Oeganda; zonsverduistering en gorilla’s

Op 3 november vond er een totale zonsverduistering plaats boven Afrika. Joyce begeleidde een groep die speciaal voor dit astronomische fenomeen afreisde naar Oeganda. Maximale duur? 1m 40s….

Oeganda; zonsverduistering en gorilla’s

Op 3 november vond er een totale zonsverduistering plaats boven Afrika. Joyce begeleidde een groep die speciaal voor dit astronomische fenomeen afreisde naar Oeganda. Maximale duur? 1m 40s….

Met 41 eclipsliefhebbers reizen we naar Oeganda, omgeving Packwach en Gulu, speciaal voor de hybride eclips op 3 november. Op het moment suprême is er helder zicht, wat een geluk! De weergoden zijn ons uitermate gunstig gezind. 

De centrale zonsverduistering begint als een ringvormige verduistering boven de Atlantische oceaan en wordt snel totaal met een maximale duur van 1m 40s. Het is de langstdurende hybride eclips van de 21e eeuw. Boven het Afrikaanse vasteland, van Gabon tot Somalië is de duur minder dan 1 minuut. N.B. deze verduistering is totaal op locatie 0° 0' 0", 0° 0' 0", oftwel het snijpunt van de evenaar en de nul-meridiaan. De totale fase begint daar 13:26:00 UT en duurt 54 seconden. Wij genieten in een authentiek Afrikaans kader van het eerste tot vierde contact van een wondermooie eclips. Een goede waarneming van een totale zonsverduistering. Een fijn begin van de reis.

Na de eclips neem ik afscheid van de groep en maak ik van de gelegenheid gebruik om in korte tijd zoveel mogelijk van Oeganda te zien. Ik reis met mijn gids langs de volgende plaatsen en parken:

  • Entebbe – Kampala (aankomst met internationale vlucht in Entebbe)
  • Murchison Falls N.P.
  • Kibale Forest N.P. (chimp tracking)
  • Queen Elizabeth N.P.
  • Bwindi Impenetrable Forest (gorilla tracking)
  • Lake Bunyoni

Met name Bwindi Impenetrable Forest maakt diepe indruk, de gorilla tracking…

De 'Habinyanja gorilla groep'

Na een vroeg ontbijt met toch wat gezonde spanning meld ik me om 08.00 uur voor de gorilla tracking. Ik ben ingedeeld in een groep met zeven personen voor een bezoek aan de 'Habinyanja gorilla groep'. Na een uitgebreide briefing rijden we met de auto naar het startpunt van de tracking. Er is mij vooraf verteld dat het altijd afwachten is of we gorilla’s spotten en dat de tracking van vrij kort tot behóórlijk lang kan duren.

Aangekomen bij ons startpunt staan er mensen uit het nabijgelegen dorp te wachten. Zij bieden aan tegen vergoeding onze tassen tijdens de tracking te dragen. Daar zeg ik geen nee tegen; mijn camera, rugzak, lunchbox en 2 liter water zijn enorm zwaar!

Vroeg in de ochtend zijn er al trackers voor ons het regenwoud ingegaan om de locaties van de gorilla´s ongeveer te bepalen. Op het moment dat wij starten zijn ze nog niet gevonden. Spannend… Zullen we ze vandaag wel tegenkomen?

Na een mooie tocht van enkele uren komen we in de buurt van de gorilla’s… Eindelijk hebben we ze gevonden!

We laten de overtollige bagage achter op een pad en gaan gewapend met onze camera dieper het woud in. We mogen een uur bij de gorilla’s in de buurt blijven. Samen met de ranger ga ik voorop. We banen ons met behulp van een machete een weg door het woud. Tot onze grote schrik worden we plotseling met veel kabaal en machtsvertoon tot op een meter benaderd door de grote Silverback van de groep. Wát een geweldige indrukwekkende ervaring!

Het uur vliegt voorbij en voor we het weten is het alweer tijd om afscheid te nemen van de Habinyanja groep met zijn mooie Silverback en vele spelende baby gorilla’s.

Tijd voor de lunch waarna we beginnen aan de afdaling, terug naar het startpunt. In de ochtend hebben we tijdens het intensieve klimmen niet zo op de omgeving kunnen letten maar nu we teruggaan en afdalen dringt de geweldig mooie omgeving met de vergezichten pas echt goed tot ons door. Tegen drie uur 's middags zijn we moe maar voldaan terug bij het startpunt.

Dit was absoluut het hoogtepunt van deze reis!

Joyce Janssen

Ik observeerde gorilla’s in Oeganda, spendeerde tijd in Zuid-Afrika met mijn gezin, leerde de tango dansen in Argentinië, werd betoverd door de onderwaterwereld van de Malediven en liet me de adem benemen door de landschappen van Antarctica… Mijn voorliefde voor reizen en door Afrika in het bijzonder bracht me bij Untamed, waar ik met de groei door de jaren heen op verschillende afdelingen ervaring heb opgedaan. Door de afdelingen met elkaar te verbinden realiseren we samen de mooiste reizen waarbij niets onmogelijk is, waarbij alles tot in de puntjes geregeld is. Het enige dat u hoeft te doen tijdens uw reis is genieten!
 

MEER UIT ONS BLOG

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top