Zuid-Vietnam en Cambodja, een onvergetelijke ervaring

Mijn beeld over Vietnam was jaren geleden gevormd door de bioscoopfilms en nieuwsitems uit het verleden. Om eerlijk te zijn was het moeilijk om een beeld te vormen van het hedendaagse Vietnam. Tijd voor een nieuwe ervaring!

Zuid-Vietnam en Cambodja, een onvergetelijke ervaring

Mijn beeld over Vietnam was jaren geleden gevormd door de bioscoopfilms en nieuwsitems uit het verleden. Om eerlijk te zijn was het moeilijk om een beeld te vormen van het hedendaagse Vietnam. Tijd voor een nieuwe ervaring!

Zuid-Vietnam en Cambodja, een onvergetelijke ervaring

Mijn beeld over Vietnam was jaren geleden gevormd door de bioscoopfilms en nieuwsitems uit het verleden. Om eerlijk te zijn was het moeilijk om een beeld te vormen van het hedendaagse Vietnam. Tijd voor een nieuwe ervaring!

Vanaf Schiphol met KLM naar Singapore is een relaxte vlucht en goed verzorgd. In de ochtend op je bestemming arriveren geeft je nog een hele eerste dag. Een van de zuidelijke eilanden onder Singapore is Sentosa Island waar ik overnacht in Capella Hotels & Resorts. Prachtige ligging in de natuur en toch dicht bij het city centre. Genieten tijdens een diner in het Knolls Restaurant, de sfeer is compleet.

Na Singapore wordt de reis voortgezet richting Hanoi. Om een goed beeld te krijgen van het leven buiten de stad, kiezen we voor een fietstocht langs de Red River. Fietsend door de smalle straatjes van Bac Bien krijg ik de kans om mooie fotos te maken en de sfeer te proeven van het platteland. We steken de Duong River over met een lokale
veerboot. Onderweg drinken we nog een kopje Vietnamese thee bij een lokale familie die bonsai boompjes in hun tuin heeft uitgestald die variëren in vorm en spirituele betekenis.

Vietnamese kers op de taart

Als kers op de taart mocht ik een Vietnamese ceremonie aanschouwen, 'Len Dong' genaamd. Schitterende kleding en een live band, een hele aparte ervaring. Het medium dat deze ceremonie leidde was een imposante verschijning met zijn dansbewegingen en zijn gave om het publiek mee te nemen in een trance.

De avond sluiten we af met een culinaire stadstour en een wandeling door Old Quarter. Hier zijn voldoende zitjes, bars, eettentjes en hectiek op straat om van een onvergetelijke avond te genieten.

De volgende dag na een vroeg ontbijt door naar Hoa Lu. Daar vindt je de ruïnes en tombes van de voormalige citadel. Tijdens de wandeling worden we getrakteerd op spectaculaire uitzichten van de omgeving van Hoa Lu.

We vervolgen onze weg per voertuig via prachtige landschappen en lokale dorpjes naar Tam Coc River. Hier maak ik een tochtje over de rivier met een privé sampan. Het Trang An natuurreservaat is prachtig en rustgevend, met een tochtje langs de karstbergen en door de grotten is dit een absolute aanrader. De vele kleuren groen vormen een imposant landschap. Na een overnachting in het prachtige Tam Coc Garden gaat de reis dit maal verder over het water.

Precies genoeg

Bij aankomst in de haven van Halong Bay ga ik aan boord van de Paradise Elegance voor een driedaagse cruise. ’s Avonds voor anker bij Coconut Tree Island en overdag is er tijd om te kajakken naar de Sung Sot Cave en een duik te nemen in het water.

Een sundowner op het bovendek en de prachtige omgeving maken dit ondanks het toeristische karakter van deze bestemming een waardevolle ervaring. De keuken is goed, evenals de drankjes en Spa behandelingen aan boord. In de ochtend Tai Chi op het L’Odyssée Sundeck gevolgd door een licht ontbijt bij Le Piano Bar en de dag is weer goed begonnen.

