Noord-Patagonië te paard

Paardrijden zoals de echte gaucho’s, buiten de gebaande paden door het ongerepte noorden van Patagonië. Wat een avontuur door de Patagonische steppe!

Noord-Patagonië te paard

Paardrijden zoals de echte gaucho’s, buiten de gebaande paden door het ongerepte noorden van Patagonië. Wat een avontuur door de Patagonische steppe!

Noord-Patagonië te paard

Paardrijden zoals de echte gaucho’s, buiten de gebaande paden door het ongerepte noorden van Patagonië. Wat een avontuur door de Patagonische steppe!

NOORD-PATAGONIË

Na een vermoeiende nachtvlucht en een spannende overstap in Buenos Aires zit ik eindelijk in de dagelijkse vlucht naar San Martin de los Andes in Noord-Patagonië. Ik verlaat spoedig het kleine vliegveld van dit ‘laid-back’- stadje en al snel wordt de weg gravel, zand en stof: geen verkeer en geen bereik, maar wat een prachtig gebied!
 

OFF THE BEATEN TRACK

De exclusieve, door een familie gerunde, lodge waar ik na toe ga ligt in een zeer afgelegen vallei omsloten door het Nationaal Park Lanín (naar de gelijknamige vulkaan). Het biedt avontuurlijke en authentieke off the beaten track ervaringen: ultieme paardrijdtochten en fly fishing. 

 

INDIAN SUMMER

En wat heet: eindeloos paardrijden met de gaucho’s in het meest wilde en spectaculaire stuk van het Merengebied, heel andere koek dan de jet set in Bariloche. De Estancia tegen de grens van Chili is 20.000 hectare en heeft verschillende landschappen: pampas met vee (voornamelijk runderen), bergen met eeuwenoude Auracania bomen (paraplubomen, Monkey Puzzle tree), gletsjermeren, woeste rivieren en rustige slootjes. April is het begin van het najaar en de kleuren zijn echt prachtig – ook wel Indian Summer genoemd; toepasselijk want in het nationale park leven nog steeds een aantal stammen van de Mapuche indianen.
 

EINDELOOS PAARDRIJDEN MET GAUCHO'S

Op de Estancia heb je echt het gevoel de traditie te beleven: de 60 prachtige paarden, kleding en decoratie gewoven door Mapuche vrouwen, de stoere gaucho’s die zorgdragen voor het vee en de originele lokale gerechten zoals empanadas, asado (gegrild schaap) en rund op de parilla (barbecue). 

HET BEST BEWAARDE GEHEIM VAN PATAGONIË

Santiago, de paardenman, een voormalig beroemd polo speler is vergroeid met de ranch – hij leeft voor de dieren, de natuur en Patagonië. Samen met zijn gezin en familie wordt de traditie van de ranch al vijf generaties lang in stand gehouden. Een magische plek, wat mij betreft het best bewaarde geheim in Noord-Patagonië!

WATERVALLEN VAN IGUAZU

Na de beurs Emotions in Buenos Aires vervolg ik mijn reis met een uitstapje naar de immense watervallen van Igauzu. Ondanks mijn vele reizen naar Argentinië was dit er nooit van gekomen. ‘Beter laat dan nooit’, zullen we maar zeggen… Wat een natuurgeweld en een prachtig gebied!
Bij aankomst aan de Braziliaanse kant (het vliegveld aan de Argentijnse kant is gesloten wegens werkzaamheden) bezoek ik eerst het Belmond Das Cataratas hotel: verreweg de nummer één aan de Braziliaanse kant. Prachtig gelegen in het nationale park zelf en met uitmuntende service, prachtige binnentuin en groot zwembad; sommige suites hebben uitzicht op de watervallen.

BRAZILIAANSE OF ARGENTIJNSE KANT?

Het bijzondere van een bezoek aan de watervallen aan de Braziliaanse kant is dat je een prachtig uitzicht op de Argentijnse kant hebt; terwijl tijdens een bezoek aan de Argentijnse kant je de watervallen echt meer beleeft, er dichtbij kan komen en dus kletsnat wordt. Ik adviseer absoluut een bezoek aan beide kanten en een verblijf van minimaal drie nachten in dit prachtige gebied, dat ook heel veel jungle ervaring geeft.
 

EXPERIENCES IN HET REGENWOUD

Ik verblijf in de LOI Suites aan de Argentijnse kant. De nieuwe buren, het All Inclusive hotel Awasi, biedt behalve de watervallen ook veel ‘experiences’ aan in dit Atlantische regenwoud met veel kans op het spotten van wildleven, waaronder de poema. Er is ook ruimte voor cultuur, zoals de Jezuïeten ruïnes en de Guarani Indianen. Een andere aanrader voor een verblijf in de jungle is Yacutinga Lodge, weg van de massa. Het voormalige Sheraton (nu Melia Iguazu) ligt als enige in het nationaal park aan deze kant, maar wordt momenteel (april 2018 red.) ingrijpend verbouwd – de uitzichten op de watervallen zijn vanuit dit hotel verreweg het best.
 

DOOR EN DOOR NAT

Trek een hele dag uit voor een bezoek aan de Argentijnse kant van de watervallen en maak vooral een boottocht (La Gran Aventura) die onder of dichtbij de watervallen komt. Door en door nat, maar de moeite waard! Als je meer tijd hebt, maak dan een jungletocht of bezoek de Guarani Indianen.

Meer uit ons blog