De Baltische Staten 'Around the Clock'

De Baltische Staten vormen voor menigeen een nog onbekende reisbestemming. Met een onwankelbare code geel en op maar twee uur reizen voor mij reden genoeg om er op onderzoek uit te gaan.Het overtreft mijn stoutste verwachtingen; wat ik aantref is een prachtige combinatie van cultuur en natuur. Ik ontdek historische steden en verlaten stranden, diepe bossen, schilderachtige meren en van vogels wemelende wetlands. Zónder corona stress!

De Baltische Staten 'Around the Clock'

De Baltische Staten vormen voor menigeen een nog onbekende reisbestemming. Met een onwankelbare code geel en op maar twee uur reizen voor mij reden genoeg om er op onderzoek uit te gaan.Het overtreft mijn stoutste verwachtingen; wat ik aantref is een prachtige combinatie van cultuur en natuur. Ik ontdek historische steden en verlaten stranden, diepe bossen, schilderachtige meren en van vogels wemelende wetlands. Zónder corona stress!

De Baltische Staten ‘Around the Clock’

In slechts twee uur vlieg ik met Baltic Air in alle comfort van de gerenoveerde VIP Lounge op Schiphol naar Litouwen. Helemaal relaxed en rijkelijk voorzien van (ook alcoholische) versnaperingen landen we in het levendige en nauwelijks toeristische Vilnius.

Vilnius

Vilnius is een combinatie van barok/renaissance en oud gotisch en uiteraard modern, bulkend van toprestaurants. Ik verblijf in het statige Pacai Hotel, dat perfect gelegen is om de hippe stad te voet te verkennen. We maken een begeleide tour door de oude stad en bezoek het Kasteel van Trakai, het beroemdste en meest gefotografeerde kasteel in Litouwen. Voor de lunch kiezen we voor het mooi gelegen La Provence. Heel leuke keuken, met smaken van ‘La douce France’ en een toffe wijnkaart. Ook een aanrader is het strakke Dziaugsmas; top keuken, funky met een zen/Scandinavische inrichting.

RIGA

Een prachtige rit van ongeveer 300 kilometer brengt ons bij het druk bezochte maar betoverend mooie Riga in Letland. Erfgoed van 800 jaar oude gotische kerken, middeleeuwse en houten gebouwen in de mix met art nouveau maken Riga tot een architectonisch meesterwerk. Tijdens een rondleiding vertelt de gepassioneerde gids ons alles over de boeiende geschiedenis van de rijke stad en worden wij door schitterende Jugendstil straten geleid. We lunchen hier bij het mediterrane Riviera tussen de locals en laten ons verrassen door de geweldige wijnkaart. In het oude centrum strijken we neer bij Micanos, dat ons verrukt met de eerlijke en goede prijs/kwaliteit verhouding. Dineren doen wij bij NR3, op 100 meter afstand van de Sint Petrus. Ook hier is de keuken Scandinavisch en funky.

PARNÜ

Via de barokke schatten van Gauja National Park rijden we naar Parnü in Estland, een landelijke route van ongeveer twee en een half uur. Het landschap is afwisselend. Achterovergeleund trekken bossen, weilanden, graanvelden en af en toe een boerderij aan ons voorbij. Prachtig. Parnü is het vakantiedorp voor de Esten dat op ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad ligt. Het heeft stijl, is een groot outdoor (beetje Bloemendaal of Knokke maar dan 100 jaar geleden) en rijk aan stijlvolle hotels, van resorts tot boutique. Je vindt er grote speeltuinen en verblindende witte zandstranden met boulevards. We slenteren naar het centrum voor de fijne terrassen van pizza/burgers restaurants tot meer classy. Zeer aangenaam en voor iedereen, voor zowel families als stellen. Een toffe plek voor lunch en cocktails is Villa Wesset.

MUHU

We rijden van Parnü naar de ferry, waarna we over het eiland op weg naar het luxueuze Pädaste Manor met onze neus in de boter vallen en kraanvogels met kuikens spotten. Eenmaal gearriveerd dineren we bij Alexander, dat zich kan meten met een sterrenrestaurant en innovatieve Nordic Cuisine serveert met veel verse producten uit eigen tuin. Muhu blijkt een heerlijke natuurbestemming, ver weg van alles en iedereen, waar rust het ritme van de dag bepaalt.

 

TALLINN

We toppen onze reis af met een bezoek aan Tallinn, waar we bij hotspot Noa een magnifiek uitzicht hebben over de haven en ons verlustigen aan fine dining. We lopen naar het creatieve hart van Estland, de Telliskivi area, en smullen van streetart. Vanuit het Telegraaf Hotel in het oude stadsgedeelte verkennen we talloze bezienswaardigheden met als absoluut hoogtepunt 180 Degrees, het geesteskind van de met Michelin sterren gekroonde Chef Matthias Diether.

CONCLUSIE:

De Baltische Staten zijn niet somber en grijs zoals verwacht, maar rijk aan historische steden met funky hotels en kleurrijke cafés, een geweldige Noord-Europese keuken en prachtige natuur. Tel daar professionele gidsen en de hartelijke locals bij op en je hebt alle ingrediënten voor een topreis. Dichtbij, voor iedereen die van cultuur en natuur houdt, en volop ruimte, zeker op het platteland waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Where the world can’t find you…

Jozef Verbruggen

Met passie en liefde voor het onbekende ben ik Untamed gestart. Nog steeds word ik enthousiast door het onbekende, door nieuwe accommodaties, het verleggen van je grenzen. Met grote regelmaat reis ik naar onze bestemmingen, om zelf te proeven, te beleven en te ontdekken. Reizen is kijken naar wat er om je heen gebeurt, maar ook jezelf ontdekken. Het houdt niet op, hoe meer je ontdekt hoe meer je wil weten. Reizen doet iedereen liefst op zijn eigen manier. Mensen, dieren, landschappen, culturen; ontmoeten en ontdekken. We zijn allemaal verschillend, dat maakt het juist zo interessant om “adventure of a lifetime” te delen met anderen.

Meer uit ons blog