Tonlé Sap

Extreem wisselende waterstanden bepalen het leven rond Tonlé Sap. Een uniek en vruchtbaar ecosysteem, dat van de bevolking creatieve aanpassingen vergt.

Tonlé Sap

De rivier die twee kanten op stroomt

Het Tonlé Sap-meer verandert voortdurend in omvang en diepte. Gedurende de regentijd (juni-oktober) zwelt de Mekong-rivier dusdanig aan, dat een deel van de watermassa via de Tonlé Sap-rivier uitstroomt in het meer. Het wateroppervlak wordt maarliefst vier- tot vijfmaal zo groot, het meer is dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. In de droge tijd (november-mei) stroomt het water weer weg, de stroomrichting van de Tonlé Sap-rivier draait dan om. De activiteiten op en rond het meer veranderen mee met de cyclus van het water. Wat u gaat zien tijdens uw reis naar het Tonlé Sap-meer, is derhalve sterk seizoensgebonden.

Drijvende dorpen, dorpen op stelten

Het drijvende vissersdorp Chong Kneas is in de regentijd geheel omgeven door water. Tussen de woonboten door vaart u langs de kerk en de school. Steltdorpen als Kampong Phluk en Kampong Khleang lijken bij hoogwater haast te drijven. Echter, als u hier in de droge tijd bent, staan de eenvoudige woningen hoog boven de waterspiegel, op zes tot acht meter hoog op palen. Bij die aanblik wordt pas goed duidelijk hoezeer het meer in niveau stijgt en daalt. Als u een huis van binnen wil zien, wacht u een spannende klim via een eenvoudige ladder.

Boottocht van Siem Reap naar Battambang

Alleen bij hoog water kan deze afstand geheel per boot worden afgelegd. Het is een buitengewoon mooie en ontspannende tocht, en ver van de drukte van Siem Reap zijn drijvende dorpen en steltdorpen het meest authentiek. Aan de noordwestkant van het Tonlé Sap-meer ligt het Prek Toal vogelreservaat. Het is de belangrijkste broedplaats voor vele grote watervogelsoorten in de Zuidoost-Azië. De beste tijd voor een bezoek is in de droge tijd, als vele duizenden trekvogels tijdelijk neerstrijken, waaronder de bijzondere kraanvogel sarus crane, met een lengte van maar liefst 1,8 meter en uniek in Zuidoost-Azië. Houd uw verrekijker bij de hand! Er zijn meerdaagse tours naar dit reservaat mogelijk met verblijf in eco-vriendelijke kampen. Neemt u daarvoor contact met ons op.

Boottocht of cruise van Siem Reap naar Phnom Penh

Bij de laagste waterstand is de Tonlé Sap-rivier niet goed bevaarbaar, zelfs kleine boten kunnen vastlopen op de modderige rivierbodem. Vanaf het meer kunt u aanmeren bij Koh Chen, ook wel ‘Silver Village’ genoemd. 

Rondreizen door Cambodja

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!

Wij vinden het – zeker nu – belangrijk dat u juist geïnformeerd bent en met een goed gevoel op reis gaat. Lees meer over de laatste ontwikkelingen op onze Covid-19 pagina.

Benieuwd naar onze inspiratiereizen?

INSPIRATIE VOOR Tonlé Sap

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top