Ethiopië is een must voor iedere fotograaf

Ethiopië is een must voor iedereen die ook maar iets van fotografie houdt of die wil zien waar de kleuren zijn uitgevonden. Al direct bij het eerste contact met de lokale bevolking groeide mijn respect voor dit prachtige volk en hun land. Mijn vooroordelen zijn direct in lucht opgegaan en de zon voelde onmiddellijk warmer aan.

Ethiopië is een must voor iedere fotograaf

Ethiopië is een must voor iedereen die ook maar iets van fotografie houdt of die wil zien waar de kleuren zijn uitgevonden. Al direct bij het eerste contact met de lokale bevolking groeide mijn respect voor dit prachtige volk en hun land. Mijn vooroordelen zijn direct in lucht opgegaan en de zon voelde onmiddellijk warmer aan.

Ethiopië is een must voor iedere fotograaf

Ethiopië is een must voor iedereen die ook maar iets van fotografie houdt of die wil zien waar de kleuren zijn uitgevonden. Al direct bij het eerste contact met de lokale bevolking groeide mijn respect voor dit prachtige volk en hun land. Mijn vooroordelen zijn direct in lucht opgegaan en de zon voelde onmiddellijk warmer aan.

'Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen'

Deze fotoreis naar Ethiopië heeft ons massa’s ervaringen gegeven waar we onszelf niet toe in staat achtten. 
Dankzij een uitgelezen reisprogramma uitgewerkt door Untamed Travelling hebben we de crème de la crème mogen meemaken in een land dat je niet zoals andere landen kan omschrijven in enkele thema’s. Ethiopië is nog zeer authentiek met de meest primaire vorm van leven met een uitgesproken respect voor de natuur en de mens.
Untamed Travelling heeft voor deze ontdekkingstocht een vervoer voorzien van waaruit we zeer comfortabel – ook rijdend vanuit de auto – driftig konden fotograferen. Dat geeft het voordeel om elk moment, onverwacht te kunnen indringen in een ongeforceerde wereld van de bevolking en hun dagelijkse leven. Bij elke foto-stop (die we ook zelf mochten bepalen) werden we onderdonderd van verwondering over het lokale leven: prachtige mensen, waarvan je hun verleden kunt aflezen uit hun expressies en kleurrijke kledij. In voorbereiding voor de reis had ik enkel boeken geraadpleegd met oude foto’s uit Ethiopië, en wat blijkt, diezelfde taferelen zie je er vandaag nog in hetzelfde decor. Blijkbaar is de tijd hier blijven stil staan. 
 

 

GREAT RIFT VALLEY

Na het verlaten van Addis Abeba gaat het zuidwaarts richting het Langanomeer. Richting Great Rift Valley. Onderweg stoppen we bij kleine dorpjes waar de mensen bezig zijn met dorsen met koeien. Na wat foto’s van de eerste impressies worden we heel spontaan uitgenodigd op de koffie die op de juiste traditionele manier wordt gezet. Onze chauffeur is de ideale tolk en zorgt ervoor dat de taal der vriendschap onmiddellijk op de juiste golflengte zit.
In het verleden ben ik reeds meerdere keren op safari geweest in Afrika, maar wat hier bij elkaar leeft van vogels grenst aan het ongelooflijke. Het enorme voordeel is ook dat je die vogels zeer makkelijk kan fotograferen, want ze vliegen niet onmiddellijk weg doordat ze niet bejaagd worden.
Het ontbijt ’s morgens bij het Sabana Beach Resort – waar we een adembenemende zonsopgang zien boven het Langanomeer – brengt onze dag reeds goed op gang. Ook vandaag stoppen we bij Alaba dorpen en bij de zeer vele mooie uitzichtpunten die elkaar onophoudend opvolgen. Bij een bezoek aan een Dorze stam krijgen we een warm ontvangst – mét wederom echte Arabica koffie –  en zien we hoe ze katoen kleuren en weven. Die avond overnachten we in de Paradise Lodge. Zeer mooie lodge nabij Arbaminch waar we ’s morgens tijdens het ontbijt de nevels zien optrekken boven het Abayameer, Chamomeer en Nechiar Forest. Een uniek mooi gezicht!

CHAMOMEER EN JINKA IN DE OMO VALLEI

We starten met een bootexcursie op het Chamomeer. Afrikaanse visarenden, pelikanen, Goliath reigers, nijlpaarden en krokodillen vullen veelvuldig onze geheugenkaarten in de fototoestellen. Daarna vertrekken we naar Jinka. Onze chauffeur bestuurt zijn 4×4 zeer gezwind maar voorzichtig tussen de geiten, koeien, zeboes en ezels die hoofdzakelijk de wegen vullen.
Een onvergetelijke stop maken we aan de Key Afer markt van de Benna stam, de kleurrijkste markt van de Omo-vallei waar de lokale gewoontes en tradities onder de meest diverse vormen te genieten zijn. Je komt er ogen te kort en kan er intens en ongestoord meegenieten van het echte Ethiopische leven.

MEEDANSEN MET DE DASSANECH

Na een korte wandeling komen we bij een Berberstam, de Dassanech. Hun hutjes zijn zeer primitief van takken en bladeren en hier en daar liggen er metalen platen over. Vrouwen staan bij elkaar onder een bladeren beschutting. Ze dragen enkel een rokje van geitenvel of een lap stof. Jonge meisjes bewerken elkaars haren met een mengsel van rode aarde en plantaardige olie. Twee jongens zijn houtwerk aan het snijden en daarnaast zitten een aantal meisjes een kleurrijk parelsnoer te maken. De mannen zijn op stap met het vee. Spontaan komen er plots een dertigtal vrouwen, kinderen en mannen bijeen op een centraal punt in hun nederzetting. Handgeklap klinkt en de voeten stampen op maat van het ritme mee op de stofferige rode aarde. Ze zien er gelukkig uit en we worden zo meegenomen om deel uit te maken van hun danskunde. 

