‘Self drive Zimbabwe is ideaal voor de avontuurlijke reiziger’

Reisspecialist Griet Daneels ging per huurauto op verkenning door de minder bekende regio’s van Zimbabwe. Ze werd omver geblazen door alles wat dit land te bieden heeft. 

‘Self drive Zimbabwe is ideaal voor de avontuurlijke reiziger’

Reisspecialist Griet Daneels ging per huurauto op verkenning door de minder bekende regio’s van Zimbabwe. Ze werd omver geblazen door alles wat dit land te bieden heeft. 

‘Self drive Zimbabwe is ideaal voor de avontuurlijke reiziger’

Na verschillende onvergetelijke reizen per vluchttransfers in Botswana, Zambia en Zimbabwe keek ik enorm uit naar dit avontuur per 4×4 aangedreven auto. Een selfdrive geeft je de vrijheid om je eigen ritme te bepalen. Je ziet het landschap rondom je veranderen, snuift de lokale sfeer op en hebt veel toevallige ontmoetingen met lokale bewoners, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de lokale (super-)markt. Dit soort zaken geeft kleur en betekenis aan je reis.
 

Matobo Hills National Park

Daarnaast zou het een avontuur worden waar natuur, wildlife, landschappen én cultuur in elkaar versmelten. Matobo Hills National Park alleen al zorgt voor een adembenemende mix. Prachtige zonsopgangen, heerlijke sundowners, authentieke accommodaties met overweldigende uitzichten, dassies met hopen, uitdagende mountainbike-parcours en hikes, rotstekeningen, cultuur en een onvergetelijke rhinotracking.

Honger naar het onbekende

Een ander element waardoor dit mijn persoonlijke favoriet is geworden, is mijn honger naar het onbekende en authenticiteit.
Reizen waar anderen niet reizen… Wat een voorrecht een werelderfgoed-site als The Great Zimbabwe Ruins te bezoeken als enige aanwezige. In Gonarezhou National Park mocht ik dan weer de puurheid van een laatste ongerepte wildernis ervaren: wildleven in volle beweging, trompetterende olifanten die respect afdwingen en nieuwsgierige buffels die hun eten laten staan om jou te bewonderen. Een bijzondere ervaring. De Chilo Gorge Safari Lodge maakte deze ervaring meer dan waar; uitkijkend over de Save River zagen we olifanten, nijlpaarden en krokodillen.

Victoria Falls, Hwange National Park & Mana Pools National Park

Zimbabwe is terug van weggeweest. Nieuwe investeringen zorgen voor een innovatieve wind in de overnachtingsmogelijkheden in de top drie regio’s van het land.
1. Victoria Falls wordt gezien als één van de zeven wereldwonderen. Over een lengte van meer dan 1,7 kilometer stort het water van de Zambezi rivier zich met oorverdovend lawaai hier in een nauwe kloof.
2. Hwange National Park is het grootste en bekendste park van Zimbabwe met een oppervlakte van 14.600 vierkante kilometer. Zijn enorme omvang – ongeveer zo groot als de helft van België – betekent ook dat het landschap, de vegetatie en wildlife sterk variëren, van semi-woestijn aan de rand van de Kalahari in het zuiden tot bossen, granietheuvels en valleien met mopane bossen in het noorden.
3. In Mana Pools National Park heeft de machtige Zambezi-rivier eilanden, kleine meren, kanalen en zandbanken gecreëerd. De overvloed aan water en weelderig groen staan in schril contrast met de droge Kalahari in Hwange. Het landschap biedt de perfecte omstandigheden voor wandelsafari’s en kanosafari’s, Zimbabwe’s ultieme ervaringen. 

Goede voorbereiding en flexibiliteit

Bovenstaande bezienswaardigheden worden vaak gecombineerd met highlights in de omliggende landen zoals Namibië en Botswana.
Uiteraard is een selfdrive in Zimbabwe niet voor iedereen weggelegd. Dit vereist de nodige voorbereiding, avontuurlijke instelling en flexibiliteit. Zo bestaan kant en klare routebeschrijvingen op deze bestemming niet. De routebeschrijvingen moeten ter plaatse worden getoetst aan de lokale omstandigheden. Wilde verhalen doen de ronde over oneindige politiecontroles door corrupte agenten. De ervaring leert dat mits de juiste attitude, voorbereiding en ondersteuning van de touroperator dit helemaal geen obstakel hoeft te zijn. Tijdens de rondreis van maar liefst 1.700 kilometer werden we slechts éénmaal aangehouden voor een volledige check-up. Keep up the smile, this is Africa.

Meer uit ons blog