar oud in magisch IJsland, het land van vuur en ijs. 

IJsland, land van vuur en ijs

Yes, we mogen weer! Na slechts drie uur vliegen belanden mijn man, ik en onze twee globetrotters van 8 en 10 jaar oud in magisch IJsland, het land van vuur en ijs.

Na aankomst op de luchthaven ondergaan we een sneltest op het Coronavirus, dit is binnen vijf minuten gepiept. Kinderen geboren in 2005 of later hoeven niet getest te worden. Een uur later staan we al buiten met een enorme big smile op onze gezichten en start onze roadtrip!

blog ijsland angelina
blog ijsland angelina
blog ijsland angelina

WAT JE NIET WILT MISSEN IN ZUID-IJSLAND:

REYKJANIS PENINSULA

Vanaf de luchthaven maken we een ommetje naar Reykjavik en verkennen we schiereiland Reykjanis. Onze eerste indrukken zijn overweldigend, en dan hebben we toch al behoorlijk wat gereisd. Het is alsof we op een compleet andere planeet zijn beland. Ongelooflijk, al die contrasten! Het landschap verandert elk half uur, van IJslandse maanlandschappen tot lavavelden, vulkanische kraters en warme bronnen met bubbelende (stinkende) activiteiten. Het mondkapje dat je in het vliegtuig moet dragen kun je dus ook nog ergens anders voor gebruiken, aldus mijn dochter.

https://www.youtube.com/watch?v=3XM5ZIPEzlM

Whale Whatching vanuit Reykjavik

Wat een fantastische mooie zonnige dag. Vele puffins (papegaaiduikers) vliegen voorbij. En dan popt de ene walvis na de andere walvis boven water. Wij spotten twee soorten, de Bultrug  (14 à 15 meter groot) en de Minke (Dwergvinvis 5,5 meter groot). Wat een machtige dieren!

Blog IJsland, Whale watching
blog ijsland angelina
https://www.youtube.com/watch?v=0CwlWwE5R5U

Seljalandsfoss, Gljufrafoss, Skogafoss en Kvernufoss

IJsland telt enorm veel watervallen. Deze vier zijn zeker niet te missen. De eerste twee en de laatste twee liggen op loopafstand van elkaar. Allemaal even uniek. Achter de Seljalandsfoss kan je doorlopen, wat prachtige foto’s oplevert. De Gljufrafoss, de verborgen waterval bereiken we via een smalle kloof. We zien een enorme watermassa naar beneden storten. En wat voel je je klein voor de gigantische 60 meter hoge Skogafoss, wát een natuurspektakel! Via een natuurlijke trap heb je een geweldig uitzicht over deze imposante waterval.

Blog IJsland, Seljalandsfoss
Blog IJsland, Skogafoss

Reynisfjara Black Beach en Vik

En zo sta je ineens op een filmlocatie van Game of Thrones. Dit strand is uitgeroepen tot een van de mooiste niet tropische stranden ter wereld. Het zwarte zandstrand is gelegen naast het sfeervolle, kleine vissersdorp Vik I Myrdal. We maken een geweldige strandwandeling met enorme basalt rotsen om ons heen. Magisch mooi.

Blog IJsland, Reynisfjara, Vik

Jokulsarlon Glacier Lagoon

Observeer deze Arctische omgeving met waanzinnige gletsjeruitzichten en drijvende ijsschotsen in de lagune. De lagune staat in verbinding met de oceaan en is samengesteld uit een zout- en zoetwater mengsel dat de unieke kleur veroorzaakt. Zeehonden zijn hier zo nu en dan te spotten. Naarmate de grootte van de Lagoon toeneemt, laat de terugtrekkende gletsjer zichtbaar de effecten van de opwarming van de aarde zien.
De ijsbergen die loskomen van de gletsjer en in de lagune vallen, smelten langzaam en drijven naar zee, waar ze worden gepolijst door de Noord-Atlantische golven voordat ze aan land tot stilstand komen aan het gitzwarte strand. Doordat dit stuk strand altijd bedekt is met doorschijnende ijssculpturen die glinsteren in de zon is de bijnaam van dit strand ‘Diamond Beach’.

