Chekhov in Afrika

Voor een korte vakantie vertrekt Jozef Verbruggen met de familie naar Zimbabwe die eindigt op het strand van Vilanculos in het prachtige Santorini Mozambique.

Chekhov in Afrika

Voor een korte vakantie vertrekt Jozef Verbruggen met de familie naar Zimbabwe die eindigt op het strand van Vilanculos in het prachtige Santorini Mozambique.

Chekhov in Afrika

Voor een korte vakantie vertrekt Jozef Verbruggen met de familie naar Zimbabwe die eindigt op het strand van Vilanculos in het prachtige Santorini Mozambique.

Nelson Mandela en Hadada-ibissen

Met een directe vlucht van KLM landen we elf uur later in Johannesburg. De eerste nacht verblijven we bij de Saxon, nog steeds de nummer één van de stad waar Nelson Mandela geschiedenis heeft geschreven. Na een heerlijke nachtrust worden we wakker gemaakt door Hadada-ibissen, steeds paraat in de vroege ochtenduren. Wij zijn in Afrika, joehoe! 

Na een heerlijk ontbijt begeven we ons richting OR Tambo en na anderhalf uur vliegen landen we in Harare.

Harare is zichzelf aan het heruitvinden

De hoofdstad van Zimbabwe – gelegen op 1.500 m hoogte – is zichzelf aan het heruitvinden. Er waait een prille frisse wind, mensen stralen hoop uit. De lanen rond het Kingsmead Guesthouse zien er geweldig uit. Het is een zee van blauwpaars van de vele Jacaranda’s die hun lente pracht tentoonstellen.
Een volgende laan is weer fel oranjerood gekleurd van de ‘flamboyant’. Beide geïmporteerd maar who cares in een stad die wel wat kleur kan gebruiken.

Fenomenaal uitzicht over het meer van Kariba

Met een charter bereiken we onze bestemming in de bush, Bumi Hills Safari Lodge. Ik ben hier nog geweest voor de renovatie. Het was toen al een prachtige plek, waanzinnig mooi met fenomenaal uitzicht over het meer van Kariba. Je waant je op de oevers van de zee. (Kariba is het grootste kunstmatige stuwmeer ter wereld.) Bumi is een geweldige plek om een safari te starten maar ook om af te sluiten. Je hebt er alle faciliteiten (infinity zwembad, gym, restaurant met voortreffelijke keuken) maar met olifanten, duizenden impala’s, nijlpaarden en krokodillen op het 200 meter lager gelegen strand is het toch zeker een top accommodatie in een ruige wilde natuurlijke omgeving. 

Tijdens de boottocht komen we te midden van een grote groep buffels terecht en de volgende dag met sundowner wordt de lokale ‘pride’ leeuwen omsingeld door een grote groep olifanten. Wow… had ik nooit verwacht. Vogelleven is ook ontzettend goed; bij aankomst spotten we al een ‘barred owl’ en later een paar ‘hawk eagles’ met jong. Tijdens de lunchuren zijn er verschillende activiteiten in en rond het zwembad of kaarten we met zijn allen in de familie suite. ’s Avonds worden we verrast op het strand met enorm kampvuur en braai om af te sluiten.

Laatste halte na een vlucht van een uur en 50 minuten is het strand van Mozambique. Wanneer je met een grote groep/familie bent kun je beter een charter inzetten om zo de lange reistijd via Harare en Johannesburg naar Vilanculos te vermijden en dit niet veel duurder uitkomt. Met kinderen helemaal fijn om deze afstand snel te overbruggen. Vilanculos is een totaal andere wereld dan de bush. Hier ruik je garnalen, kreeft en de verse vis van de lokale vismarkt. Afrika op zijn best, kleurvol, vriendelijke mensen en een open sfeer. Het is kermis, wat een feest.

Een Chapel, een strandvilla en een kloostergebouw

Wij verblijven in het prachtige Santorini Mozambique. De Zuid-Afrikaanse eigenaar heeft ooit een vakantie genoten op het Griekse eiland en zijn zo verknocht geraakt aan de bestemming dat ze een ‘chapel’ met twee prachtige kamers, een strandvilla met drie kamers en een kloostergebouw, het centrale gedeelte, hebben neergezet op de oevers van de Indische oceaan. Alles in oorspronkelijke Santorini stijl. Apart maar wel prachtig.

Het heeft een uitzicht om u tegen te zeggen tegenover de Bazaruto archipel, maar met het grote voordeel dat je op het vaste land zit. Je kunt lokale markten meepakken en zit op 15 minuten van het centrum met zijn vele shops met authentieke spullen.

Afrika blijft één van de grootste theaters op onze planeet

Onze vakantie komt tot een einde, Chekov steekt zijn kop op. Oude niet uitgesproken strijdzinnen worden opgerakeld… Het is tijd om naar huis te gaan maar, niet zonder een laatste glimp van de meeuw op te vangen, die ons toewuift. Wat een heerlijke vakantie om nooit meer te vergeten! Afrika blijft één van de grootste theaters op onze planeet, waar de zon gratis de bühne verlicht!

Jozef Verbruggen

Met passie en liefde voor het onbekende ben ik Untamed gestart. Nog steeds word ik enthousiast door het onbekende, door nieuwe accommodaties, het verleggen van je grenzen. Met grote regelmaat reis ik naar onze bestemmingen, om zelf te proeven, te beleven en te ontdekken. Reizen is kijken naar wat er om je heen gebeurt, maar ook jezelf ontdekken. Het houdt niet op, hoe meer je ontdekt hoe meer je wil weten. Reizen doet iedereen liefst op zijn eigen manier. Mensen, dieren, landschappen, culturen; ontmoeten en ontdekken. We zijn allemaal verschillend, dat maakt het juist zo interessant om “adventure of a lifetime” te delen met anderen.

Meer uit ons blog