Colombia, het meest verrassende land van Zuid-Amerika

Colombia…voor mij het meest verrassende land van Zuid-Amerika. Spectaculaire veelzijdige landschappen, verschillende culturen en klimaten maar vooral de ongelofelijk gastvrije, gemeend vriendelijke bevolking en positieve energie die het land uitstraalt…. Colombia, the only risk is wanting to stay!

Colombia, het meest verrassende land van Zuid-Amerika

Colombia…voor mij het meest verrassende land van Zuid-Amerika. Spectaculaire veelzijdige landschappen, verschillende culturen en klimaten maar vooral de ongelofelijk gastvrije, gemeend vriendelijke bevolking en positieve energie die het land uitstraalt…. Colombia, the only risk is wanting to stay!

Colombia, het meest verrassende land van Zuid-Amerika

Colombia…voor mij het meest verrassende land van Zuid-Amerika. Spectaculaire veelzijdige landschappen, verschillende culturen en klimaten maar vooral de ongelofelijk gastvrije, gemeend vriendelijke bevolking en positieve energie die het land uitstraalt…. Colombia, the only risk is wanting to stay!

Bogota, bruisende metropool in de Andes

De op 2600 meter hoogte gelegen Colombiaanse hoofdstad ligt tegen de flanken van de Andes en is het centrum van de Colombiaanse cultuur. In de koloniale wijk La Candelaria met zijn aantrekkelijke pleinen en kasseistraatjes zijn interessante musea te bezoeken zoals het Museo Botero. Fernando Botero geldt als de bekendste Colombiaanse schilder en beeldhouwer. De Colombianen zijn trots op hem. De kunstwerken van flink geproportioneerde figuren kom je op verschillende plekken in het land tegen. Natuurlijk mag een bezoek aan de grootste pre-Colombiaanse goudcollectie van Zuid-Amerika niet ontbreken. Het Museo de Oro wordt terecht beschouwd als het mooiste van het land.
Aan de rand van La Candelaria is het pelgrimsoord Monseratte met kabeltreintje, kabelbaan of gewoon te voet te bereiken. Houd er rekening mee dat de top zich op 3150 meter hoogte bevindt. Een kopje coca thee dat helpt tegen de verschijnselen van hoogteziekte is dan zeker een aanrader. Vanaf Monseratte is het uitzicht over de ruim acht miljoen inwoners tellende stad grandioos.
Bogota bruist, beneden is het verkeer druk en chaotisch…..met uitzondering van de zondag! Op zondagen worden namelijk grote delen van het oude centrum autovrij gemaakt en trekken de Bogotános er massaal fietsend op uit.

Gezellige barretjes, salsatenten en fancy restaurants

Overdag is het heerlijk genieten in het oude centrum. Voor de gezellige barretjes, salsatenten en fancy restaurants zijn de noordelijke wijken La Cabrera, Zona G en Zona Rosa met hun relaxte sfeer echter “the place to be”. Een avond in de extravagante eetgelegenheid Andres Carne de Res is er een om nooit te vergeten…wat een sfeer…bovendien ligt het op loopafstand van het geweldige B.O.G. Hotel met zijn voortreffelijke service.
 
Buiten de stad is een bezoek aan Zipaquira een geliefd uitstapje. Hoewel toeristisch, blijf ik het indrukwekkend vinden om te zien hoe er in de koloniale zoutmijn een imposante kathedraal is uitgehakt.

Paradijselijk Tayrona

Aan de Caribische kust is een bezoek aan het Nationale Park Tayrona een ware must. Vanuit Santa Marta, de oudste stad van Colombia, is het een klein uurtje rijden naar het ongerepte regenwoud. Vlakbij het Nationale Park zie je Tayrona indianen in hun karakteristieke witte gewaden lopen. Tayrona ligt aan de voet van het hoogste kustgebergte ter wereld. De Sierra Nevada de Santa Marta met toppen rond de 5800 meter ligt op slechts 40 kilometer landinwaarts. Tayrona heeft prachtige stranden, idyllische baaien en de meest gevarieerde flora en fauna van het land. Meer dan 300 verschillende vogelsoorten en 770 plantensoorten. In het Nationale Park zijn verschillende wandelingen mogelijk door de tropische vegetatie met weergaloze uitzichten op de oceaan en het bergachtige binnenland.
Onderweg word je vergezeld door nieuwsgierige apen. Ecohabs is de meest comfortabele accommodatie. In de groene heuvels liggen enkele houten bungalows geheel gebouwd in stijl van de Tayrona indianen met typerende hoge puntdaken van palmbladeren. Wat een fantastische ervaring om hier te overnachten…. Tayrona mag zeker niet ontbreken in een reis door Colombia!