Blog IJsland, Jokulsarlon

Geysir en Gullfoss

Het geothermale gebied Haukadalur herbergt de geisers Geysir en Strokkur, die op loopafstand van elkaar zijn gelegen. Geysir is de meest bekende maar deze is helaas nauwelijks meer actief. Strukkur daarentegen spuit om de paar minuten een enorme watermassa hoog de lucht in, wederom overweldigend. Vanuit Geysir rijden we in 10 minuten naar het startpunt van de wandelroute naar Gullfoss, de gouden waterval. We hebben al vele watervallen gezien maar weer zijn we verrast. We zien het water met een enorme kracht naar beneden storten.

Blog IJsland, Strokkur geiser
https://www.youtube.com/watch?v=9pdKAt5KwVw

Snow Mobile Tour

Vanuit Gullfoss rijden we naar een berghut waar we instructies en kleding krijgen voor ons sneeuwscooteravontuur. Een supertruck – een avontuur op zich want we wanen ons eerst op mars – rijdt ons de gletsjer op naar winter wonderland. We crossen over de gletsjer met waanzinnige vergezichten en nemen pauze in een ijsgrot die we via een uitgekapte ijstunnel bereiken. In de avond zittend in de hotpot en uitkijkend over de prachtige rivier waar we in hebben gezwommen, laten we onze avonturen van deze dag rustig landen.

https://www.youtube.com/watch?v=iWPuEJBeHzk 

Kerid Crater

Het is wederom een mooie zonnige ochtend en met een fijne temperatuur van 15 graden wandelen we rond de kraterrand, prachtig! De met water gevulde explosiekrater is 170 bij 270 meter groot en 55 meter diep.

Thingvellir Nationaal Park

Het park bestaat uit een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking die de geologische grens vormt tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent. Hier kan je het directe gevolg zien van het uiteendrijven van de tektonische platen. Fantastisch wandelen hier en mogelijkheden om te duiken en snorkelen in de kloof tussen de tektonische platen in het kraakheldere water. Een unieke plek op aarde.

Reykjavik, Nautholsvik Geothermal Beach

Doe eens gek en ga zonnebaden in de middernachtzon! In Reykjavik is het mogelijk. Het Nauthólsvík Geothermal Beach is uitgerust met kleedruimtes en douches, stoombaden en bubbelbaden. Warm water wordt in de kunstmatige lagune gepompt en het resultaat is een verfrissend zwemgebied in zee dat in de zomer gemiddeld tussen de 15 ° en 19 ° C is.

Reykjavik centrum; kleurrijke winkelstraten, musea, winkeltjes, gezellige pleinen, restaurants en terrassen en een mooie oude haven met schilderachtige huisjes. I love Reykjavik!

Hvalfjordur (Walvisfjord), Borgarfjordur en Hraunfosser

We rijden naar de fjorden en watervallen van West-IJsland. En weer bevinden we ons in een totale andere setting. Wauw deze fjorden zijn zo ontzettend mooi en hoe gaaf om zo dichtbij de kilometer brede Lava-watervallen te komen. En overal IJslandse paarden, zo prachtig. Deze dag zijn we op pad met een privé gids, die vooral onder de indruk is van een aantal geitjes die we tegenkomen, hoe grappig.

Blue Lagoon

Vanwege de gebruikelijke drukte is het verstandig deze hotspot vooraf te reserveren, want vol is vol. Nu is het bezoekerspercentage 50% van ‘normaal’. Wil je in complete rust baden, niet te dicht op elkaar staan, gebruik maken van een eigen luxe kleedkamer met twee inloopdouches, luxe verzorgingsproducten, de spa faciliteiten (in badkleding), heerlijke lounges en een volledige Blue Lagoon treatment ondergaan? Kies dan voor de exclusieve Blue Lagoon Retreat toegang. The Retreat is normaliter toegankelijk voor personen vanaf 12 jaar; wij hebben het geluk dat er een uitzondering wordt gemaakt voor onze kinderen die nog geen twaalf zijn omdat het erg rustig is en ze zo braaf uit hun ogen kijken ;-). Hoe heerlijk om zo een eigenlijk niet te beschrijven overweldigende week af te sluiten, lucky us!

Meer uit ons blog