Studiereis Brazilië


Untamed Travelling organiseerde een studiereis voor een selecte groep reisadviseurs langs het mooiste van Brazilië:

"Schuddende billen, overrijp fruit, de mooiste stranden van de wereld en andere tropische verrassingen..."

 

Jo Fransen

Studiereis Brazilië


Untamed Travelling organiseerde een studiereis voor een selecte groep reisadviseurs langs het mooiste van Brazilië:

"Schuddende billen, overrijp fruit, de mooiste stranden van de wereld en andere tropische verrassingen..."

 

Jo Fransen

Studiereis Brazilië


Untamed Travelling organiseerde een studiereis voor een selecte groep reisadviseurs langs het mooiste van Brazilië:

"Schuddende billen, overrijp fruit, de mooiste stranden van de wereld en andere tropische verrassingen…"

 

Rio

'Favela, sambaschool & hip Santa Teresa'

Je moet in Rio zijn geweest wil je het geloven: deze stad met zijn mondaine stranden ligt spectaculair in een natuurlijk decor.

We verblijven aan het wereldberoemde Copacabana strand. Je kijkt je ogen uit naar de vele badgasten, cariocas (zoals de inwoners van Rio worden genoemd), toeristen en de vele verkopers. De meeste hotels  liggen aan dit strand, waaronder het zeer bekende Copacabana Palace Hotel. Dit hotel is momenteel bezit van de luxueuze Orient Express keten waaronder Hotel Das Cataratas in Iguassu ook valt. Echter, in de laatste decennia is het chique en mondaine hart van Rio meer opgeschoven naar Ipanema en Leblon, waar onder ander het geweldige Fasano Hotel ligt (ontwerp Philippe Starck) en toprestaurants zoals Zuka Designer Food.

Een insiders tour in de favela Santa Martha verraste een ieder op een positieve manier: prachtige uitzichten maar ook een warm onthaal. Het droeg bij aan een beter begrip van de Braziliaanse maatschappij. De inwoners zijn heel open en vrij, een erg leuke uitwisseling vond plaats. Een onvergetelijke ervaring en goed om te zien dat de zoveel lagere klasse cariocas nu gelukkiger leven dan een aantal jaren geleden toen de favelas nog terrein van de drugsdealers waren.

De volgende ochtend staan we in de stromende regen op een lokale markt; we zijn meegenomen door een ‘fruit-expert’. Bij elke kraam kunnen we proeven van een veelheid aan tropisch fruit; nieuwe smaken komen voorbij zoals custard appel, cashewfruit en cocoa. En ik heb nergens in mijn leven zo’n heerlijke aardbei gegeten, een culinaire belevenis!

In de middag is het tijd voor het oude centrum van Rio: de (nieuwe) kathedraal van architect Reidy maakt een verschrikkelijk lelijke indruk van buiten maar heeft prachtig licht van binnen. De charmante wijk Santa Teresa valt bij een ieder in de smaak; het is gezellig druk en ademt een nostalgische kunstenaarssfeer. Uitzicht, lunch en zwembad zijn subliem bij Hotel Santa Teresa, een echte aanrader als je niet aan het strand wilt zitten.
Via de kleurrijke trappen van Selaron keren we weer terug naar de lagere delen van de stad om ons vervolgens op te gaan maken voor de samba in Rio.

Vanavond gaan we naar een repetitie van de sambaschool Salgueiro; het hele jaar door wordt
er gerepeteerd, gedanst, getrommeld en gezongen als voorbereiding op het grootse Carnaval. Salgueiro is één van de bekendere ‘scholen’ en heeft al vaak prijzen gewonnen. De ‘scholen’ zijn clubs met muzikanten, ontwerpers en dansers; een serieuze zaak blijkt!

Bij binnenkomst zijn het kabaal en de volkse menigte schokkend en willen we het liefst rechtsomkeert maken. Langzaam aan zien we wat er gebeurt: de bloedmooie danseressen met spectaculaire achterwerken doen hun best om ‘gekozen’ te worden. Organisatoren worden voorgesteld en aangemoedigd en als de trommels beginnen is de zaal (lees sporthal) los en voel je wat een volksvermaak dit is. Geweldig!

Ilha Grande

Na het bruisende Rio wordt het tijd voor wat rust, groen, zee en strand. We gaan op weg naar het paradijselijke Ilha Grande aan de Costa Verde. Dit ligt ten westen van Rio, een busrit van een paar uur en dan een oversteek met een schooner. Klinkt idyllisch, echter de storm maakt er een avontuurlijke tocht van. We komen uiteindelijk zigzaggend en door elkaar geschud aan in het gezellige dorp Abrao, de enige plaats van wat betekenis op het junglebegroeide eiland.

Wat is het hier schitterend! Overal mooie baaitjes en een zeer groen achterland met een perfect netwerk aan wandelpaden. Een plek om te blijven! We mogen een dagje genieten en een tochtje maken naar wat heet één van de mooiste stranden ter wereld, het maagdelijke  Lopes Mendes (alleen per boot en te voet bereikbaar).

Ilha Grande was vroeger een gevangenis maar is vandaag de dag een beschermd natuurgebied. Gelukkig zijn er (nog) geen grote resorts op het eiland, alleen charmante kleinschalige pousadas. Dat hoort ook echt bij de sfeer.

Buzios

Weer terug naar het vaste land en door naar een andere hot spot van de cariocas, Buzios, het schiereiland ten oosten van Rio met liefst 27 stranden. Het ‘Saint Tropez’ van Latijns- Amerika op een aantal uur van Rio met naar zeggen een goed nachtleven.

Ouro Preto

Vandaag een lange reisdag door de binnenlanden naar de staat Minas Gerais, gelukkig met een zeer goede (van oorsprong Italiaanse) gids aan boord die ons alles kan vertellen wat we altijd hadden willen weten van Brazilië.

Minas Gerais maakte fortuin met goud en diamanten en bouwde in prachtige barokstijl steden zoals Ouro Preto (‘zwart goud’). Dit stadje was het centrum van de 17e eeuwse goudkoorts; de zwarte kleur van het goud werd veroorzaakt door de ijzeroxide in de bodem. In 1750 was deze plaats groter dan New York. Het door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen dorp telt maar liefst 13 kerken en veel musea; het Florence van Brazilië… Tot eind jaren 80 was de dichtbijgelegen goudmijn nog in gebruik. Je kunt de mijn met een treintje bezoeken.

Na al deze kunst is het tijd om afscheid te nemen van Brazilë. We vliegen terug uit Belo Horizonte, een enorme stad met weinig toeristische waarde maar met de bijzondere Sao Francisco kapel van Oscar Niemeyer.
 

Fotografie: Jo Fransen

Meer uit ons blog