Caribische ritmes en tropische sferen 

Cartagena de Indias, wat een geweldige stad. Volgens velen beschouwd als de allermooiste koloniale stad van Latijns Amerika en terecht! Het oude centrum met zijn wirwar van straatjes, gezellige pleintjes en barokke kerken en kloosters ademt een ongelofelijke sfeer uit. Het is er heerlijk rondstruinen langs de mooie felgekleurde panden met balkonnetjes vol met bloemen. Talrijk zijn de gezellige restaurantjes en uit de barretjes klinkt de salsamuziek je dag en nacht tegemoet. Een echte aanrader is het terras van Café del Mar, gelegen op de stadsmuur. Onder het genot van een tropische cocktail en een verkoelende wind uit zee is het er volop genieten. Bovendien heb je er een prachtig uitzicht op de  Caribische zee. Overnachten in prachtige kleinschalige accommodaties zoals Casa Pestagua, Casablanca B&B en Alfiz maken de topbeleving compleet.

Op ongeveer een uur varen van Cartagena liggen de Islas del Rosarios; een archipel van kleine koraaleilanden. Heldere blauwe zee, tropische palmen en witte stranden. De uitgelezen plek om te snorkelen, te duiken of te zwemmen…. een bezoek meer dan waard! 

Cartagena…ik kom er zeker weer terug…absoluut mijn favoriete stad van Latijns-Amerika!

Waspalmen, bergdorpjes en natuurlijk koffie

Ongeveer 300 kilometer ten westen van Bogota, in de centrale Andes, ligt de betoverende Zona Cafetera. In het groene heuvellandschap liggen authentieke koffiefinca’s verscholen waarvandaan de wereldberoemde koffiebonen komen. Op de schitterend gelegen koffieplantage van San Alberto komen alle aspecten van het koffieproces aan bod en zie je de gastvrije koffieplukkers aan het werk. Maar een bezoek aan de Zona Cafetera heeft naast koffie veel meer te bieden. Het gebied staat tevens bekend vanwege de honderden vogel- en vlindersoorten, bananenplantages en kleurrijke bergdorpjes zoals Salento. Salento is een rustig dorpje met veel leuke artistieke boetiekjes en restaurantjes waar ik vooral de lokale specialiteit “trucha” aanbeveel, verse zalmforel. Salento is ook de uitvalsbasis voor een verkenning van de Cocora Vallei waar je na een prachtige rit in een Willy-jeep arriveert. In de vallei groeit de imposante waspalmboom. De nationale boom van Colombia kan  maar liefst 60 meter hoog worden….spectaculair! Er kunnen mooie wandel- en paardrijdtochten gemaakt worden.
In de Zona Cafetera kan er verbleven worden in sfeervolle haciënda’s waar er eentje wat mij betreft toch wel uitspringt….haciënda Bambusa….wat een unieke ervaring. Op een landgoed met bamboebossen en cacao plantages is het puur genieten van de met stijl gedecoreerde kamers ,ongeëvenaarde service en culinaire maaltijden. De Koffiezone is naar mijn mening één van de meest indrukwekkende regio’s van Colombia.

Robert Evers

Na mijn studie bedrijfseconomie ben ik in 1996 eerst maar eens een lange reis door Zuid-Amerika gaan maken. Sindsdien heeft het reisvirus me niet meer losgelaten en ben ik inmiddels alweer jarenlang aan de slag met het bedenken van mooie, originele routes in Latijns-Amerika. In 2014 ben ik het team van Untamed Travelling komen versterken waar ik met mijn passie voor Latijns-Amerika helemaal op mijn plaats ben. Ik vind het dan ook geweldig om hier mooie reizen samen te stellen en te adviseren, daarbij gebruik makend van mijn uitgebreide reiservaring. Mijn favoriete bestemmingen zijn de Andes landen Ecuador, Bolivia en Peru. Regelmatig keer ik hiernaar terug om te genieten van de prachtige natuur, kleurrijke inheemse festivals en koloniale architectuur.

Meer uit ons blog