Het onbekende Ivoorkust

In november 2021 maakten Jozef Verbruggen en Dorian Laemers een rondreis door dit voor hen nog onbekende West-Afrikaanse land waar het toerisme langzaam op gang begint te komen

Het onbekende Ivoorkust

In november 2021 maakten Jozef Verbruggen en Dorian Laemers een rondreis door dit voor hen nog onbekende West-Afrikaanse land waar het toerisme langzaam op gang begint te komen

Het onbekende Ivoorkust

Jarenlang was Ivoorkust een onveilige bestemming. Na de onafhankelijkheid in 1960 maakte het land twee burgeroorlogen door. Het bleef onrustig tot 2011, toen de verliezende president Ggagbo werd gearresteerd en uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het toerisme begint nu langzaam op gang te komen.

Abidjan -> Grand-Bassam

Van 14-26 november 2021 maakten Jozef Verbruggen en ikzelf een rondreis door dit voor ons nog onbekende West-Afrikaanse land. Na aankomst op het vliegveld van Abidjan reizen we meteen door naar het drie kwartier verder gelegen Grand-Bassam dat bij de kolonisatie door de Fransen door hen gekozen werd als hoofdplaats. En zo zit je ’s avonds ineens buiten op een terras te eten met aan je voeten de bruisende Atlantische oceaan! Wat een overgang, als je ‘s ochtends vertrokken bent vanuit het grijze en regenachtige Nederland en België.

De koloniale wijk in Grand-Bassam is nu een Unesco World heritage site: de grandeur van de koloniale architectuur is nog steeds indrukwekkend alhoewel veel gebouwen aan restauratie toe zijn. Ook het Museum van Nationale Klederdracht dat traditionele kleding toont van de vele etnische groepen uit het land is zeer boeiend.

Yamoussoukro

Over een zeer goede weg koersen we de volgende dag naar Yamoussoukro, de geboorteplaats van de eerste president van Ivoorkust, Félix Houphouët-Boigny. Hij bombardeerde zijn geboorteplaats tot hoofdstad van het land en liet er een enorm prestigeproject bouwen: de Basiliek van de Notre Dame de la Paix die qua grootte de St. Pieter in Rome evenaart. Het is een vreemde gewaarwording, zo’n immens gebouw in een leeg landschap zonder gelovigen, volkomen zielloos. Je vraagt je af hoeveel ziekenhuizen de president hiervoor gebouwd zou kunnen hebben…

NOORDELIJK

Naarmate we verder naar het noorden rijden komen we in meer traditioneel gebied, waar animistische gebruiken, traditionele dansen en ambachten hoogtij vieren. Regelmatig zien we groepen wevers, die op hun lange smalband-weefgetouwen prachtige doeken maken; kralenmakers, die hun lemen, handgeschilderde kralen te koop aanbieden en werkplaatsen van houtsnijwerkers.


Na geïntroduceerd te zijn bij de lokale notabelen maken we een fascinerende maskerdans mee bij de Baoulé, waarbij de dansers net zo fel en enthousiast aangemoedigd worden door de lokale mensen als door ons! In Korhogo bij de Senoufou bevolkingsgroep zien we een ‘luipaard dans’. De ‘luipaarden’ vertonen hun acrobatiek, en worden daarbij opgezweept en begeleid door hallucinerende muziek.

WESTELIJK

Over steeds slechter wordende wegen bereiken we de westkant van het land dat meer bergachtig is en bewoond wordt door de Malinké en Dan bevolkingsgroep. Ook hier worden we getrakteerd op een spectaculaire dansvoorstelling met gemaskerde steltdansers, waar vele dorpelingen enthousiast aan meedoen.

MAN

Tenslotte arriveren we in Man, een gebied omgeven door 18 bergen dat zich uitstekend leent voor het maken van prachtige wandelingen. We bezoeken er de waterval en het heilige bos met Campbell apen.


DE ZUIDKUST

Van hieruit zuidwaarts rijdend komen we weer bij de kust waar we verblijven in een prachtig en comfortabel resort. Door de aanwezigheid van een baai kan hier ook veilig in de Atlantische oceaan gezwommen worden.

Het zuiden wordt beheerst door zich eindeloos uitstrekkende plantages van cacao- en palmoliebossen. Twee grote rivieren doorsnijden Ivoorkust en deze vloeien bij Sassandra en Grand Lahou in de oceaan. Boottochten zijn hier de aangewezen excursies om dit landschap te verkennen.

ABIDJAN

Tenslotte keren we terug naar Abidjan, een pulserende metropool met een miljoenenbevolking. Het is een aangename stad met elegante restaurants en hoogwaardige kunstgalerieën. Een perfecte plek om een reis door dit contrastrijke land mee af te sluiten.

Meer uit ons blog