Stammen in de Omo vallei

Rondreis door het zuiden van Ethiopië

Geert Vercauteren

Stammen in de Omo vallei

Rondreis door het zuiden van Ethiopië

Geert Vercauteren

Stammen in de Omo vallei

Mursi, Dorze, Borana en Hamar

Het zuiden van Ethiopië heeft de grootste stammenconcentratie van Afrika. Al deze stammen hebben een verschillende afkomst, religie en taal en vormen een kleurrijk geheel. Velen zijn half nomadisch en komt u enkel tegen op de wekelijkse markten, voor hen dé sociale gebeurtenis.

Flamingo’s in Great Rift Valley

Naast het stammengebied doorkruist u ook de Grote Slenk (Great Rift). Door de lage ligging zijn hier vele meren ontstaan en is het een broedplaats voor diverse vogelsoorten zoals flamingo’s en witte pelikanen. Na een boottocht over het Chamo Meer (waar volgens wetenschappers de grootste krokodillen ter wereld leven) trekt u het Nech Sar National Park in waar u vele inheemse diersoorten treft zoals het bedreigde ‘Wayne’s hartebeest’, zebra’s verschillende antilopensoorten en dik diks. Als een van de eerste stammen bezoekt u in Chenka de Dorze stam, bekend om zijn hutten van wel vijftien meter hoog en meesters in het weven en bakken van kotcho’s, broden met extracten van de ‘valse banaan’.

Van oorlogszuchtige tot zingende stammen

Een andere stam, de Konso, geniet wereldwijde bekendheid door zijn grote houten voorouderbeelden en ingenieus gebouwde dorpen met erfjes en paden gescheiden door muurtjes van gestapelde stenen. Zij leven vrij vreedzaam, hoe anders dan de Mursi stam, die nogal de reputatie heeft oorlogszuchtig te zijn. Velen van hen dragen een AK-47 wapen bij zich. In de strijd om grasland voor hun kuddes komen ze namelijk regelmatig in conflict met andere stammen. Na het oversteken van de Omo River bezoekt u de Dassanech stam, een half nomadische stam die nu voornamelijk leeft van akkerbouw. De Karo zijn ook landbouwers en hun lichamen zijn ‘versierd’ met littekens. Bij de vrouwen is het vooral versiering, bij de mannen staan de littekens ook voor de dieren of vijanden die ze gedood hebben. Een ‘vrolijker’ beeld treft u bij de Borana stam. Onder luid gezang wordt het vee gewassen en krijgt het te drinken bij zelf uitgegraven waterputten,  de ‘zingende bronnen’.

Tips en top Rondreis Stammen in de Omo vallei:

  • De grootste openluchtmarkt in Afrika, de Merkato in Addis Abeba is de beste plek om souvenirs te kopen
  • Breng een bezoek aan de weekmarkt in Jinka, waar het wemelt van de vele kleurrijke stamleden
  • De indrukwekkende zoutmeren Abiyata en Shala, nabij de Grote Slenk, vormen samen een national park dat voor de helft uit water bestaat
  • Nech Sar National Park is de enige plek ter wereld waar u het ‘Wayne’s hartebeest’ in het wild kunt aantreffen
  • De hutten van de Dorze zijn geïnspireerd op de vorm van een olifantenhoofd maar lijken wel reusachtige bijenkorven
  • U kijkt uw ogen uit op de Omorate markt, al eeuwenlang een belangrijk handelscentrum
  • Als u wilt kunt u afdalen in de vulkaankrater bij El Sod om de zoutwinning door de naakte Borana mannen van dichtbij te bekijken

Uw reis op maat

Deze rondreis is enkel een voorbeeldreis ter inspiratie. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen.

Dagelijks overzicht

1 Aankomst in Addis Abeba
2 Naar Awassa
3 Bezoek vismarkt Awassa - naar Arba Minch - boottocht Lake Chamo
4 Nech Sar National Park – bezoek Dorze stam – Arbaminch
5 Naar Jinka (circa 256 km) – bezoek Konso en Tsemai stam
Toon meer

Hoogtepunten voor deze reis

Inspiratie reizen voor Ethiopië