Jungle, sultans en hipsters

Op verkenningsreis naar een nieuwe bestemming voor Untamed: Maleisië.
Het was een prachtige reis, intens, gastronomisch, verrassend,  maar vooral de verscheidenheid van de natuur die me bij blijft, de nachtsafari’s en -wandelingen. De jungle vol met leven;  een schatkist aan geheimen, de zwarte Maleisische schorpioenen, prachtige exemplaren in een mythische wereld. Ik kan het iedereen aanraden.

Jungle, sultans en hipsters

Op verkenningsreis naar een nieuwe bestemming voor Untamed: Maleisië.
Het was een prachtige reis, intens, gastronomisch, verrassend,  maar vooral de verscheidenheid van de natuur die me bij blijft, de nachtsafari’s en -wandelingen. De jungle vol met leven;  een schatkist aan geheimen, de zwarte Maleisische schorpioenen, prachtige exemplaren in een mythische wereld. Ik kan het iedereen aanraden.
Eerst, een beursbezoek in Singapore. Door de speakers van vlucht KL0835 knalt de aankondiging: ‘Dames en heren, we landen over een half uur in Singapore na een vlucht van twaalf uur met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam’. Wat me opvalt is het felle licht en de honderden schepen die gemeerd liggen voor de hoogbouw van Singapore en wachten op hun beurt om de lading te lossen.
Singapore een fenomenale stad in het centrum van Indochina. 50 Jaar geleden was dit nog een klein vissersdorp met een 10-tal gebouwen. Het begin en einde van menig avontuur. Ik verblijf in Marina Bay Resort. Met 2500 kamers, drie torens. 57 verdiepingen. Hier wil ik niet zijn,  maar à la ik heb een beurs in het conventie centrum…
Ik moet mijn mening herzien, men verdwijnt in de massa, "where the world can’t find you" een stad op zich. En top service, David Beckham die ingehuurd is en een geweldige PR campagne voert. Gordon Ramsey, Bread Kitchen  in de annex shopping mall, verschillende sterrenrestaurants en fitness op de 55ste verdieping en als klap op de vuurpijl,  een zwemparadijs (zwemtuin) op het dak met tuinen, lounge en restaurants. Het Formule 1 circuit op loopafstand. De architectuur is adembenemend!
 

Borneo

Mijn reis gaat verder naar Borneo, derde grootste eiland ter wereld. Via Kota Kinabalu bereik ik de uitvalsbasis Sandakan. Het is het epicentrum in Sabah voor natuurreizen. Mijn eerste dag bestaat uit een bezoek aan Sepilok, het opvangcentrum voor oerang-oetans en probiscus apen. 
Diezelfde avond maak ik een nachtwandeling/ -safari. De jungle komt tot leven, alles kruipt, duizenden kikkers, reptielen, schorpioenen brengen fantomen in mijn hoofd tot leven. Ik houd hiervan, een nieuwe wereld, wij zijn indringers, niks vermoedend wat er zich om ons afspeelt. Ik zie een 'vliegende lemur', wow. Het lijkt op een moorse schaduw, die door de lucht zweeft. Dit zijn  nieuwe zoogdieren waar ik het bestaan niet van wist. Wat een rijkdom.

Mijn avontuur in Borneo begint nog maar pas, voor ik het weet zit ik op een speedboot en snel ik de Kinabatangan rivier over omzoomd met metershoge raffia en rotan. Een ondoordringbaar cordon van groen omsluit de levensaders. Rivieren zijn de toegangswegen in de ondoordringbare jungle. De canopé torent tientallen meters uit boven de moerasachtige grond.
Safari’s met de boot op zoek naar Borneo krokodil, pygmee olifant, yellow ringed catsnake, Sabah pit-viper, dollarbird, gould’s frogmouth (eindelijke een frogmouth). Wow.
De nacht is een orkest van geluiden, miljoenen kikkers brengen de jungle tot leven. Ik zie voor het eerst een ‘mouse deer’, het kleinste hert ter wereld. En als tegenstelling, de grootste schorpioen ‘Malaysian forest scorpion’. Prachtig!

Voor ik naar KL (Kuala Lumpur) terugvlieg bezoek ik nog het Libaron visserseiland. De tijd heeft hier stil gestaan, ik word ontvangen met een verse kokosnoot uit de tuin. Ik geef schildpadden hun vrijheid. Je wordt bevangen door de vriendelijkheid in een wereld die wij niet kennen. Kuala Lumpur met de iconische Petronas Towers die uitkijken op de Batu Grotten op een boogscheut van het centrum gelegen is mijn volgende halte. 
 

Cameron Highlands

Een kort bezoek want de volgende morgen slinger ik door het centrale deel van Maleisië, naar de Cameron Hooglanden. Onderweg ontmoet ik nog enkele Senoi, die verwant zijn aan de volkeren van Papoa Niew Guinea. 
Cameron Highlands, vooral bekend om zijn prachtige bergen getooid in een donker groene kleur van de jungle, maar waar ruimte is gemaakt voor de teelt van aardbeien en theeplantages die eeuwig groen zijn. 
De sultan van Pahang geeft een feest in het hotel waar ik verblijf er wordt gedanst en gefeest tot de vroege uren. Sultans genieten ontzag en adoratie. Elke provincie heeft zo’n leider.

Georgetown – Penang

Mijn eindpunt, Georgetown/Penang, bereik ik via Ipoh en bezoek de Sam poh Tong tempel met prachtige muurschilderingen. Bruisende stad vol met hipsters en vloggers en de wereldberoemde schilderwerken van oa. Alex KATZ. 

Jozef Verbruggen

Met passie en liefde voor het onbekende ben ik Untamed gestart. Nog steeds word ik enthousiast door het onbekende, door nieuwe accommodaties, het verleggen van je grenzen. Met grote regelmaat reis ik naar onze bestemmingen, om zelf te proeven, te beleven en te ontdekken.

Reizen is kijken naar wat er om je heen gebeurt, maar ook jezelf ontdekken. Het houdt niet op, hoe meer je ontdekt hoe meer je wil weten. Reizen doet iedereen liefst op zijn eigen manier. Mensen, dieren, landschappen, culturen; ontmoeten en ontdekken. We zijn allemaal verschillend, dat maakt het juist zo interessant om “adventure of a lifetime” te delen met anderen.

MEER UIT ONS BLOG

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top