BULL JUMPING CEREMONIE

In de namiddag riskeren we een tocht in 4×4 door de droge bedding van een rivier naar een plaats waar een ‘Bull Jumping Ceremonie’ zal plaatsvinden bij de Mursi stam. Het is uiterst zeldzaam en bepaalde onderdelen van de ceremonie zijn bij de wet ook verboden. Tijdens de ceremonie bewijzen huwbare jonge meisjes hoe sterk ze zijn door zich tot zwaar bloedend toe te laten slaan door zwepen van jonge mannen die nog geen meisje aangewezen hebben gekregen van hun vader om mee te trouwen. Vervolgens worden er zeven grote stieren op een rij gezet. De huwelijkskandidaat ('bull jumper') die wil bewijzen huw-vaardig te zijn wordt naakt voor de stieren gebracht die naast elkaar zijn opgesteld. Onder luid gejuich van de meisjes loopt de jongen twee keer heen en terug over de ruggen van de stieren. Redt hij dit zonder er af te vallen, dan heeft hij bewezen over de nodige kracht en evenwicht te beschikken om te kunnen trouwen.
Zoiets meemaken is een realistische confrontatie met het echt harde leven en tradities van deze stammen in deze 21e eeuw. We wisten al van de eerste dag dat deze reis niet meer stuk kon, maar na deze ervaring waren we overdonderd!

UNESCO WERELDERFGOED

Vanuit Buska Lodge, waar men met een minimum aan middelen het maximum probeert te geven, vertrekken we richting Konso. In de heuvels bezoeken we een Konso dorp dat beschermd is door UNESCO als Werelderfgoed. Vlak daarna geeft de hoogstaande zon een schitterend licht op de prachtig rode rotsformaties van Gesergio.
De tocht gaat door de Borana woestijn. Onderweg zien we de Borana stam en hun 'zingende bronnen', onder luid gezang wordt het vee gewassen en krijgt het te drinken bij zelf uitgegraven waterputten. Een blauwe lucht met hier en daar een witte grillig gevormde wolk en daarboven een zon die aan alles prachtig kleur geeft. Een lust voor mijn camera-oog! We komen bij de Sod Crater met zoutwinning waar wetenschappers onderzoeken doen naar de bewegingen in het diepste van de aarde.

 

SIDAMA REGIO & BALE MOUNTAINS

In de Sidama regio zijn veel koffieplantages. Zo ook bij de Aragash Lodge. Er leven zeer vele vogels waaronder een zeer zeldzame en kleurrijke turaco die we ook te zien krijgen. Verder zien we vervet monkeys, colobus monkeys en zelfs komt een hyena een bezoek brengen nabij deze zeer mooie lodge.
Door naar de hogergelegen Bale Mountains neemt de temperatuur serieus af en komen we in het Bale National Park waar de bergnyala, de bushbock (soort antilope red.), knobbelzwijn en de Ethiopische wolf leven. We krijgen deze dieren allemaal voor de lens en kunnen zelfs op een bepaald ogenblik het hele gebit van een wolf in beeld krijgen! Fantastisch! Ook tijdens een mooie wandeling op het Sanetti Plateau op 4.000 meter hoogte passeren al deze dieren de revue.
De zeer schrale natuur is er onbeschrijfelijk mooi. Witte, gele, paarse bloemetjes geven de bodem een mystieke kleur. We verblijven in de ecovriendelijke Bale Mountains Lodge, gerund door een dame met een ongeëvenaarde liefde voor de natuur en met een sublieme service. De nacht zal koud worden en daarom steekt men op de kamer een houtkacheltje aan tijdens het avondeten, zodat het gezellig warm is als je op je kamer komt.

AWASSA; KERS OP DE TAART

Als kers op de meesterlijke taart van Untamed Travelling krijgen we als laatste logeerplaats het prachtige Haile Resort aan de boorden van het Awassameer. Deze Haile Lodge is een top locatie met honderden vogels en de rust van een schitterend meer waar we onze laatste hartverwarmende zonsondergang boven het meer, door een glas witte wijn fotograferen en laten wegzinken in de rijkdom van veertien dagen onbeschrijfbare rijkdom en ervaringen. De lodge is eigendom van Haile Gebreselassie. Een Ethiopische atleet die twee maal Olympisch goud won, negen maal wereldkampioen lange afstand lopen werd en van 2007 tot 2011 wereldrecordhouder op de marathon was.
 
Pas na zo’n reis weet je echt dat de waarde van een organisatie als Untamed Travelling meer is dan 17 letters: It’s a kiss of life!
 
Nand Fiems,
Photographer – Belgium

Nand Fiems

Nand Fiems (1947) studeerde binnenhuiskunst en daarna fotografie aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Als beroepsfotograaf is hij gespecialiseerd in reportage-, studio- en luchtfotografie en geeft hij technisch en esthetisch fotografie-onderricht. Sinds 1990 onderneemt hij jaarlijks reizen naar Azië, Afrika en Amerika om de pracht van deze werelddelen vast te leggen. 

Meer uit ons blog