"Alweer een onvergetelijk avontuur"

Johan V.

Botswana
Blog Botswana Verbanck

Safari's in de wildparken van Botswana

Johan V. reisde met zijn gezelschap in de periode van 2 tot 16 oktober 2021 af naar Botswana en maakte de meest prachtige natuur- en wildopnamen in achtereenvolgens Boteti River, Makgadikgadi Pans National Park,Khwai Community Area, Linyanti Concessions en Chobe National Park.

Beste Jozef, Joyce, Gerard en Untamed  teamleden,

Deze Botswanareis van negen Vlamingen was op veel vlakken heel bijzonder geslaagd:

 • De organisatie was uitstekend! (Proficiat!) Alle transfers verliepen naadloos na elkaar
 • Meer dan lekker eten
 • Veel verschillende habitats met elk hun eigen antilopen en vogels
 • Alle medewerkers van de lodges waren uiterst vriendelijk en blij dat er weer toeristen komen post-covid jaar. (De bezetting was wel nog minder dan de helft en niet zelden was onze groep alleen, wat ten goede kwam aan bijvoorbeeld de kwaliteit van boottochten.)
 • Alle lokale gidsen waren uitstekend, hoewel Max in Linyanti eruit sprong. We maakten mee hoe hij sporen van wilde honden ontdekte en hoe hij de tijd die verstreken was sinds die honden passeerden kon lezen in de zandige ondergrond. Hoe hij door cirkelvormige sporen te volgen kon weten waar een kill van een impala lag (die hij vervolgens vond) en hoe hij dan zocht naar een recht spoor vertrekkend vanuit die kill wat hem bracht naar het ondergrondse hol van een familie wilde honden 500 meter verder. Max is een fenomenale sporen zoeker, en ook nog een zeer goede vogelaar. We hebben hem serieus gefeliciteerd in een speech, en passend gehonoreerd. (Moest je vragen aan de medereizigers hoe we onze dankbaarheid hebben geuit op het einde van elk Bush Camp, dan kunnen ze zeker leuke details geven.)

 

Enkele van de vele topmomenten:

 • Een jong mannetjesluipaard springt razendsnel uit zijn ‘luipaardboom’
 • Vijf spelende puppies wilde honden bij hun ‘den’
 • Een Bradfield’s hornbill pakt een flap neck kameleon
 • Twintig krokodillen smullen na een ‘dead roll’ van een dode olifant aan de kant van de Chobe river
 • Een pack leeuwen aarzelt eerst met opgetrokken bovenlip en springt dan één voor één over een ondiepe smalle waterweg in Kwai
 • Een koppel shalow turaco's reageert op mijn (met een versterkertje afgespeeld) geluid, en komt hun prachtige veren showen (in de vlucht zijn de dieprode vleugelhelften echt flashy opvallend in het bladerdak)
 • Night drives gaven sightings van civet, genet, African wild cat, honey badger en square-taled nightjar
 • Slecht gezinde nijlpaarden verjagen met open muil een koppel wattled cranes op de Khwai moerasvlakte
 • Een helikoptervlucht (inbegrepen in de prijs als je drie nachten of meer een Bush Camp boekt!) boven de Khwai moerasvlaktes levert in 30 min 1.500 foto’s op van groepen nijlpaarden, olifanten, buffels, gnoes, giraffen, een variatie aan reigerachtigen en pelikanen in een moeraspoel, etc.

En dan zijn er nog de vele juweeltjes van vogels:

Crimson-breasted shrike- malachite kingfisher- green backed camaroptera - barred owlet- pearl spotted owl - African scops owl- Verreaux’s eagle owl -southern cordon bleu - violet-eared waxbill - white helmetshrike - de vele kleurrijke spechtensoorten - collared pratincole- de vele reigersoorten waaronder de goliath  - de vele antilopen waaronder de Roan- common duiker- greater kudu- steenbok - impala - puku- red lechwe… Eigenlijk veel te veel om op te noemen!

We lieten onze camera twaalf beelden per seconde schieten bij vliegbeelden en kwamen thuis met 30.000 foto’s….

Grote dank voor alweer een onvergetelijk avontuur!

Hartelijke groeten!

Johan V.

Ervaar net als Johan V. reizen met Untamed