Twee overnachtingen zijn precies genoeg om de surroundings van Halong Bay en de Dau Go Caves te ervaren. Na aankomst in Halong Bay is het de beurt aan Ho Chi Minh (Saigon). De transfer met Vietnam Airlines verloopt soepel en met een wegtransfer door de straten van Saigon arriveer ik in Hotel des Art. Een prachtig hotel op loopafstand van het centrum.

Scooter Paradise

De volgende ochtend word het nogmaals bevestigd, Saigon is 'Scooter Paradise'. Ook ik ga onder begeleiding van een lokale gids met een Vespa de stad door. Langs de 'Bird Lovers Club' waar de lokale bewoners onder het genot van een kop thee of koffie luisteren naar de zang van de gekooide vogels. Langs het monument van de Vietnamese monnik die zichzelf verbrandde in 1963 uit protest tegen de vervolging van boeddhisten. Dan een wandeling door de bloemenmarkt Ho Thi Ky. Via China Town en de Nhi Phu Temple keer ik terug naar Hotel des Art voor een voortreffelijke lunch.

's Middags met een private guide naar de Cu Chi Tunnels. Imposant om van dichtbij mee te maken wat er zich hier heeft afgespeeld. De tunnels, de werkwijze en de ontberingen spreken tot de verbeelding.

De volgende dag vroeg op richting Ben Tre, een klein plaatsje aan de Mekong Delta en bekend vanwege zijn fruitgaarden. Met een rickshaw rijden we langs rijstvelden en kokosplantages naar Ca Ro Dyke. Hier breng ik een bezoek aan een familie die wierookstokjes maakt en verkoopt aan tempels en lokale huizen waar men komt om zowel Boeddha als hun voorouders te aanbidden. Terug met een sampan over Coco River en een lunch met de specialiteiten van de Mekong Delta als afsluiter voor mijn bezoek aan Vietnam. Op naar Cambodja.

Siem Reap is de laatste jaren ontzettend gegroeid en dat is te merken. Het leeft en bruist en er is natuurlijk veel te zien in de omgeving. Vanuit mijn hotel Shinta Mani Angkor is alles lopend te bereiken. De volgende dag staat er een fietstocht op het programma en ik merk hoe fijn het is om op die manier alles nog intenser te beleven. In de dagen die volgen bezoek ik per voertuig Angkor Wat Temple, Ta Prohm, Angkor Thom, Tonlé Sap Lake en de Bayon Temple. Het klinkt wat oneerbiedig om dit allemaal in één zin te vernoemen, maar voor de kenners behoeft dit geen verdere toelichting. Stuk voor stuk adembenemende lokaties die absoluut het bezichtigen waard zijn. Ga vroeg in de ochtend dan zijn er nog niet veel toeristen.

De volgende dag een tocht per ossenkar door het lokale dorp en naar de lokale markt. Op de terugweg wensen lokale monniken ons geluk en succes. Het is een gebruik waarbij monniken langs de weg staan en giften in de vorm van voedsel en geschenken in ontvangst nemen en hun dankbaarheid uiten door ons veel geluk en succes te wensen.

Geestelijke zelfverrijking

Na een overnachting in Jaya House Riverpark ervaar ik wederom de niet aflatende gastvrijheid van de Cambodjanen. Vervolgens breng ik een bezoek per boot aan Kampong Phluck, een authentiek dorp op palen dat nog niet is ondekt door het massatoerisme. Het is wederom een feest om hier te mogen fotograferen. Dit gezegd hebbende. Mijn beeld is helder en heeft nog weinig met het verleden van Vietnam te maken.

Wie het avontuur en een stuk geschiedenis zoekt, in andere sferen wil vertoeven en open staat voor de gastvrijheid zal zowel in Vietnam als Cambodja aan zijn/haar trekken komen, wat mij betreft een gezonde vorm van geestelijke zelfverrijking.

Etienne Overdijk

Etienne Overdijk is één van de eerste reizigers van Untamed. Reist de hele wereld over, voor werk en in zijn vrije tijd. Zijn passie voor fotografie en avontuur brengen hem op ongewone plekken. Het liefst reist Etienne naar landen in Afrika, met een nog ongerepte cultuur en natuur. Buiten de gebaande paden, ruig en avontuurlijk. Daarnaast heeft hij ook Zuid-Amerika en het Midden-Oosten meermalen bezocht. 

Meer uit ons blog