A once-in-a-lifetime experience!

Oeganda, het stond reeds jaren op mijn bucketlist en daar zit ik dan – genietend van een adembenemende zonsopgang boven de wolken vanuit het toestel op weg naar Entebbe. Zal de gorilla tracking mijn hoge verwachtingen kunnen inlossen?

A once-in-a-lifetime experience!

Oeganda, het stond reeds jaren op mijn bucketlist en daar zit ik dan – genietend van een adembenemende zonsopgang boven de wolken vanuit het toestel op weg naar Entebbe. Zal de gorilla tracking mijn hoge verwachtingen kunnen inlossen?

Ik had geen idee dat Oeganda zoveel meer te bieden heeft dan alleen maar deze once-in-a-lifetime experience! Prachtige kleuren, vruchtbare tropische begroeiing in contrast met de dieprode aarde, de authentieke Afrikaanse couleur local, landschappen die nooit vervelen, natuurparken die elkaar aanvullen in fauna en flora, de machtige Nijl en een waaier aan belevingen. Oeganda heeft het werkelijk allemaal! Dankzij de samenwerking met WOLF-DMC kunnen wij u een unieke en gevarieerde reisbeleving bieden in Oeganda en Rwanda met exclusiviteit in de Nederlandse en Belgische markt.

Welcome back to my second home Africa!

Met dank aan de samenwerking met Kenya Airways vliegen we vanaf Schiphol in een Boeing 787-8 Dreamliner via Nairobi direct naar Entebbe met Kenya Airways. Kenya Airways biedt een goede, snelle verbinding tussen Europa en o.a. Oeganda/Rwanda. Na aangekomen te zijn op de luchthaven van Entebbe worden we meteen getrakteerd op een scenic vlucht over het meer van Victoria naar Jinja, daar waar de Nijl haar lange tocht door Afrika begint. We verblijven in Wildwaters Lodge, een klein juweel gelegen op een schiereiland ten midden van het oorverdovende kolkende water van de Nijl. De ideale plek om na een lange vliegreis even op adem te komen én voor onze eerste magische zonsondergang in stijl met een lokale Waragi (bananen) gin. Parrafine lampen verlichten het wandelpad naar mijn eigenste villa – yes welcome back to my second home Africa!

DIT IS SAFARI “THE OUT OF AFRICA WAY”

De volgende dag wacht onze prive gids ons op voor de eerste rit naar Murchisons Falls National Park. We worden onmiddellijk ondergedompeld in de kleurrijke wereld van Oeganda – stoere bodaboda’s (de lokale motors die als taxi’s fungeren) –  fietsen volgeladen met koopwaar – lokale markten – vrouwen en kinderen die in hun mooiste jurk naar de kerk gaan – vruchtbaar land bezaaid met katoen, papaja, mais, rijstvelden, papyrus, noem maar op… Werkelijk elke 100km worden we in een nieuwe wereld gekatapulteerd.

Bij een bezoek aan Murchisons Falls National Park besef ik al snel dat het park tekort wordt gedaan door haar naam. Dit is safari “the out of Africa way” – het dak van onze 4×4 popt omhoog zodat we ten vollen kunnen genieten van de uitgestrekte open landschappen bezaaid met de prachtige Afrikaanse waaierpalmen. Een park van maar liefst 3800km² welke de grootste giraffen populatie behelst wereldwijd! Vandaag snuif ik voor de eerste keer de bekende Afrika geur op en we spotten buffels, wrattenzwijnen, bavianen en olifanten. Het voelt als een vertrouwd thuiskomen in een nieuw decor: het hartebees die in zuidelijk Afrika met uitsterven bedreigd is tiert hier weelderig, ik maak kennis met de Oribi (familie van de Dikdik), de Oegandese waterbok, de bijzonder zeldzame zwarte kob en de Rothschild giraf.  De volgende dag worden we getrakteerd op een boottocht bij zonsondergang. Onderweg toont een bonte ijsvogel stoer hoe hij in een loodrechte duikvlucht een vis aan de haak slaagt, roodkeelbijeneters vergeven de rotswanden met hun prachtige groene en rode kleur en lachende nijlpaarden en toeterende olifanten zorgen voor de achtergrondmuziek bij het kletterende water van de Falls.

VOGELS ZIJN STOM?!

We genieten opnieuw van een scenic flight over het golvende vruchtbare landschap met bossen, frisgroene theeplantages en kratermeren naar Queen Elizabeth National Park. Bij aankomst staat er een boottocht op het programma. Dit keer op het Kazinga kanaal en in niets te vergelijken met de boottocht van gisteren: de krokodillen en nijlpaarden kunnen we bijna aanraken en een van de medereizigers die de eerste dag vol overtuiging had uitgeroepen: “’vogels zijn stom” is om en is vol overgave de bijzondere exemplaren aan het fotograferen: pelikanen, fish eagles, maraboo stork, hamerkop, you name it!

Ons volgend hoogtepunt van de reis is de zuidelijke Ishaha regio van Queen Elizabeth National Park. Prachtige vlinders verwelkomen ons en vormen als het ware een wit deken over de grond. We maken een avondsafari en gaan op zoek naar de boomklimmende leeuwen – helaas, we zullen geduld moeten hebben tot de volgende ochtend… Juist wanneer we willen stoppen voor een heerlijk koffiebreak in de bush wijst onze gids ons op de topi’s die allen een kant uitkijken. En ja hoor, daar zien we juist boven de hoge grassen een eerste donker kwastje vol opwinding van links naar rechts zwaaien. We zijn getuige van een waar schouwspel: een troep van zes leeuwen op jacht. Na een spannende, maar kale jacht besluiten ze zich terug te trekken in de prachtige vijgenboom wat verderop: de kers op de taart voor ons!

MIJN HART MAAKT EEN VREUGDEDANS

En dan is de tijd rijp voor de lang gedroomde gorilla tracking: Onder de professionele begeleiding van Herbert, een gids van de UWA (Uganda Wildlife Authorities), bezochten we de Nkuringo familie in het Bwindi Impenetrable Forest, de grootste gorilla groep in de regio bestaande uit maar liefst veertien gorilla’s waaronder twee (!) imposante silverbacks. We spotten de gorilla’s voor het eerst op 30 meter – wauw – mijn hart maakt een vreugdedans. Herbert neemt me bij de hand en gidst ons verder, dichter naar de gorilla’s. En dan sta ik plots oog in oog met deze bijzondere wezens – de adrenaline stroomt door mijn lijf – een gorilla in de boom boven me schreeuwt om aandacht. Een andere gorilla loopt voor mij langs naar de rivier om te drinken en verderop ligt een grote reus heerlijk te luieren terwijl hij ons imponeert met een aantal trommelslagen op zijn borst. Ik besef nu pas echt dat ik me te midden van een groep van veertien gorilla’s bevind en emoties nemen de overhand. Wat een voorrecht dat ik hier en nu deel uitmaak van dit onwerkelijke schouwspel!

We sluiten de reis af in Rwanda – logistiek een zeer mooie keuze en weer een bijdrage tot een reis vol variatie en contrasten. Met een ontspannende kanotocht op de Mukuwanga rivier nemen we afscheid van dit onvergetelijke avontuur. Mijn besluit staat vast: Oeganda & Rwanda worden toegevoegd op mijn lijst als toekomstige sublieme familiereis voor mezelf, mijn man en zoonlief!

MEER UIT ONS BLOG

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top