Safari's met een gouden randje

In september reist Afrikaspecialist Michal opnieuw naar Zambia. Ditmaal voor een uitgebreide verkenning van het ongerepte en wildrijke South Luangwa. Een weeklange safari, die door de lange dagen en de intense ervaringen voelt als drie weken.

Safari's met een gouden randje

In september reist Afrikaspecialist Michal opnieuw naar Zambia. Ditmaal voor een uitgebreide verkenning van het ongerepte en wildrijke South Luangwa. Een weeklange safari, die door de lange dagen en de intense ervaringen voelt als drie weken.

Safari’s met een gouden randje

Ik reis samen met een vriendin met wie ik mijn liefde voor Afrika deel. De meet and assist helpt ons op Schiphol in 20 minuten van de deur van Schiphol tot aan de vertrekhal. Aparte check in en aparte security. Wij reizen met Emirates in één keer via Dubai en Lusaka naar Mfuwe in Zambia. Een perfecte vlucht zonder vertraging.

Typisch Afrikaanse dorpjes

Mfuwe is hetzelfde gebleven, tijdloos zoals ik het mij herinner van de eerste keer. De zon gaat onder en kleurt de lucht bloedrood. We rijden in een uurtje naar South Luangwa National Park.

De weg naar het park is langs typisch Afrikaanse dorpjes, je ruikt de vuurtjes die gestookt worden en ziet de lokale bevolking te voet of per fiets passeren, vrolijk zwaaiend. We zijn weer in Afrika. Je ruikt, proeft en voelt het meteen.

South Luangwa

De Luangwa vallei spreekt mij zo aan omdat de Luangwa rivier dominant aanwezig is in het landschap en er altijd wat te zien is. Je ziet er dieren als giraffes die komen drinken en nijlpaarden en olifanten die oversteken. Iedere bocht die je omslaat geeft weer een nieuw betoverend plaatje.

Dineren onder de sterren

Het leuke van de accommodaties in South Luangwa is dat het typische bushcamps zijn. Er is gebruik gemaakt van riet, met vaak open badkamers. Overdag wordt de voorkant helemaal opengezet zodat je een bent met de natuur en in de avond wordt alles veilig dichtgeritst met canvas. Je dineert onder de sterren en valt in slaap met op de achtergrond het gehinnik van nijlpaarden en leeuwen die brullen in de nacht.

Wij slapen bij drie verschillende lodges. Door diverse locaties te combineren leer je het gigantisch grote park goed kennen en de enorme variatie in landschap en wild life. We beginnen met Kakuli bushcamp (een typisch bushcamp), dan de nieuwe Shawa lodge met tree house tenten en eindigen in de luxe tented villa kamer met een eigen zwembad in Chinzombo.

De accommodaties zijn allemaal top! De service komt hier nog uit het hart met een glimlach. Iedereen is vriendelijk en behulpzaam en de service is perfect. De gidsen behoren tot de beste uit Zambia. Als je interesse hebt in wandel safari’s dan is Zambia absoluut de place to be!

Luipaarden en jagende leeuwen

Je hebt grote kans om luipaarden tegen te komen, daar staat het park om bekend. We zien ze regelmatig en van dichtbij. Prachtig! Elke keer verbaas ik mij weer. Ook zien we met regelmaat troepen leeuwen. We hebben geluk en zien ook parende leeuwen en een troep leeuwen die net een buffel gedood hebben.


Absoluut hoogtepunt wat leeuwen betreft was het zien van een jacht van een leeuwin. De spanning bouwt zich op en na de kudde zebra’s 10 minuten te hebben geobserveerd gaat ze ervoor. Helaas verraden de Francolin vogels de aanval met een hoop kabaal en de zebra’s ontkomen. Een schouwspel dat zo een scène uit een National Geographic zou kunnen komen!

Verrassing!

Ik hou er persoonlijk erg van om olifanten te spotten. Een keer verrast de gids ons tijdens een dag safari met een lunch in de bush. Ons tafeltje wordt gedekt en met een glas wijn zitten we klaar voor een heerlijke lunch. Opeens worden we geroepen dat we terug moeten naar de jeep, want een moeder olifant met jongen ziet onze lunch ook wel zitten. Gelukkig wordt de tafel met eten beschermt door de bewapende ranger. We hebben zo veel lol om dit gebeuren. Dit soort ervaringen maakt je zo blij en gelukkig!

De laatste safari dag is er een om nooit te vergeten. We zien een troep leeuwen met twee mannetjes die een impala kill hebben. Echter een grote kudde olifanten stuit op het schouwspel wat zorgt voor hele spannende momenten. We staan te midden van de boze olifanten die de leeuwen met een hoop kabaal weg willen hebben. Maar de leeuwen willen hun prooi niet verliezen. Er wordt gebruld en gerend. Uiteraard komen we nooit in gevaar door de kundige gids die precies weet wat hij doet.

In de late middag vertrekt onze retourvlucht van het vliegveld van Mfuwe. Opnieuw kleurt de lucht prachtig rood. We vliegen naar huis, tot de nok toe vol gevuld met prachtige nieuwe ervaringen uit de Afrikaanse wildernis. Ook mijn vierde bezoek aan South Luangwa was er weer een met een gouden randje. Een weeklange safari, die door de lange dagen en de intense ervaringen voelt als drie weken. Voor mij zeker een van de favoriete safari locaties! 

Michal van Bavel

Ik ben in 1997 begonnen met werken in de reiswereld. Ik heb als reisagent veel mooie plekken op de wereld bezocht. Toch ben ik tot de conclusie gekomen dat Afrika mijn thuis is. Vooral op safari gaan is een ervaring waar ik nooit genoeg van krijg. De geuren van de natuur, de geluiden, al je zintuigen worden geprikkeld! Ik vind het heel erg leuk om die speciale safari plekjes te vinden waar je weinig andere toeristen tegen komt en waar de dieren als het ware direct voor je neus staan voor je lodge. Slapen in een tent, de geluiden uit de bush horen als je in slaap valt en een leeuw in de nacht horen brullen, dat laat mij voelen dat ik écht in Afrika ben. Of zoals Ernest Hemingway het ooit zo prachtig zei: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy."

Meer uit ons blog